Vătaful de căluș Petre Măsală, din Stolnici, a fost declarat, acum un an, Tezaur Uman Viu!

Prin programul TEZAUR UMAN VIU, implementat de Ministerul Culturii s-a urmărit identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale. De anul trecut, printre cei 11 identificați se află și un argeșean.

Sorin Mazilescu (foto stânga), cercetător: ”Și Argeșul are un Tezaur Uman Viu! După o muncă de luni de zile, am reușit! Petre Măsală, vătaful nostru de căluș din Stolnici, a fost declarat de Comisia Natională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii, Tezaur Uman Viu!”

Sevastian Pupăză Roșu (foto dreapta), primarul localității Stolnici: Petre Măsală este în putere deși este, deja, o legendă. Încă le arată tainele călușului tinerilor din comună.  Un adevărat  TEZAUR UMAN VIU și îi urăm să fie, sănătos și în putere, mulți ani de acum înainte!

 

PROGRAMUL TEZAUR UMAN VIU, sesiunea 2020 - rezultat final

În conformitate cu prevederile Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, precum şi cu cele ale Regulamentului de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU aprobat prin OMC nr. 2609/10.02.2020, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de TEZAUR UMAN VIU următoarelor 11 persoane păstrătoare și transmițătoare de patrimoniu cultural imaterial:

1. Ana BODESCU - port (producerea de îmbrăcăminte), comuna Salva, jud. Bistrița-Năsăud;

2. Ion CREȚEANU - spiritualitate (cântăreț - muzică vocală tradițională), Craiova, jud. Dolj;

3. Maria DULĂU - spiritualitate (cântăreț - muzică vocală tradițională), sat Biia, jud. Alba;

4. Alexandrina Olguța FILIP - port (producerea de îmbrăcăminte), comuna Cezieni, jud.Olt;

5. Eugen GAVRILĂ - prelucrarea lemnului, sat Loman, jud.Alba;

6. Ștefan HARABAGIU - spiritualitate (dansator), comuna Jilavele;

7. Petre MĂSALĂ - spiritualitate (dansator, performer Căluș), comuna Stolnici, jud. Argeș;

8. Marius MIHUȚ -  prelucrarea lemnului (constructor instrumente muzicale), sat Cihei, jud. Bihor;

9. Ioan MOLDOVAN - spiritualitate (dansator), sat Berchieș, jud. Cluj;

10.  Ana NEAMȚU - spiritualitate (cântăreț - muzică vocală), comuna Cut,  jud. Alba;

11. Florin Nicolae POENARIU - meșteșuguri artistice tradiționale (iconar), localitatea Laz, jud. Alba.

Programul TEZAUR UMAN VIU, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

„Eu, la etatea mea, joc mai bine decât ăia tineri, uneori. Lumea mă întrebă mereu: Mă, mai poţi? Da' mie mi se pare uşor şi am să joc cât oi putea, cât m-or ţine picioarele nu mă las de Căluş…" (Petre Măsală)

Anul 2021și-a desemnat câștigătorii. Argeșul nu a mai reușit, din păcate, câștigarea unui astfel de titlu.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea