Directorul de la AJOFM a început anul cu optimism. Să îi urmăm exemplul!

# Interviu cu Iulian Nicolae, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Argeş. Întrucât capacitatea de absorbţie a forţei de muncă este unul dintre cei mai importanţi indicatori socio-economici, la începutul acestui an ne-am gândit să-l intervievăm pe directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Argeş. Semnalele optimiste venite de la Centrul Puterii, adică dinspre Guvern, privind creşterea economică şi, deci implicit, scăderea ratei şomajului, nu au constituit, trebuie să o recunoaştem, motive suficiente de entuziasm în ceea ce ne priveşte.

„Va fi bine şi la vară cald”

În situaţia în care de câţiva ani de zile tot ni se comunică date optimiste, iar populaţia o duce tot mai prost, este clar că pe undeva există o discrepanţă care accentuează lipsa de credibilitate a populaţiei în Guvern. Dar poate că un funcţionar al Statului, aşa cum este domnul Iulian Nicolae, avea să ne aducă mai multe lămuri, de natură a ne insufla optimismul aşteptat.
# Domnule director, cum priviţi anul în care abia am intrat? Aveţi îngrijorări în ceea ce priveşte evoluţia economică şi politică de la noi?
- Nu am nici un fel de îngrijorare. Cred că anul acesta va fi mai bun decât anul trecut.
# Asta o spune şi Guvernul. Vă bazaţi pe gândirea lor pozitivă când faceţi această afirmaţie sau aveţi propriile dumneavoastră motive?
- Mă bazez pe analizele pe care le-am făcut pentru anul trecut, unde am observat o tendinţă de  creştere a numărului de angajări în judeţul Argeş.Să ştiţi că AJOFM Argeş este pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte performanţele. Dacă anul trecut am fost puţin sub programul naţional de ocupare a forţei de muncă, asta se datorează în primul rând faptului că acel program a fost prost fundamentat. Trebuia să avem 8700 de angajări şi am avut 7200 spre sfârşitul lunii noiembrie. Anul acesta ne-am propus să atingem 7300.
# Cifrele sunt seducătoare şi, poate tocmai de aceea, înşelătoare. Realiatea pare să fie cu totul diferită. Multe firme mici şi mijlocii au dat faliment, în sistemul bugetar s-au făcut disponibilizări, situaţia Arpechimului o cunoaştem cu toţii...
- Tocmai de aceea, noi am organizat 57 de cursuri de formare profesională, faţă de 55 câte aveam în plan, la care s-au înscris 1064 de persoane, aţă de 1040 cât era prevăzut.
# Şi din toţi aceştia, câţi au reuşit să se şi angajeze?
- Să ştiţi că au fost destui. Ce vreau să vă mai spun este că la nivelul Judeţului Argeş, am organizat trei centre de informare şi consiliere pentru romi. Anul acesta, intenţionez să organizez o bursă specială pentru ei.

AJOFM Argeş are o veste bună pentru foştii căpşunari: îi trimite la Cercul Polar de Nord!

# Bineînţeles, interesul dumneavoastră pentru cetăţenii argeşeni nu se va opri la acest segment al populaţiei.
- Sigur că vom mai organiza şi încă trei burse generale şi una pentru absolvenţi. De asemenea, trebuie să vă spun că la sfârşitul acestei luni, de fapt între 31 ianuarie şi 1 februarie, la Sala Sporturilor va avea loc o bursă a locurilor de muncă în agricultură în Finlanda. Este vorba de 40 de locuri de muncă, numai pentru femei, având întâietate cele care au avut deja experienţă în domeniu şi au muncit în Spania. În 15 februarie, se va mai organiza o bursă a locurilor de muncă în agricultură în Danemarca.
# Bun, am înţeles. Dar pe aici pe la noi nu e nimic de lucru?
- Problema pe care o avem din punctul acesta de vedere este aceea a lipsei de vizibilitate a instituţiilor. Facem eforturi mari să identificăm locurile de muncă vacante. Totodată, deficitul de personal cu care ne confruntăm, îngreunează mult activitatea noastră.
# Să înţelegem de aici că relaţia AJOFM cu angajatorul nu este una transparentă?
- Aşa este. De aceea a fost nevoie de înăsprirea legislaţiei privind angajarea fără acte în regulă.
# Ce altceva mai aveţi în plan pentru anul acesta?
- Păi, în martie vom mai organiza o bursă specială pentru lucrătorii în construcţie. Oful meu cel mare  este să pot organiza o bursă pentru persoanele cu dizabilităţi. Am convingerea că se vor creea locuri de muncă pentru nevăzători, ca maseuri şi ca operatori pe calculator, pentru că au apărut şi la noi programe speciale de operare pentru ei.
# Deci, problema romilor ar trebui rezolvată în mare parte, pe foştii căpşunari din Spania îi trimitem în ţările nordice, nevăzătorii „întrevăd” şi ei un viitor mai „luminos”. Avem motive de optimism.
- Trebuie să fie bine pentru toată lumea. Să nu ne pierdem niciodată optimismul. Promitem că ne vom da toată silinţa.
# Domnule director, noi vă mulţumim pentru timpul acordat şi vă urăm să aveţi parte de un an bun.
- Şi eu vă mulţumesc şi asemenea să aveţi şi dumneavoastră.

***

Gândiţi pozitiv! Directorul AJOFM Argeş a demonstrat că se poate

Trebuie să recunosc că interviul luat domnului director Iulian Nicoale m-a revigorat şi a reuşit să îmi spulbere toate îngrijorările strecurate de cei care prevăd un 2012 cu probleme la nivel local, naţional şi global. Ce păcat că Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy nu au avut şansă de a sta de vorbă cu domnul director de la AJOFM Argeş! Păi ce credeţi, că ar mai fi fost ei atât de abătuţi dacă l-ar fi ascultat pe domnul Nicolae? Este că după acest interviu, tonusul dumneavoastră a crescut semnificativ, cât să vă facă să priviţi începutul zilei şi al săptămânii plin de încredere şi optimism?
Interviu realizat de Remus Ştefan

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea