Profesiile juridice, în pandemie! Interviu cu avocata Elena Iulia Ștefănescu

Pandemia declanșată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 si de mutațiile sale a determinat apariția mai multor schimbări în viața economico-socială a acestei țări, dar și în justiție. Despre acest subiect, am stat de vorbă cu doamna avocat ELENA IULIA ȘTEFĂNESCU, care își exercită profesia de circa 25 ani în Baroul Argeș, cunoscută pentru prestațiile sale în justiție.

# Doamna avocat Ștefănescu, cum a modificat pandemia de COVID-19 activitatea avocaților?

- Activitatea avocaților a suferit modificări în sensul că această situație a generat o reorganizare a activității noastre prin informatizare accelerată. A trebuit să ne modificăm modul de lucru cu publicul și cu dosarele instanței utilizând foarte mult internetul și mijloacele de comunicare online. A trebuit să ne obișnuim să studiem dosarele online întrucât o perioadă de timp, în cursul anului 2020, accesul în instanță a fost restricționat și nu a mai putut fi posibil studiul dosarelor în arhive. În momentul de față, studierea dosarelor în arhivă poate avea loc în baza unei programări prealabile care se efectueaza tot online.

În situația în care nu este posibilă deplasarea în arhivă, din diferite motive, studierea dosarelor online s-a dovedit a fi foarte utilă pe site-ul www.curteadeapelpitesti.ro și pe alte site-uri de specialitate unde pot fi accesate documentele din dosar scanate, iar accesul se permite utilizând o parolă care se comunică prin citație. În acest fel se asigură și confidențialitatea situației justițiabilului care formează obiectul litigiului.

În procesele penale se utilizează teleconferința întrucât persoanele arestate nu mai sunt transportate la instanță decât în situații mai rare. Persoanele arestate care sunt judecate sunt audiate online în sistem de teleconferință. Este o nouă modalitate de desfășurare a proceselor care apreciez că va rămâne instaurată definitiv chiar și după ce se va epuiza acest episod al pandemiei epidemiologice. De asemenea, activitatea noastră va fi și va rămâne influențată de această informatizare accelerată care, chiar dacă s-a desfășurat într-o modalitate rapidă și neașteptată a avut și are multe beneficii.

# Cum a fost influențată pregătirea profesională a avocaților?

- În momentul de față se desfășoară foarte multe cursuri și conferințe profesionale online. Sunt foarte utile activității noastre. În ceea ce mă privește mi-a fost ușor să frecventez în mediul online diferite cursuri profesionale extrem de utile. Această comunicare virtuală este deosebit de interesantă și benefică. Ai oportunitatea să cunoști opiniile diferiților specialiști din domeniul juridic care își exercita activitatea în diferite orașe ale țării (Cluj, București etc.) fără să mai fii nevoit să efectuezi deplasări pe distanțe lungi pentru a beneficia de informațiile pe care în momentul de față le transmit cu ușurință online.

# Cum credeți că a influențat pandemia relația cu publicul și publicitatea activității avocațiale?

- Relația cu publicul a trebuit să se desfășoare destul de distant utilizând telefoane dotate cu cameră video, iar publicitatea activității noastre a trebuit să o asigurăm utilizând internetul. În principiu a trebuit să ne organizăm pagini web prin care să ne facem publică forma de organizare profesională pentru a putea fi contactați de justițiabili.

# Cum a decurs relația profesională avocat-judecător-procuror în perioada de criză?

- Relația profesională avocat-magistrat a rămas aceeași întrucât procedurile judiciare au rămas nemodificate. A trebuit să purtăm mască de protecție atât în sediul instanțelor cât și în sediul parchetelor și secțiilor de poliție și să păstrăm o distanță de cca 2 m față de interlocutor cu evitarea aglomerației. În ceea ce privește desfășurarea proceselor în sălile de ședință nu s-a mai putut asigura prea multă publicitate din cauza faptului că a trebuit să se respecte normele de combatere a virusului SARS-CoV-2, adică să se evite aglomerațiile de persoane.

# Definiți activitatea modernă de avocat. Care sunt șansele pe care le are un tânăr avocat pentru a-și face un nume în această profesie în prezent?

- Activitatea modernă de avocat presupune atât o bună pregătire profesională, cunoașterea în amănunt a procedurilor judiciare și a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru dezlegarea unor probleme de drept cât și bune abilități în utilizarea tehnologiei informatice și a mijloacelor de comunicare online. Munca asiduă și neîntreruptă este singura șansă pe care o are un tânăr avocat să intre și să ramână în această profesie nobilă și să realizeze venituri considerabile.

”Chiar și atunci când asistența juridică nu este obligatorie este recomandabilă prezența unui avocat”

# Cum s-a modificat piața în care vă desfășurați activitatea în ultimii ani? Se observă o scădere a dosarelor nou înregistrate pe rolul instanțelor de judecată?

- Nu aș putea formula un răspuns referitor la o statistică a noilor dosare, dar pot spune că se mențin numeroase dosare dintre cele vechi.

# Trăim vremuri grele. Credeți că se poate ajunge la situația în care un avocat să nu își mai poată desfășura activitatea deoarece refuză vaccinarea sau testarea?

- Nu cred că această situație va deveni posibilă deoarece sunt numeroase cauze în care asistența juridică este obligatorie, iar prezența avocatului este neapărat necesară pentru o bună desfășurare a activității în justiție. Chiar și atunci când asistența juridică nu este obligatorie este recomandabilă prezența unui avocat întrucât justițiabilul nu poate cunoaște toate procedurile judiciare și nu poate înțelege limbajul juridic folosit în desfășurarea proceselor. Acesta este și motivul pentru care accesul nostru în instanțe, parchete și secțiile de poliție nu este condiționat de existența certificatului verde.

Eu sunt optimistă în ceea ce privește viitorul activității noastre și al societății, în general. De curând, am citit o știre din care rezultă că Marea Britanie renunță la certificatul verde și mă aștept ca multe alte țări să îi urmeze exemplul, singura măsură de protecție fiind purtarea unei măști de protecție.

A.V


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea