Felix Goldbach, managerul Teatrului Davila: „În mandatul meu, pe dezvoltare, au venit 8 milioane de lei”

Teatrul Alexandru Davila din Pitești a împlinit, recent, 73 de ani de existență. Cu această ocazie, am realizat un interviu cu Felix Goldbach, managerul instituției de cultură. Astfel, joi, 3 februarie, m-am deplasat la sediul teatrului pentru a discuta cu acesta.

Pentru a ajunge la biroul managerului trebuie să urci până la ultimul etaj al clădirii. Acolo, într-un colț, se află și biroul său. Printr-o ușă, care era alăturată biroului, se auzeau repetiții. Studenții de la UPIT, specializarea actorie, se pregăteau de zori. Teatrul Alexandru Davila are viitor!

# Domnule manager Felix Goldbach, cum ați caracteriza activitatea Teatrului Alexandru Davila în 2021?

- Mulțumesc că ați venit în interiorul teatrului. Sper că ați văzut schimbările de la firul ierbii. (…) Eu am venit la conducerea teatrului în data de 27 mai 2021. Bugetul era deja construit de fostul manager, dl Bebe Cotimanis. Un buget care era în curs, nu l-am preluat eu de la început. A fost o gândire a lui, iar eu, automat, a trebuit să mă adaptez. M-am adaptat cerințelor ordonatorului de credit, finanțator fiind Consiliul Județean. Am încercat, pe partea de producție, să mă limitez la ceea ce am găsit în casă. Nu am văzut-o ca pe o stagnare, ci din contră ca pe o provocare pe care, deja, o așteptau colegii mei. Colegii m-au primit foarte bine pe fiecare secție. Primele trei luni au fost de adaptare pentru că am venit la final de stagiune. A venit vara, când în teatru s-a lucrat foarte mult la schimbarea organigramei după noul proiect de management. Am fost susținut de colegi, de Consiliul de Administrație. Consilierii județeni au votat această schimbare. De la 1 septembrie, am intrat cu noile schimbări pe secții. Repertoriul teatrului a fost preluat. Unele spectacole, în care erau colaboratori, am încercat să le ducem mai departe. Am creat și alte proiecte noi. Am dat drumul proiectelor care au avut colaboratori puțini pentru că nu aveam buget mai mare.

Proiectele care au avut jumătate colegi din teatru, jumătate din afara teatrului, din păcate, nu am putut să le continui pentru că nu ne-a permis bugetul. Pe de altă parte, nu le-am dat continuitate pentru că este normal să promovezi actorii teatrului, să promovezi muzicienii teatrului, balerinii și tot ce însemnă resursa umană a teatrului. Colaboratorii îi iei acolo unde chiar ai nevoie. Mi s-a părut normal să am colaboratori la balet unde nu aveam  echilibru între fete și băieți. Îmi trebuiau trei băieți obligatoriu și am făcut un casting în august. La orchestră, tot așa 3-4 colaboratori. Așa am adus un echilibru! Am vrut să arăt că teatrul are actori foarte buni în interior. Am vrut să aduc, odată cu venirea mea, acel echilibru financiar prin dovada practică a unor spectacole în care 90% din resursa umană să fie doar din interior. (…) Ținând cont de pandemie, am încercat să nu exagerez cu producții foarte mari. Mă bucur că de când am venit, în fiecare sâmbătă și duminică, am avut mereu spectacole. Ne-am adaptat condițiilor epidemiologice, dar spectacole au fost întotdeauna la Așchiuță cu casa închisă. La Drama și la Revistă la fel.

# La sfârșitul lunii mai se împlinește un an de când ați încheiat contractul de management. Aveți emoții în privința evaluării dvs. după acest prim an în care ați fost managerul teatrului?

- Evaluările se fac între 1 martie și 1 aprilie. Eu am fost pornit pe muncă, pe schimbare. Evaluarea eu o consider firească, normală. Doar munca depusă va demonstra că am făcut ceva bun și că am lăsat ceva în spate. Eu niciodată nu m-am gândit la evaluare pentru că este ceva firesc, ea este anuală. Eu am făcut ce am propus în proiectul de management. În proiect am spus că o să refac secțiile, că o să am șefi pe secții, că o să am în față un om care dirijează fiecare secție. Am adus o diversitate pe partea de imagine, fiecare secție are un logo, plus cel al Teatrului Alexandru Davila. Este trimis către OSIM pentru înregistrarea sa.

”Publicul din Argeș are nevoie de spectacole de comedie, lumea are nevoie să vină să râdă, să plece cu bucurie, cu dragoste, cu fericire din teatru”

# Cu privire la spectacolele organizate la Teatrul Alexandru Davila ce ne puteți preciza?

- A fost un an 2021 care s-a încheiat frumos. Pe 21-22 decembrie am avut spectacolul de Crăciun, spectacolul de sărbători al teatrului unde secțiile au fost toate puse în valoare. De asemenea, cei de la Dramă au avut spectacolul „Experimentul P”, unde a venit Televiziunea Română și a filmat. Teatrul Davila va fi văzut la nivel național, pe TVR. Să nu uităm că până la finalul anului am avut un foarte bun dirijor aici, dl. Lucian Vlădescu, care a lucrat  între septembrie și decembrie. De la 1 ianuarie a plecat. Acum avem un dirijor din interiorul teatrului. Este vorba despre Vicențiu Perniu. În ianuarie 2022, am sărbătorit Ziua Culturii Naționale, în acest frumos Luceafăr al Argeșului – Teatrul Alexandru Davila. Am unit toate secțiile, au fost două zile frumoase, unde actorii, soliștii, orchestra, baletul s-au unit și au realizat un eveniment foarte frumos, cu casa înschisă. Publicul din Argeș are nevoie de spectacole de comedie, lumea are nevoie să vină să râdă, să plece cu bucurie, cu dragoste, cu fericire din teatru. Prima premieră a anului - „Tango Amore” - am avut-o pe 22 ianuarie. În cadrul proiectului s-a văzut că avem o frumoasă echipă de balet, profesionistă. A fost o muncă de patru luni, în care corpul de balet a ajuns la o performanță foarte bună datorită coregrafei, asistentei coregraf și regizorul spectacolului.

# Ce ați pregătit pentru această primăvară? Ce vom vedea nou?

- Așteptăm bugetul pe data de 8 februarie. Nu pot să antamez niște dicuții concrete pentru că nu am acoperire legală. Până nu vine bugetul eu nu pot să spun mari producții. Pot să spun că pe 12-13 februarie va fi „Tango Amore”. Apare din nou pentru că trebuie să aibă minim șase apariții. Pe 26-27 februarie vor fi două spectacole de Dragobete, în care tot teatrul este unit. Abia după ce va fi stabilit bugetul vom putea sta la o altă discuție cu privire la spectacolele care vor avea loc în această primăvară.

„Bugetul nu va avea modificări foarte mari”

# Despre buget ce informații aveți? Este unul mai mic sau mai mare comparativ cu cel de anul trecut?

- Sunt foarte încântat și fericit că bugetul nu va avea modificări foarte mari. Din informațiile pe care le am, vom avea un buget pe anul 2022 prin care putem să mergem mai departe și să facem performanță. Nu va fi diminuat! E aproape similar cu cel de anul trecut. Din întâlnirile și negocierile purtate și din declarațiile președintelui și a vicepreședintelui Consiliului Județean nu vom avea probleme și asta mă bucură pentru că înseamnă că teatrul este acolo unde merită!

# Anul trecut, Teatrul Alexandru Davila a primit mai multe sume importante de la Guvernul României. Ce v-ați propus să faceți cu acești bani?

- În primă etapă, pe 6 octombrie, am primit suma de 4.966.000 lei. Aproape un million de euro, bani care ne-au venit prin Hotărâre de Guvern, semnată de ministru. A doua sumă a venit în data de 15 decembrie 2021, tot prin Hotărâre de Guvern. De această dată am primit 3.068.000 lei. Acești bani au venit pe investiții, pe dezvoltare și se duc pentru Teatrul pentru copii și tineret Așchiuță, care este în subordinea Teatrului Alexandru Davila. Acești bani au fost solicitați prin Consiliul Județean, dar fără fundamentarea teatrului nu puteau ajunge. Aici este clar munca echipei de la Consiliul Județean Argeș și celei de la Teatrul Alexandru Davila. În mandatul meu, pe dezvoltare, au venit 8 milioane de lei. Vorbim de peste 1,6 milioane de euro. (…) Faptele rămân în urmă. Nimeni nu va putea să schimbe că în trei luni, ale anului 2021, unic în istoria Teatrului Alexandru Davila, au venit peste 80 de miliarde de lei vechi. De asemenea, am refăcut secțiile, a fost pus un coregraf, a fost adus un dirijor. Eu am făcut egalitate de șansă peste tot. Totul cu sprijinul Consiliului Județean Argeș. De asemenea, menționez că avem pian nou, mixter digital nou, avem camere în tot teatrul, sunt ieșiri-intrări peste tot. Tot ce înseamnă ISU a fost pus la punct. Suntem într-o continuă dezvoltare!

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea