Biblioteca Județeană Argeș: „În perioada carnavalului să călătorim la Veneția prin intermediul... vedutelor!”

Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș posedă o colecție de 46 de vedute venețiene, originale, desenate de M. Moro și G. Regellato, între 1856 și 1867, în Litografia Brizeghel- Veneția. Colecția reprezintă, aproape fotografic, piețe, Podul Rialto, Marele Canal, Biserica San Marco, personaje istorice și interioare ale Palatului Dogilor.

O nouă tehnică a peisajelor apare în pictura flamandă din secolul al XVI-lea,  mai târziu fiind preluată și perfecționată de olandezi, pictorul Gaspar Van Wittel, zis Vanvitelli (1652-1736), fiind considerat părintele vedutelor moderne. Veduta înflorește ca gen artistic în paralel cu așa-numitul „grand tour”, precursorul turismului cultural din zilele noastre. În secolul al XVIII-lea, intelectuali și călători, îndeosebi englezi, își desăvârșesc formația făcând marele tur al Europei, cu opriri în cele mai importante orașe ale Italiei.

 

În secolul al XVIII-lea, Veneția era printre orașele cele mai rafinate din Europa cu o mare influență în domeniul artelor, arhitecturii și al literaturii acelei perioade. Veneția devine un loc esențial pentru primii turiști, peisagiștii venețieni realizând pentru aceștia „veduta”. Tehnica vedutelor este un gen de pictură foarte detaliată, de cele mai multe ori în format mare, în care sunt reprezentate peisaje sau vederi panoramice citadine.

La Veneția, acest gen artistic a fost introdus de către Luca Carlevarijs, care a descoperit la Roma tehnica lui Vanvitelli, însă, după anul 1720, pictorul Canaletto (1697-1768) îl va dezvolta la cel mai înalt nivel. Este primul artist care a pictat vedute nu numai ca simple descrieri, ci elaborate intelectual, ştiinţific, graţie unei măiestrii noi a perspectivei şi a folosirii camerei obscure, realizând desfăşurări panoramice. Se creează astfel o adevărată școală venețiană a vedutelor, ai cărei exponenți de seamă sunt Canaletto, Bernardo Bellotto, Francesco Guardi.

Ioniță- Roșoiu Maria-Magdalena, bibliotecar, specialist Colecții speciale, Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea