ÎPS Calinic - la modă cu tehnologia! Conferința preoțească - organizată on-line

Anul acesta, în Eparhia Argeșului și Muscelului conferința „Pastoral-Misionară de Primăvară 2021” a fost organizată în mijlocul verii și în format online. Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul a participat la conferința preoțească prin intermediul platformei „Zoom”, arătând, astfel, că Biserica Ortodoxă are capacitatea de a lucra cu mijloacele moderne de comunicație.

La conferință, au participat preoții și diaconii din cele 6 Protoierii ale Eparhiei Argeșului și Muscelului, grupați în cercuri pastorale, așa cum sunt acestea stabilite în cuprinsul fiecărei protoierii. Prin Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul 2021 a fost declarat: „Anul Omagial al pastorației românilor din afara României” și „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.
„În conformitate cu Programul-cadru al acestei hotărâri de Sinod, în această primă parte a anului 2021, s-a tratat tema: „Anul Omagial al pastorației românilor din afara României”, prezentată în felul următor:
1. Comunitățile de credincioși ortodocși români din vecinătatea granițelor țării. Istorie, activitate misionară, organizare canonică și pastorală;
2. Comunitățile de credincioși ortodocși români aflate în diaspora. Istorie, evoluție, activitate misionară, organizare canonică și pastorală;
3. Preocupările Bisericii Ortodoxe Române cu privire la pastorația românilor din afara României;
În cadrul conferinței preoțești, referatele au fost întocmite de: Preot Samoilă Nicolae Claudiu de la Parohia Poienărei, Protoieria Curtea de Argeș, având drept titlu al lucrării: Preocupările Bisericii Ortodoxe Române cu privire la pastorația românilor din afara României; și Preot Burcea Adrian-Corneliu de la Parohia Vulpești, Protoieria Costești, cu lucrarea intitulată: Comunitățile de credincioși ortodocși români din vecinătatea granițelor țării și din diaspora. Istorie, evoluție, activitate misionară, organizare canonică și pastorală. În cadrul aceastor referate, s-a subliniat faptul că misiunea în diaspora românească a început cu secole în urmă la un nivel mic spre mediu, și s-a amplificat și intensificat în actualitate, devenind o temă de interes general în rândul teologilor, dar mai cu seamă al clericilor, în ultimii 25-30 de ani.  Migrația românilor, odată cu secolul al XVIII-lea, a determinat Biserica Ortodoxă Română să meargă după fiii ei, acolo unde aceștia trăiesc și își desfășoară activitatea. Preocuparea pentru păstrarea identității de credință și neam, a tradițiilor și a limbii, precum și preocuparea pentru educația tinerilor reprezintă misiunea Bisericii în diaspora”, se arată într-un comunicat de presă emis de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea