Florin Chivoci a prezentat istoria Piteștiului, la Centrul Cultural

 

 

În această săptămână a avut loc, la Centrul Cultural Pitești, lansarea cărții cu titlul „Locuri literare din Pitești”, semnată de scriitorul și istoricul Florin Chivoci. În carte este surprinsă imaginea Piteștiului din ultimele două secole.

Volumul este împărțit în șapte capitole principale: Chipul orașului de-a lungul vremii; Nelipsita Trivalea, Grădina Publică; Parfumul străzilor; Așezăminte, hoteluri, localuri, târguri; Împrejurimi piteștene; Literatura ca suferință.

 

Capitolele sunt dedicate fiecare în parte unui anume teritoriu piteștean de referință „pentru actul artistic, pentru amintiri sau reflecții”, după cum spune autorul.

 

 

Cartea-document este despre locurile literare piteștene evocate de scriitorii care au contribuit, astfel, la viața culturală a comunității. La eveniment, alături de Florin Chivoci și de Carmen Salub, directoarea Centrului Cultural Pitești, au luat parte și scriitorul Jan Dumitrașcu, profesorul Hadrian Soare și profesorul David Ilina.

„Suita de expuneri cuprinsă în surprinde culoarea și atmosfera pe care o degajă destinațiile fixate în diferite epoci și contexte. Pădurea Trivale, Grădina Publică și Strada Mare se detașează de departe în „epicentre” ale geografiei literare piteștene. Trecând în revistă și investigând reprezentări literare ale urbei în secolul al XIX-lea, din Belle Époque, din perioada interbelică ori din anii comunismului, ba chiar și din epoca recentă, contemporană, volumul vrea să ofere o imagine cât mai vastă a acestui spațiu literar.”, spune Florin Chivoci.

Imaginea orașului apare înfățișată sub condeiul lui Nicolae Iorga, Ion Minulescu, Sanda Movilă sau Gabriela Adameșteanu. „Recordul producțiilor care au legătură cu imaginea Piteștiului în timp și spațiu îl deține, tranșant, argeșeanca Sanda Movilă. De la ea ne-a rămas cea mai diversă imagine a peisajului nostru citadin”, mai menționează scriitorul.

Concluzia autorului este că: „ O carte precum „Locuri literare piteștene” poate fi citită de oricine și poate fi confruntată, de oriunde ar fi deschisă, cu traseele personale zilnice, cu ceea ce știm despre istoria și trecutul Piteștiului.”

Născut pe 18 aprilie 1976, Florin Chivoci este profesor la Liceul „Constantin Brâncuși” din Pitești. În perioada 2001-2004 a fost jurnalist la cotidianul „Observator argeșean”. Ca publicist, colaborează, ulterior, în „Dilema veche”, „Historia”, „Memoria”, „Litere”, „Argeș”, „Argessis”, precum și în suplimentul cultural „Săgetătorul” al cotidianului „Argeșul”, din 2014 până în prezent.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea