Prof.univ.dr. ȘTEFAN GĂITĂNARU - profesor emerit al Universității din Pitești

Universitatea din Pitești l-a omagiat vineri, 17 septembrie 2021, pe dl prof. univ. dr. ȘTEFAN GĂITĂNARU, căruia i-a conferit titlul onorific de profesor emerit, cu ocazia împlinirii a 70 de ani.

Mai mult de 40 de ani i-a dedicat literelor piteștene, pe care, cu prestigiul său științific, le-a pus pe harta cercetării gramaticale de calitate. Personalitate științifică de prim-rang, prof. univ. dr. Ștefan Găitănaru a activat aproape toată viața în cadrul Facultății de Litere a Universității din Pitești, pe care a condus-o, ca decan, 3 mandate. Este conducător de doctorat și fondatorul Școlii doctorale Filologie.

Personalitate complexă, în care omul de știință, lingvistul, se întâlnește cu scriitorul (este un îndrăgostit de literatură și a creat literatură bine primită de critica literară: volumul de Poezii animiste și romanul Codul lui Dracula), profesorul Găitănaru lasă în urmă o moștenire considerabilă. Rezultatele activității sale ca profesor și manager sunt impresionante și recunoscute de toți.

Activitatea didactică și-a susținut-o, în mare parte, în cadrul UPIT, unde a fost un autentic creator de școală – a deschis / înființat filiale, secții și programe noi de studiu, la nivel de licență și masterat și este fondatorul Școlii doctorale Filologie din cadrul IOSUD Pitești. A modelat destinele profesionale a mii de studenți și a câtorva zeci, care i-au devenit ulterior colegi. Intensa activitate managerială (șef de catedră, de departament, decan) a fost o modalitate de a-și desăvârși lucrarea în calitate de ctitor de școală.

Activitatea de cercetare este vastă, cuprinzând studiul limbii în compartimentele ei cele mai importante: morfologia și sintaxa, istoria limbii, filologia, cultivarea limbii, lexicografia, poetica și pragmatica, predarea limbii române ca limbă străină, dar și critica literară sau manualele de limba latină. Este autorul a sute de studii ce îi dovedesc, fiecare în parte și luate laolaltă, capacitatea extraordinară de muncă, spiritul critic și polemic, profunzimea argumentației, rigurozitatea științifică și exigența clarității. Toate aceste calități transpar din structura intelectuală a dlui profesor, înzestrat în același timp pentru matematică și filozofie. Aceste aptitudini multidisciplinare l-au transformat într-o voce distinctă în peisajul lingviștilor români.

Cărțile, de la cele științifice până la cele didactice, care îi demonstrează indubitabil calitățile de dascăl, au fost utilizate de studenți și profesori deopotrivă, devenind jaloane incontestabile în organizarea activităților didactice în mediul universitar și preuniversitar:

Deschiderea spre nou și marea disponibilitate spre dialog s-au dovedit cu fiecare participare la conferințe științifice, cercuri profesionale, comisii la diverse niveluri. Toți cei care l-au cunoscut au rămas profund impresionați de căldura, naturalețea, modestia, generozitatea, rigoarea și marea capacitate de muncă a omului și profesorului Ștefan Găitănaru.

Prin valoarea studiilor elaborate, prin intensa activitate managerială și prin inițiativele de dezvoltare și consolidare a filologiei piteștene, prof. univ. dr. Ștefan Găitănaru a contribuit major la vizibilitatea Universității din Pitești.

La ceas aniversar, comunitatea academică piteșteană îi urează domnului profesor sănătate, împliniri și putere de muncă pentru a-și duce la capăt toate proiectele personale și de cercetare.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea