”Dacă revizia va decurge fără probleme majore, în aprilie Arpechimul va avea petrol pe instalaţii”

# Interviu cu prefectul Gheorghe Davidescu # ”Procesul de privatizare a Arpechimului va parcurge trei etape” # ”Aşa cum Traian Băsescu a fost criticat că se amestecă în legea sănătăţii, prefer ca în Argeş lucrurile să se îndrepte şi să meargă bine cu toate comentariile şi discuţiile făcute de către un reprezentant de seamă al celui mai mare sindicat din Argeş”.
Prefectul de Argeş, Gheorghe Davidescu, a început în forţă anul 2012. Vestea bună pe care prefectul le-a oferit-o argeşenilor în acest început de an, şi anume că Arpechimul va fi preluat de stat şi va intra într-un proces de privatizare, nu face decât să încununeze eforturile pe care prefectul le-a depus în anul 2011 la soluţionarea unor probleme economice şi sociale care sunt din ce în ce mai numeroase pe fondul unei crize accentuate.
# Săptămâna trecută aţi anunţat la o conferinţă de presă ca statul va prelua Arpechimul şi va intra într-un proces de privatizare. În ce va consta acest proces de privatizare şi ce efecte va avea asupra economiei Argeşului?
- Vor fi trei etape. Prima etapă va presupune încheierea unui contract confidenţial între grupul care a depus oferta în octombrie 2011 şi  Ministerul Economiei, prin care va avea loc preluarea de către statul român a capacităţii de la Arpechim; după preluare, va începe revizia tehnică, care presupune punerea în funcţiune a instalaţiei; în a treia etapă, conform angajamentului, instalaţiile vor lucra la capacitate şi la pachet cu Oltchim vor fi privatizate de statul român, nu înainte de a fi numit un manager privat, condiţie impusă de reprezentanţii grupului. De fapt, numirea unui manager privat ar putea constitui o a patra etapă.
# În calitate de prefect al judeţului Argeş, ce rol aţi avut în obţinerea acestui rezultat cu efecte extrem de benefice pentru economia Argeşului?
- Am fost contactat de reprezentanţii grupului respectiv şi am avut o întâlnire la Bucureşti săptămâna trecută. Am fost la Ministerul Economiei împreună şi am depus o scrisoare de intenţie a lor şi de solicitare la domnul Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi urmează ca aceştia să se deplaseze în Argeş pentru a discuta mai concret ceea ce au de făcut, adică să ne prezinte programul sau proiectul care include obiective destul de clare, sumele pe care intenţionează să le investească, banca cu care se va lucra, care este o bancă destul de serioasă. Este o bancă americană. Deci, eu cred că suntem într-o fază destul de avansată, iar dacă revizia va decurge fără probleme majore, în aprilie noi vom avea petrol pe instalaţie la Arpechim.
# Care sunt priorităţile pe care le are Prefectura Argeş în 2012 şi care sunt cele mai importante proiecte pe vi le propuneţi să le realizaţi în calitate de prefect?
- În afară de proiectul de care am vorbit mai sus, pentru că şi acesta face parte din proiectele de maximă importanţă pentru dezvoltarea judeţului Argeş, am mai început negocierile între patronatele, sindicatele de la Uzina Dacia Renault şi conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă, cu care am avut chiar ieri o întâlnire. Urmează să se facă nişte măsurători în secţiile în care sindicatele au solicitat prelungirea încadrării în perioada de muncă (este vorba de trei secţii: presaj, turnătorie şi caroserie),  pentru a elimina nemulţumirile şi acuzele sindicatelor, am convenit împreună să se facă o remăsurare a parametrilor, care, din punct de vedere al patronatelor, sunt sub limita încadrării în grupele de muncă, iar din punct de vedere al sindicatelor sunt peste limita încadrării în grupele de muncă. În situaţia în care ele vor ieşi sub limită atunci în mod normal obiectul de contestaţie al sindicatelor nu o să mai existe şi eu sper acest lucru din motive strategice. Am mai spus-o şi o repet:  un pericol ca grupul Dacia Renault să-şi mute centrul de greutate în altă parte nu există în următorii 2-3 ani. În niciun caz, am spus-o pentru muncitori, am spus-o pentru argeşeni, în niciun caz grupul Renault nu va pleca de la Piteşti în următorii 2-3 ani. Dar există riscul ca din 2014 (în niciun caz în 2012 sau în 2013), când cele două capacităţi din Talger vor lucra capacitate, să se reducă numărul de unităţi care se fabrică la Colibaşi. Reamintesc că la Uzina Colibaşi se fabrică 350000 de maşini pe an. La Talger se vor fabrica 60000 de unităţi în 2012, 120000 de unităţi în anul 2013, ajungându-se la 350000 de unităţi în 2014. Dacă o maşină care se va produce la Colibaşi va costa 5000 de euro forţa de muncă şi cheltuielile aferente, şi în  Maroc va costa 3000 de euro, atunci se vor produce cele 350000 de unităţi în Maroc. Ca atare, în 2014 există riscul ca producţia să scadă la Colibaşi, deşi, la momentul actual, avantajele sunt net în favoarea României. Însă preţul de cost ar putea să constituie elementul care va altera acest echilibru.
# Ce părere aveţi despre ultimele declaraţii din presă ale lui Nicolae Pavelescu, liderul de sindicat de la Uzina Dacia, care vă acuză de faptul că nu aţi avea dreptul de a media între patronatul unei societăţi private şi sindicatul acesteia şi aveţi un interes electoral în acest sens?
- O să fac o comparaţie care o să sune sune pentru unii puţin ciudat. Aşa cum Traian Băsescu a fost criticat că se amestecă în legea sănătăţii, prefer ca în Argeş lucrurile să se îndrepte şi să meargă bine cu toate comentariile şi discuţiile făcute de către un reprezentant de seamă al celui mai mare sindicat din Argeş. Mie nu îmi este indiferent că pe platforma Dacia sunt alegeri la sindicate şi fiecare îşi face cum poate propagandă în acest sens şi nu-mi este indiferent că la Uzina Dacia lucrează peste 14000, iar pe orizontală mai lucrează încă 120000 de oameni şi este foarte important ca aceste locuri de muncă să rămână în Argeş. Aşa că nu mi-am depăşit nici limitele de competenţă, nici gradul de implicare, în  rezolvarea unor probleme sociale.
# Unde v-aţi petrecut sărbătorile de iarnă?
- Acasă, la serviciu, pentru că am fost de serviciu la telefon, şi la ţară, la Pietroşani, acolo unde au trăit părinţii mei şi unde mai am câteva rude şi unde mă simt cel mai bine. Gust din tradiţiile şi din obiceiurile pe care le-am trăit de mic copil şi după care am o mare nostalgie.
Interviu realizat de Sabina DIACENCO

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea