Condamnări în dosarul „Cheresteaua”. Ion Andrei, zis „Brânză” - 7 ani și 6 luni de închisoare

 

Tribunalul Argeș a dat sentința în dosarul „Cheresteaua 1”. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Amintim că Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au dispus trimiterea în judecată, în aprilie 2016, a mai multor persoane acuzate de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare a banilor.

În cauză au fost cercetați 16 inculpați: Ion Andrei, zis „Brânză”, în calitate de administrator la S.C. Andris S.R.L., dar și o parte dintre rudele sale: Daniel Ionuț Andrei, Liviu Gheorghiță Andrei, Livioara Andrei, Gheorghe Andrei, firmele SC Andris SRL și SC Ioni Liv Forest SRL, trei funcţionari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, la momentul săvârșirii faptelor: Ion Trăistaru, Gheorghe Mihai şi Vasile Uţă, dar și inculpații Elena Dobrinoiu, Nicolae Lixandru, Cătălina Maria Matei, Petre Păduraru, Mircea Ancuța și Marius Virgil Oancea.

Judecătorii Tribunalului Argeș au condamnat nouă inculpați și două societăți. Cinci dintre inculpați au fost achitați: inginerul silvic Ion Trăistaru, Elena Dobrinoiu, Cătălina Maria Matei, Petre Păduraru și Livioara Andrei.

În continuare, vă prezentăm ce condamnări au primit inculpații, conform hotărârii Tribunalului Argeș, din data de 22 decembrie 2021.

Patronul firmei Andris, un șef district și un pădurar – condamnări cu executare

- Andrei Ion, zis și Brânză, a fost găsit vinovat de comiterea infracţiunilor de participaţie improprie, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier national, de evaziune fiscală, în formă continuată și de spălare a banilor, în forma continuată. Patronul firmei Andris a primit o condamnare de 7 ani și 6 luni închisoare, cu executare.

„… contopește pedepsele principale aplicate prin prezenta și dispune ca inculpatul ANDREI ION să execute pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare, sporită cu 1/3 din totalul cealorlalte pedepse, respectiv cu 2 ani și 6 luni închisoare, în total urmând să execute pedeapsa rezultantă principală de 7 ani și 6 luni închisoare, în regim de detenție, în condiţiile art. 60 C.p”, arată Tribunalul Argeș.

Gheorghe Mihai, șef district în cadrul Ocolului Silvic, la momentul săvârșirii faptelor4 ani închisoare, cu executare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional.

Pădurarul Vasile Uță a primit 4 ani închisoare, cu executare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional.

Andris SRL și Ioni Liv Forest SRL - amenzi penale și activitate suspendată timp de… trei luni

SC Andris SRL, societate controlată de „Brânză”, a fost condamnată la pedeapsa de 39.333 lei amendă penală. De asemenea, instanța i-a aplicat inculpatei SC Andris SRL pedeapsa complementară a suspendării activității pe o durată de 3 luni, ce se execută după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

„… contopește pedepsele principale aplicate prin prezenta și dispune ca inculpata SC ANDRIS SRL să execute pedeapsa amenzii penale cea mai grea, de 25.000 lei, sporită cu 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv cu 14.333 lei, în total urmând să execute pedeapsa rezultantă principală a amenzii penale de 39.333 lei. În baza art. 147 al. 2 C.pen., cu referire la Decizia ÎCCJ nr. 7/2016 (publicată în M.Of. nr. 251/05.04.2016), aplică inculpatei SC ANDRIS SRL pedeapsa complementară cea mai grea, a suspendării activității pe o durată de 3 luni de zile, ce se execută în condițiile art. 138 alin. 4 C.pen., respectiv după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri”, arată Tribunalul Argeș.

SC Ioni Liv Forest SRL - 18.000 lei amendă penală, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, în forma continuată. Instanța i-a aplicat și pedeapsa complementară a suspendării activității pe o durată de 3 luni, ce se execută după rămânerea definitivă a hotărârii.

Cinci inculpați au primit pedepse cu suspendare

Ionuț Daniel Andrei, fiul lui „Brânză” a primit 4 ani închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de evaziune fiscală. Instanța i-a stabilit un termen de încercare de 6 ani.

Liviu Gheorghiță Andrei - 4 ani închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de evaziune fiscală. Instanța i-a stabilit un termen de încercare de 6 ani.

Nicolae Lixandru - 3 ani închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de participaţie improprie, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional. Instanța i-a stabilit un termen de încercare de 5 ani. De asemenea, inculpatul a fost achitat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea unică de evaziune fiscală.

Marius Virgil Oancea - 3 ani închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor, în forma continuată. Instanța a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani.

Gheorghe Andrei - 3 ani închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor, în forma continuată. Instanța a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani.

Un inculpat a primit amendă penală

Mircea Ancuța a fost condamnat la pedeapsa amenzii de 12.600 lei amendă, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

„Brânză” și firma sa – buni de plată

Tribunalul Argeș a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - DGRFP Ploieşti - AJFP Argeş.

„Obligă, în solidar, inculpații ANDREI ION și SC ANDRIS SRL, la plata către partea civilă a sumei de 2.546.990 lei, reprezentând obligația fiscală principală datorată, (…) precum și la plata sumelor reprezentând obligaţii fiscale accesorii aferente obligației fiscale principale datorate, în condiţiile Codului de procedură fiscală, de la data scadenţei debitului principal, până la data plății integrale a debitului principal, din care: - în limita sumei de 1.216.973 lei, reprezentând obligația fiscală principală datorată precum și la plata sumelor reprezentând obligaţii fiscale accesorii aferente obligației fiscale principale datorate…, până la data plății integrale a debitului principal, în solidar şi cu inculpații Andrei Daniel Ionuț, Andrei Liviu Gheorghiță și Matei Maria Cătălina”, se arată în hotărârea Tribunalului.

Instanța a admis și acţiunea civilă formulată de partea civilă Regia Naţională a Pădurilor - ROMSILVA, Direcţia Silvică Argeş și a obligat, în solidar, inculpații ANDREI ION și SC ANDRIS SRL, la plata către partea civilă a sumei de 1.119.631,9 lei, cu titlu de despăgibiri civile, reprezentând daune materiale.

Tribunalul Argeș a dispus și confiscarea specială de la inculpata SC ANDRIS SRL a echivalentului în lei a cantității de 19.248 metri cubi, respectiv a sumei de 3.272.160 lei, iar de la inculpata SC IONI LIV FOREST SRL a cantității de 19.488 m.c. masa lemnoasă.

Dacă hotărârea instanței va rămâne definitivă, inculpații condamnați vor trebui să plătească și cheltuielile de judecată.

În jur de 23.000 de copaci tăiaţi fără drept de pe o suprafaţă de 504 hectare

În dosarul Cheresteaua, anchetatorii susţin că s-au tăiat ilegal 23.000 de copaci care ar fi fost transportați cu peste 1000 de camioane. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, în perioada 2008-2012, Ion Andrei, în calitate de administrator la S.C. Andris S.R.L. – societate având ca obiect de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului, cu atestat de exploatare forestieră, “a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe de o suprafaţă de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu (Valea cu Peşti şi Cumpăna – Vidraru), Nucşoara şi Lereşti, toate din judeţul Argeş”. Acesta ar fi beneficiat de sprijinul inculpaţilor Ion Trăistaru, Gheorghe Mihai şi Vasile Uţă, în calitate de funcţionari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, care “încadrau arborii sănătoşi în produse accidentale I (arbori afectaţi de factori dăunători – rupţi, doborâţi, uscaţi, atacaţi de ipide etc.). Prin aceasta, inculpaţii au urmărit să dea o aparenţă de legalitate tăierilor ilegale de arbori.”, se mai arăta în rechizitoriu.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea