Din Spitalul Judeţean a ieşit un fum alb: „Abbiamo un tomograf!” – au strigat cei de la Consiliul Judeţean

Săptămâna trecută, în cadrul conferinţei de presă a Consiliului Judeţean Argeş, s-a anunţat cu mare tam-tam inaugurarea unui computer tomograf aparţinând Spitalului Judeţean.  Evenimentul a avut parte de solemnitatea specifică, astfel că o echipă de jurnalişti, cameramani şi fotoreporteri s-au deplasat la faţa locului spre a vedea marea minune a medicinii argeşene.  Reprezentanţii mass-mediei locale au însoţit alaiul de oficialităţi ale Consiliului Judeţean, toţi sub atenta supraveghere şi preţioasa binecuvântare acordate atât de un oficial clerical, cât şi de un reprezentant al Ministerului Sănătăţii. În urma săvârşirii acestei ceremonii, suntem încredinţaţi că de acum scanarea tomografică a pacienţilor argeşeni va fi una perfect încadrată în parametrii optimi, atât după canoanele Bisericii, cât şi după cele ministeriale.

Cu un tomograf nu se face primăvară! Poate un pic de propagandă

La început de mileniu trei a se face atâta pompă de inaugurarea unui aparat de care orice spital civilizat din lumea asta beneficiază ca de un lucru absolut firesc, vorbeşte de la sine despre cel puţin două lucruri. 
Pe de o parte, despre faptul că la nivelul mentalităţii colective ne aflăm încă în epoca „măreţelor realizări”, când cel mai mărunt lucru era învăluit în aura strălucitoare a meritelor de partid şi de stat, pentru care poporul trebuia să aducă osanale şi pioase recunoştinţe.
Pe de altă parte, acordarea de semnificaţii grandioase unui gest care face parte din sfera lucrurilor fireşti şi necesare pentru o comunitate civilizată, vorbeşte despre gradul de înapoiere ce caracterizează nu doar sistemul de sănătate românesc, în general, şi argeşean, în special. Pentru că, trebuie să o recunoaştem, în ceea ce priveşte sistemul sanitar local nu a beneficiat în ultimii ani de prea multe investiţii cu adevărat necesare pentru pacienţi. Ştim că cei mai mulţi bani s-au alocat în termopane, birouri şi cabinete medicale, gresie şi faianţă.

Se poate scana la noul tomograf starea de sănătate a sistemului medical argeşean?

În rest, pacientul care apelează la sistemul public medical este nevoit în continuare să îşi cumpere multe din medicamentele de care are nevoie din banii proprii, sunt nevoiţi să dea şpagă medicilor, asistentelor medicale şi infirmirelor pentru a li se acorda o îngrijire la care au dreptul firesc în calitate cotizant lunar.
Nemulţumirile şi hibele unui sistem care opune în continuare rezistenţă în faţa reformei nu fac decât să acutizeze probleme cu care se confruntă în primul rând pacienţii. Departe de noi gândul de a minimaliza importanţa unei achiziţii, cum ar fi cea a unui computer tomograf! Ceea ce vrem să spunem este aceea că politicienii ar atrbui să o lase mai uşor cu festvismele şi să dea dovadă de mai multe gesturi concrete prin care să dovedească faptul că într-adevăr le pasă de sănătatea alegătorilor săi!
Remus Ştefan

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea