Consilierii judeţeni au votat rectificări bugetare fără să fi analizat proiectul

# Constantin Nicolescu n-a reuşit, în timp util, să le pună la dispoziţie lista cu finanţări. Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Argeş a aprobat o nouă rectificare bugetară ce prevede acordarea unor finanţări pentru 20 de primării. Suma totală ridicându-se la peste 26 de miliarde de lei vechi.

Cum se întâmplă de fiecare dată când împarte Constantin Nicolescu banii publici, au şi apărut primele comentarii. Consilierul judeţean Marius Postelnicescu reclamă faptul că a aflat în ce fel au fost repartizate fondurile abia în ziua şedinţei, astfel s-a abţinut la momentul când a fost votat proiectul de hotărâre. Mai mult decât atât, am putut constata că Nicolescu a fost generos chiar şi cu localităţile care au primit cele mai mari finanţări la începutul acestui an.

 

20 de primării au primit bani pentru realizarea unor proiecte

La începutul lui 2010, ca de altfel în fiecare an, are loc marea împărţeală a banului judeţului către localităţile argeşene. Acest procedeu e anevoios şi întotdeauna contestabil, deoarece unii edili primesc bani frumoşi pentru realizarea proiectelor, în timp ce alţii rămân cu ochii în soare, pe motiv că s-a golit visteria. De cele mai multe ori, criteriul se selecţie al primăriilor „căştigătoare” e culoarea politică, după principiul că roşul reuşeşte (aproape întotdeauna) să obţină ceea ce-şi doreşte. Aşa se face că din cele 102 localităţi ale Argeşului, 65 au primit finanţări, în timp ce 37 aşteaptă mila celui de sus. Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean a aprobat un proiect de rectificare, astfel că 20 de comune au primit bani pentru realizarea unor proiecte. În unele locuri se face alimentarea cu apă, în altele se construiesc sedii de primării sau cămine culturale. Alţii vor piaţă, şi chiar centrale termice pentru şcoli, fiecare în funcţie de nevoile pe care le are.

Ciofrângeni, Domneşti, Rociu şi Stâlpeni – cele mai fericite primării

După o simplă comparaţie, am ajuns la concluzia că majoritatea localităţilor finanţate au primit bani şi la începutul anului. Doar trei primării (Albeştii de Muscel, Hârseşti, Merişani) care figurează pe lista de finanţări, nu au primt bani de la CJ la începutul anului. În rest, toate celelalte comune au beneficiat de generozitatea lui Nicolescu şi la începutul lui 2010. Ca să fie treaba-treabă, patru dintre comunele care au primit bani săptămâna trecută, figurează în topul celor mai bine finanţate localităţi la începutul anului. Astfel, pentru Ciofrângeni au fost alocate două miliarde de lei vechi, în condiţiile în care comuna a primit alte 5,2 miliarde de lei vechi la începutul lui 2010. De asemenea, şi la Domneşti au ajuns două miliarde de lei vechi, în condiţiile în care, acum şase luni, respectiva localitate s-a ales cu o finanţare de cinci miliarde de lei vechi de la CJ. Primăria Rociu a primit un miliard de lei vechi, care se adaugă celorlalte şase miliarde de lei vechi, primite anterior. La Stâlpeni, aceeaşi poveste – 500 de milioane de lei vechi, pe lângă cele cinci miliarde primite la începutul anului.

Nicolescu se scuză...

Dacă toate aceste remarci pot fi considerate pură coincidenţă, ei bine cele care urmează fac parte din categoria unor planificări ceva mai riguroase. După cum v-am relatat şi cu alte ocazii, la Consiliul Judeţean Argeş se votează pe bandă rulantă, indiferent de culoarea politică a aleşilor, dar, mai grav, indiferent de propunerile care ajung în plen. De data aceasta, liberalul Marius Postelnicescu s-a plâns că n-a primit lista cu repartiţia banilor către primării în timp util, aşa cum era normal, motiv pentru care n-a avut vreme să analizeze aşa cum se cuvine proiectul de hotărâre. Postelnicescu a intrat în posesia documentului abia înainte de începerea şedinţei CJ, fapt care l-a determinat să se abţină la momentul votului. La o aşa sesizare, Constantin Nicolescu a motivat că n-a avut timp suficient la dispoziţie astfel încât să se achite de obligaţia de a prezenta Consiliului Judeţean situaţia detaliată cu finanţările care urmează a fi aprobate. Pare că scuza şefului de la judeţ a avut sorţi de izbândă pentru toţi consilierii prezenţi la şedinţă, numai pentru Postelnicescu, nu!

Postelnicescu acuză...

Am stat de vorbă cu liberalul Marius Postelnicescu pentru a afla cum stă treaba cu abţinerea de la votarea proiectului privind rectificările bugetare. După cum ne-a declarat: „Am avut şedinţă de comisie cu o zi sau două înainte. Nici măcar dimineaţă la ora 10-11 nu era lista asta cu alocările pentru primării. Pur şi simplu am văzut prima dată lista, atunci înainte de a începe şedinţa. Nu mi s-a părut corect, deşi sigur au nevoie toate primăriile şi acestea care au primit bani şi cele care nu au primit bani, dar nu mi se pare corect să votăm aşa, pe genunchi, atunci n-are rost să mai venim la şedinţă, oricum se votează toate. Că văd că aleşii nu prea-şi fac temele. Eu am cerut, nu doar acum, ci şi în mandatul trecut, să se facă o inventariere a tuturor investiţiilor din fiecare localitate pentru că se votează, diferite rectificări bugetare, fără să existe un calendar anual, iar noi n-avem niciun control, să vedem dacă la o primărie s-au dus bani mai mulţi şi eficient, la altele mai puţini şi au nevoie. Deci nu există o oglindă care să fie la vedere, că sunt bani publici.  Mă deranjează, că se lucrează pe ultima sută de metri, de mai mulţi ani, sau dintotdeauna. Deci de ce nu sunt gata cu trei-patru zile, cu o săptămână înainte? Ce, se rectifică banii doar în ultima seară sau în dimineaţa respectivă? Apar bani în plus şi atunci trebuie să-i dea?” ANCA ITTU

Rectificările bugetare au îngrăşat conturile următoarelor primării:
# Izvoru - 350.000 lei # Corbeni - 280.000 lei
# Negraşi - 240.000 lei # Cepari - 200.000 lei # Ciofrângeni - 200.000 lei # Domneşti - 200.000 lei # Mihăeşti - 200.000 lei # Popeşti - 200.000 lei # Albeştii de Muscel - 100.000 lei # Poienarii de Argeş - 100.000 lei # Rociu - 100.000 lei # Ştefan cel Mare - 60.000 lei # Dragoslavele - 50.000 lei # Hârseşti - 50.000 lei # Sălătrucu - 50.000 lei # Stâlpeni - 50.000 lei # Merişani - 40.000 lei # Slobozia - 20.000 lei

"Pur şi simplu am văzut prima dată lista atunci, înainte de a începe şedinţa. Sigur au nevoie toate primăriile şi acestea care au primit bani şi cele care nu au primit bani, dar nu mi se pare corect să votăm aşa, pe genunchi. Mă deranjează, că se lucrează pe ultima sută de metri, de mai mulţi ani, sau dintotdeauna. Deci de ce nu sunt gata cu trei-patru zile, cu o săptămână înainte? Ce, se rectifică banii doar în ultima seară sau în dimineaţa respectivă? Apar bani în plus şi atunci trebuie să-i dea?" 
Marius Postelnicescu (foto), consilier judeţean PNL

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea