Întâmplător sau nu, magnatul Cătălin Chelu, acţionar al Alprom şi Electroargeş, începe să piardă războaiele economice

# CNVM i-a închis acestuia firma de brokeraj prin care a preluat Electroargeş # O decizie recentă a Curţii de Apel Piteşti îi scade acestuia numărul de acţiuni la Alprom, făcându-l acţionar majoritar pe Gheorghe Văsâi. Prezenţă constantă în Topul Forbes, omul de afaceri gălăţean, Cătălin Chelu a reuşit să-şi sporească averea cu circa 30% faţă de ultimul clasament, ajungând pe locul 208 pe ţară, în condiţiile în care în ultimele 10 luni a stat mai mult pe la procese, pe la Parchet şi în arest. În Argeş, Cătălin Chelu a devenit cunoscut după preluarea unui pachet de acţiuni de la Alprom, firmă pe care pusese ochii, ceva mai devreme, piteşteanul Gheorghe Văsâi. Drept pentru care câteva procese dau de furcă justiţiei din Argeş şi de aiurea. De asemenea, Chelu a pus stăpânire pe cunoscuta Electroargeş din Curtea de Argeş, bineînţeles, cu scandal.
Creşterea averii sale – avere calculată de cei de la Forbes din datele pe care aceştia au reuşit să le strângă - se bazează în principal pe câteva achiziţii de firme importante, printre care: Argus Constanţa (unul dintre cei mai mari fabricanţi de ulei comestibil din România), Carbochim Cluj (industria chimică şi a maselor plastice) şi Electroargeş (aparatură electrocasnică).
La Electroargeş, angajaţii şi ceilalţi acţionari l-au acuzat de scoaterea ilegală din societate a profiturilor companiei şi de achiziţii ilegale de acţiuni. Tranzacţiile succesive prin care Cătălin Chelu a cumpărat cca 35% din societatea argeşeană au însumat aproximativ 3 milioane de euro. Cam jumătate de an mai târziu, valoarea pachetului deţinut de Chelu scăzuse însă deja cu aproape 50%.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis recent retragerea autorizaţiei de funcţionare a firmei de brokeraj City Invest Galaţi, deţinută de omul de afaceri Cătălin Chelu, după ce a constatat mai multe încălcări ale legislaţiei pieţei de capital, inclusiv practici frauduloase şi o posibilă spălare de bani.
În ultimul an, Chelu a mutat pachete semnificative de acţiuni ale companiilor pe care le controlează, printre care Electroargeş Curtea de Argeş, de pe o firmă pe alta, tranzacţiile fiind intermediate de City Invest.
Pentru neregulile sesizate, CNVM a retras autorizaţia de funcţionare a City Invest şi a amendat firma cu 5.500 de lei. În noiembrie 2010 Chelu era cercetat în aproape 50 de dosare aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Gheorghe Văsâi, acţionar majoritar la Alprom în defavoarea lui Chelu

O decizie recentă a Curţii de Apel Piteşti a mai dat o lovitură, una destul de dură, în bugetul magnatului gălăţean. La începutul acestui an instanţa a decis ca pachetul de acţiuni vândut de Maria Bugheanu, fost acţionar al societăţii, să îi revină lui Gheorghe Văsâi şi să i se scadă din total lui Cătălin Chelu. Cele 7,5% din total nu sunt multe, însă sunt hotărâtoare în desemnarea acţionarului majoritar, care acum este omul de afaceri din Piteşti. Este interesant cum îşi va recupera Chelu banii investiţi aici, dacă ţinem cont numai de faptul că Mariei Bugheanu acesta i-a virat în cont aproape 2 milioane de euro... Chelu a fost arestat în noiembrie 2010 alături de trei persoane după ce ar fi încercat să îi ofere mită fostului secretarul de stat în MAI Dan Fătuloiu, pentru rezolvarea unor dosare aflate în lucru la unităţi de parchet, între care şi DIICOT. În luna februarie 2011 Curtea de Apel Bucureşti a decis eliberarea lui Chelu din arest.    A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea