Consiliul Județean Argeș se împrumută 43 de milioane de lei

# Ion Mînzînă: „Suntem nevoiți să avem la dispoziție sume de bani pentru fonduri nerambursabile”

Consiliul Județean Argeș a aprobat, în ședința desfășurată pe 26 august, contractarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 43.227.000 lei în vederea asigurării cofinanțării și prefinanțării proiectelor de interes județean finanțate din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Astfel, Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș, a fost  împuternicit să negocieze și semneze, în numele județului Argeș, contractul de împrumut intern.

„Avem în derulare proiecte europene. Sumele pe care bugetul consolidat al județului Argeș le are la dispoziție nu ne mai permit să plătim aceste sume de cofinanțare. (…) Suntem în situația extremă  de a găsi finanțare pentru ceea ce înseamnă cheltuielile DGASPC pentru ultimul trimestru al anului 2021. De aceea, suntem nevoiți ca pe măsura derulării proiectelor europene să avem la dispoziție sume de bani pentru fonduri nerambursabile. Asta ar însemna să accesăm o linie de credit, prin licitație. Vom plătit dobânzi numai pentru sumele atrase…”, a precizat Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș.

 

„Pentru proiectele implementate direct de Consiliul Județean Argeș, Direcția Strategii Sinteze Proiecte cu Finanțare Internațională a solicitat prin adresele nr. 15105/18.08.2021 sumele necesare, in cuantum de 45.786 mii lei, a fi asigurate din bugetul local (pentru cofinanțare și cheltuieli neeligibile), dupa cum urmeaza:

- Pentru anul 2021: Cheltuieli necesare pentru cofinanțare din bugetul local (2%) si cheltuieli neeligibile 7.835 mii lei;

-  Pentru anul 2022: Cheltuieli necesare pentru cofinanțare din bugetul local (2%) si cheltuieli neeligibile 25.822 mii lei;

- Pentru anul 2023: Cheltuieli necesare pentru cofinanțare din bugetul local (2%) si cheltuieli neeligibile 12.129 mii lei.

Din sumele mentionate mai sus, în Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2021, pentru cheltuielile menționate mai sus s-a aprobat suma de 2.559 mii lei, necesarul pentru anul 2021 fiind de 7.835 mii lei. În vederea asigurării sumelor necesare realizării obiectivelor de investiții conform graficelor de execuție s-a analizat posibilitatea identificării și atragerii unor sume suplimentare pe lângă veniturile curente de care dispune Județul Argeș, respectiv 43.227 mii lei, suma necesară derulării proiectelor în perioada 2021-2023”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.

Conform proiectului, împrumutul bancar intern în cuantum de 43.227.000 lei, prin intermediul căruia să fie asigurate cofinanțarea și cheltuielile neeligibile ale proiectelor de investiții de interes județean cu finanțare externă nerambursabilă, are o maturitate de 10 ani, din care o perioadă de grație de 3 ani și perioadă de rambursare de 7 ani.

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea