„Povestea unei case din Câmpulung şi a mult râvnitului ei teren”

# Tragicomedie cu subiect istoric sau cu iz penal? În Câmpulungul de altădată, pe strada Spiru Haret, se afla o casă. În acea casă locuiau două femei, pe numele lor Brăgărea Michelle Georgette, respectiv Rozas Păunica. Anii grei ai terorii comuniste au făcut ca locuinţa în care îşi duceau zilele cele două femei au dus la naţionalizarea casei, iar cele două femei au dispărut ca şi cum nu ar fi fost.
Purtate parcă de valurile înspumate ale democraţiei, cele două doamne s-au întors spre vechile ţinuturi, ca două sirene amăgite ele însele de cântecele diverşilor cârmaci aflaţi la conducerea corabiei numite România. În cântecele lor era vorba despre libertate, prosperitate, fericire şi alte lucruri de genul acestora, care ademenesc prin melodiile şi cuvintele lor orice fire mai visătoare.

Restitutio, restitutio, dar să ştim şi noi. O piesă care îşi caută regizorul

După ani de poticneli juridice, madame Georgette şi seniora Rozas au obţinut despăgubirile cuvenite în urma desproprietăririi abuzive, iar pacea şi liniştea păreau să se aştearnă peste sufletele celor două femei.
Poate că aşa a şi trecut în lumea celor drepţi seniorina Rozas şi nu cred că altfel şi-ar trăi seninele bătrâneţi madame Georgette, despre care se povesteşte că ar locui în Grecia, ştiut fiind că de la ţărmul mărilor greceşti apusul vieţii se vede mult mai frumos decât la poalele cenuşii ale Câmpulungului.
Nu se ştie însă prin ce recul al timpului, Primăria Câmpulung tot încearcă să reintroducă pe ordinea  de zi povestea celor două femei şi a casei din Spiru Haret nr1.
Că cică madame Georgette nu ar fi mulţumită de felul în care a fost despăgubită. Că cică valoarea acestei despăgubiri nu acoperea decât casa şi pământul pe care aceasta şedea, dar nu şi terenul din spatele ei, asupra cărui teren însă avocata lui madame Georgette nu poate încă aduce nici o dovadă.

Anul „Caragiale” a început deja la Primăria din Câmpulung

Cum anul acesta se împlinesc o sută de ani de la moartea lui I.L.Caragiale, primăria Câmpulung s-a gândit să pună în scenă o tragicomedie. Ce e drept, cam patetică montare, cam încâlcit textul.
Dar să vedem ce şi cum.
În scenă apar soţii Dumitru şi Viorica Soare, cei care au locuit mai întâi cu titlu de chiriaşi în locuinţa eroinelor din povestea noastră, acum fiind proprietari cu drepturi depline, urmare a cumpărării acestei locuinţe de către cei doi soţi. Aceştia sunt liniştiţi. Neavând nicio replică, ies imediat din decor.
Din trecut apare Mosandrei Mihail, vechiul proprietar al casei din Spiru Haret nr.1, răposat de multă vreme şi al căror moştenitoare de drept cele două femei au dovedit că sunt. Cum răposatul este ocupat cu ale lui, nici el nu prezintă mare interes pentru regizor, iar scenaristul nu îi atribuie nici o replică. Salută reverenţios şi pleacă mai departe la ale lui.
Din culise apar acum consilierii primăriei şi membrii comisiilor economică, respectiv juridică din cadrul Primăriei, care se războiesc între ei, în numele prea-cuvioasei şi prea-cinstitei madame Georgette.
Scena amenajată în Sala de şedinţe a primăriei Câmpulung devine extrem de animată.
Consilierii PDL o susţin de principiu pe madame Georgette, dar cer dovada calităţii de proprietar asupra pământului ce se vrea retrocedat. Consilierii PSD şi PNL se grăbesc să facă retrocedarea, gândindu-se că madame Georgette ar putea să se supere şi să iasă definitiv din scenă.
Spectatorii din sală, printre care ne numărăm şi noi, privesc cu nedumerire la cele ce se întâmplă pe scenă, neînţelegând de ce se cramponează madame de acest teren şi de ce, în defintiv, tot acest spectacol prost scris şi prost regizat.
Cuprinşi de nerăbdare, ne întrebăm când se va termina acest spectacol plictisitor şi aiuritor. Nu de alta, dar tare ne-am dori să adresăm câteva cuvinte deloc măgulitoare scenaristului şi regizorului. Asta dacă nu cumva stau ascunşi prin cine ştie ce cotlon întunecat al Primăriei Câmpulung, privind cu mare jind la terenul de pe strada Spiru Haret, nr1.
Un personaj rătăcit şi turmentat apare în mijlocul scenei şi dă replica de final:
- Kalimera, madame Georgette. Fanarioţii din Câmpulung îţi transmit salutări!
Remus Ştefan

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea