Discuții aprinse pe tema proiectului Molivișu în Consiliul Județean Argeș

# 20 de milioane de euro pentru realizarea a două pârtii de schi # Consilierul județean Dumitru Grecu (foto stânga): „Dl Dică (președintele ADI Molivișu) a luat proiectul pe persoană fizică”

Săptămâna trecută, în ședința online a Consiliului Județean Argeș a fost prezentată o informare despre proiectul Molivișu. Totul a plecat de la solicitarea făcută de consilierul județean Dumitru Grecu în urmă cu trei luni. După lungi așteptări a venit, în sfârșit, și răspunsul. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Molivișu, reprezentată prin președintele Gabriel Dică (foto dreapta), a făcut mai multe precizări despre viitorul proiect.

Au fost discuții aprinse între consilierii județeni și conducerea administrației județene. În continuare, vă redăm o parte dintre cele discutate în timpul ședinței.

Gabriel Dică, președintele ADI Molivișu: „Singura preocupare, în momentul de față, pentru ADI Molivișu este finanțarea pentru că ea este imposibil de suportat de asociație sau de unul dintre asociați. Prin urmare ne rămân alte fonduri. Noi am identificat, în cadrul Asociației, fondurile europene prin ADR Sud Muntenia, iar în urma discuțiilor purtate acolo se pare că suntem eligibili. Nu ne face un favor istoricul pe care îl avem, dar faptul că nu avem debite la ei arată că suntem un partener credibil, serios, de luat în seamă. Mai avem de parcurs niște etape prin realizarea Planului Urbanistic Zonal, este singura etapă care ne-a rămas, și în funcție de cum vor fi ghidurile publicate vom încerca să accesăm aceste fonduri. (...) Domnii consilieri au vrut mai multe detalii, dar în momentul acesta ne este imposibil să le furnizăm...”.

Președintele CJ Argeș: „Singura noastră speranță este legată de fondurile europene”

În urma prezentării, făcută de reprezentanții ADI Molivișu, Ion Mînzînă – președintele CJ Argeș - a susținut că singura soluție pentru realizarea proiectului  o reprezintă fondurile europene. „Vom ajunge tot la situația în care singura noastră speranță este legată de aceste fonduri europene, dar cu speranța că acea cotă de cofinanțare va fi una care să poată fi suportată de Consiliul Județean Argeș, prin mijloacele specifice: împrumuturi guvernamentale, împrumuturi bancare și așa mai departe. Asta e situația, alta nu mai există”, a precizat Ion Mînzînă.

A intervenit în discuție și consilierul Județean Marius Postelnicescu, care a solicitat suma estimativă pentru realizarea proiectului: „Trebuie să știm măcar o sumă estimativă pentru că altfel nu știm ce cofinanțare să dea Consiliul Județean sau ce împrumut bancar să facă dacă noi nu știm o valoare de niște soluții tehnice. Rugămintea mea este să nu mai bâjbâim așa generic și să se informeze echipa de management de firme specializate în proiectarea unor asemenea proiecte...”.

Gabriel Dică: „Strategia inițială era să montăm instalația de transport pe cablu și să avem pârtia A1, ulterior dezvoltând în jurul acestui obiectiv și alte obiective. Dacă posibilitatea ADR Sud Muntenia este să obținem bani pe pârtie, eu aș anexa la pârtia A1 și pârtia A2 împreună cu niște obiective care sunt conexe acestui proiect.  Inițial generasem o instalație de zăpadă artificială care avea patru tunuri de zăpadă. Mi-ar fi mult mai eficientă o instalație care să aibă 36 de lăncii și alte patru tunuri de zăpada. Nu mă zgârcesc când vine vorba de optimizare. Parametrii ăștia sunt buni la investiție pentru că în momentul în care vom avea zăpadă artificială, eu voi munci mai puțin cu mașina de bătut zăpadă. Adică uzura ei va fi mult mai mică… Sunt segmente în acest proiect pe care noi vrem să le optimizăm, desigur, cu acordul dvs. Lunile de început ale anului viitor o să venim cu un deviz actualizat și o să le discutăm punctual”.

Marius Postelnicescu: „Avem o sumă estimativă, macro, pentru acest proiect?”

Gabriel Dică: „Este un interval. Din punctul meu de vedere, plec de la 45 de milioane de lei, care ar fi doar devizul pentru pârtia A1 și vreau să ajung până în dreptul a 100 de milioane de lei. Deci 20 de milioane de euro, să zic așa”.

Vicepreședintele CJ Argeș: „Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”

În discuție intervine și Marius Nicolaescu, vicepreședintele CJ Argeș. „Proiectul Molivișu este un proiect la care ținem foarte mult. Vreau să informăm consilierii județeni că o dată la două săptămâni avem întâlnire cu ADR Sud Muntenia, cu cei care conduc acolo, și de fiecare dată luăm în discuție posibilitatea finanțării acestei pârtii. Noi nu trebuie să punem carul înaintea boilor, așa cum am făcut de fiecare dată până acum și iată unde am ajuns cu proiectul acesta. Trebuie să o luăm pas cu pas. Deocamdată suntem în stadiul în care trebuie să schimbăm categoria de folosință a terenului din fond forestier în curs construcții, după care vine actualizarea PUZ-ului”, precizează vicepreședintele CJ Argeș.

Dumitru Grecu: „Dl Dică a luat proiectul pe persoană fizică”

Concluzia discuțiilor din cadrul CJ Argeș îi aparține consilierului județean Dumitru Grecu: „Sunt foarte dezamăgit de modul în care se desfășoară activitatea vizavi de pârtia de la Molivișu, în mod special sunt extrem de dezamăgit de informarea făcută pentru Consiliul Județean, care mi se pare că este realizată în bătaie de joc. Există o istorie acolo, a tot ce înseamnă proiectul acesta. Este foarte important ca noi, consilierii județeni, să știm toate amănuntele și stadiul în care se află acest proiect. Constatăm acum că dl Dică a luat proiectul pe persoană fizică. Dânsul își dorește, dânsul vrea. Este foarte important că se implică la modul ăsta, dar tindem să facem aceeași greșeală. Vrem să facem mai multe. Una dintre cauzele pentru care proiectul a picat a fost pentru că era un proiect extrem de mare și la un moment dat nu a mai putut fi susținut. Ceea ce ați propus dvs să ne întâlnim, trebuie să devină o regulă! (...) Va trebui neapărat să facem o strategie cu variante, inclusiv din punct de vedere al finanțării... Ca să ajungem la finanțare trebuie să rezolvăm niște probleme”.

În cele din urmă, discuțiile pe tema proiectului Molivișu se termină brusc, cu pierderea conexiunii la... internet.

A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea