Iani Popa și Adrian Miuțescu - asemănări și diferențe: amândoi s-au văzut parlamentari și au dezertat apoi din PNL

Ion Popa și Adrian Miuțescu au avut parte de evoluții politice asemănătoare în cadrul PNL. Amândoi și-au dat demisia din funcția de președinte al organizației județene, amândoi au renunțat la funcție după ce și-au umplut „sacul” cu funcția de parlamentar, iar nu în ultimul rând amândoi au dezertat, în cele din urmă, din Partidul Național Liberal. Până și declarațiile celor doi sunt asemănătoare în momentul demisiei din partid.

În continuare, vă prezentăm diferențele și asemănările dintre cei doi foști lideri ai PNL Argeș, care au făcut din organizația județeană liberală una dintre cele mai slabe din țară.

Fostul senator Ion Popa a demisionat de la conducerea PNL Argeș, în decembrie 2016, după șapte ani petrecuți în fruntea ei, ca urmare a rezultatului sub așteptări de la alegerile parlamentare desfășurate în acel an. PNL Argeș se clasa printre ultimele organizații la nivel național. Ion Popa anunțase atunci, înainte de alegeri, că va demisiona dacă PNL nu va obține în Argeș patru mandate de parlamentari. Lucru departe de realizare, organizația județeană obținând abia doua mandate, dintre care unul dintre locuri era ocupat chiar de acesta, după ce s-a poziționat, ca președinte al PNL Argeș, pe primul loc pe listă la senat.

La alegerile parlamentare din 2020, aceeași mâncare de pește. Ajuns în 2017 președinte al PNL Argeș, Adrian Miuțescu se premiază cu primul loc pe liste la Camera Deputaților, la fel cum a făcut și Ion Popa, doar că acesta era la Senat. Deși la nivel național, PNL-ul se bucura de mai multă simpatie față de alegerile din 2016, în Argeș liberalii obțin doar trei mandate de parlamentar. Alegerile au fost dezastruoase, organizația condusă de Miuțescu clasându-se, din punct de vedere al procentului obținut, abia în ultimele șase din țară. Se repeta istoria. De această dată cu Miuțescu în fruntea PNL Argeș! O singură diferență însă, Miuțescu nu și-a depus demisia. Acesta a continuat să rămână pe poziții, deși era aspru criticat de colegii săi. Cu sprijinul prietenului Ludovic Orban, deputatul Miuțescu obține, în vara anului 2021, un nou mandat de președinte al PNL Argeș.

Iani Popa, după ce și-a dat demisia din PNL: „Am luat cea mai grea hotărâre din toată cariera mea politică”

După ce Ion Popa și-a dat demisia din fruntea PNL Argeș nu a mai beneficiat de sprijin din partea noii conduceri a PNL și a intrat într-un con de umbră, fapt ce l-a împins să renunțe la PNL și să se înscrie în ALDE, la un an și jumătate de când devenise senator pe listele liberalilor. Declarația acestuia era lacrimogenă.

”De 16 ani sunt fidel valorilor și principiilor liberale. Am fost președinte de filială timp de 7 ani, vicepreședinte executiv al PNL, senator ales și liderul celui mai mare grup din Senat al partidului. Această perioadă a fost plină de provocări: cu bune, cu rele, cu multe greutăți și, alături de colegii liberali, ne-am bucurat, ne-am întristat, am câștigat și am pierdut. Nu am lipsit de la nicio bătălie electorală și am depus toate eforturile să realizăm obiectivele propuse, obiective asumate de întreaga echipă. Din păcate, rezultatele ultimelor alegeri nu au fost cele sperate de noi, așa încât mi-am asumat acest eșec și am demisionat atunci din toate funcțiile din partid. Am constatat că am fost considerat printre puținii vinovați… Au trecut doi ani de la acel moment, iar lucrurile nu s-au îmbunătățit ci, dimpotrivă, s-au agravat. Alții, la fel de “vinovați” ca și mine, s-au agățat de funcții mai înalte. Ei sunt cei care decid în Partidul Național Liberal și sunt și mai vocali. Oamenii care au muncit în campanii, devotați ideilor liberale, nu mai sunt băgați în seamă, în schimb, trădătorii sunt promovați și apreciați. Trist, dar aceasta este noua strategie de conducere a Partidului Național Liberal care, în loc să promoveze competența și bunul-simț, este măcinat de orgolii interne, inclusiv în Argeș. Astăzi, partidul din care am făcut parte, pentru care m-am bătut atâția ani, s-a transformat complet. (…) De aceea am luat cea mai grea hotărâre din toată cariera mea politică: să demisionez din Partidul Național Liberal. Nu am părăsit doctrina, ci am lăsat în urmă doar oameni care m-au dezamăgit. Vechilor mei camarazi le garantez că rămân același bun prieten dăruit principiilor comune.Voi activa ca senator al grupului ALDE. Îi asigur pe argeșeni că nu voi abandona proiectele pentru județ. Argeșul are nevoie de parlamentari care să se concentreze pe promovarea și dezvoltarea zonei, nu pe preamărirea unor lideri politici falși”, menționa Ion Popa, în iunie 2018, pe pagina personală de Facebook.

Chiar dacă susținea că nu îi va abandona pe argeșeni, Ion Popa și-a dus la capăt mandatul de senator cât mai departe de județul care l-a făcut parlamentar, găsind refugiu tocmai la Constanța, unde era numit președinte al ALDE Constanța.

Adrian Miuțescu, după ce și-a dat demisia din PNL: „Am luat această decizie cu mare greutate”

În schimb, Adrian Miuțescu a renunțat la funcția de președinte, dar și de membru al PNL, într-o singură zi, la nici măcar un an de când a devenit parlamentar pe listele liberalilor. Iar asta după ce și-a anunțat, anterior, și retragerea din grupul parlamentar al partidului. Vina? Pe hârtie este alianța cu PSD-ul! În realitate, pierderea puterii de către Ludovic Orban.

„Mi-am dat demisia din Partidul Național Liberal, alături de Ludovic Orban și ceilalți parlamentari liberali dezafiliați. Am luat această decizie cu mare greutate, după 31 de ani în care am fost membru PNL. În acest timp, am participat la toate campaniile electorale, la toate congresele partidului și evenimentele importante din PNL. Dar ce s-a întâmplat în ultimul timp în Partidul Național Liberal a depășit orice limită. Am sperat până în ultima clipă că noua conducere a partidului va schimba direcția negocierilor pentru formarea Guvernului și nu va gira o alianță cu PSD. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. (…) Vreau să le mulțumesc argeșenilor, electoratului de dreapta, celor care m-au votat de două ori să îi reprezint în Parlamentul României. Sper să înțeleagă gestul meu așa cum trebuie. În campania electorală le-am promis românilor că vom dezvolta România și ne-am angajat că vom face reforme esențiale pentru modernizarea țării. Fără o coaliție a forțelor de centru-dreapta, aceste promisiuni nu mai pot fi îndeplinite. Aleg să nu trădez voturile primite din partea electoratului de dreapta și mă delimitez de tot ceea ce se întâmplă în prezent la vârful Partidului Național Liberal.  Mă voi bate în continuare pentru proiectele Argeșului, din postura de parlamentar, chiar dacă nu mai sunt membru PNL…”, menționa Adrian Miuțescu, în noiembrie 2021, pe pagina personală de Facebook.

Dacă îi va abandona Adrian Miuțescu pe argeșeni, cum a făcut Iani Popa, este prematur să vorbim. Dar interesul poartă fesul! Rămâne de văzut încotro se va îndrepta Ludovic Orban, pentru că evident Miuțescu va cânta la aceeași masă cu el.

Adrian Miuțescu are ceva în plus față de Ion Popa: este suspect într-un dosar penal

Există și o mare diferență între Adrian Miuțescu și Ion Popa! Odată cu demisia din PNL, Miuțescu a devenit și suspect într-un dosar penal fiind cercetat de procurorii DNA pentru „săvârșirea a opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite”. Procurorul șef al DNA a inițiat chiar procedura necesară în vederea încuviințării, de către Camera Deputaților, a percheziției informatice în dosarul penal ce îl privește pe Miuțescu.

O dovadă concretă că la ora actuală clasa politică nu mai are coloană vertebrală este și faptul că Ion Popa, imediat ce PNL a ajuns la Guvernare, s-a întors la origini. Și nu oricum, ci într-o funcție de director. Ion Popa a fost numit la sfârșitul lunii ianuarie 2021, fără să dea vreun concurs, șeful Direcției Generale Cooperare Parlamentară Externă.

A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea