O nouă condamnare. „Mitu Chinezu” - șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală

# Prejudiciu de peste 13 milioane de lei # Afaceristul este dat în urmărire internațională de șapte ani


Constantin Mitu zis „Mitu Chinezu”  a fost, din nou, condamnat definitiv de Curtea de Apel Pitești. În Săptămâna Patimilor, pe 21 aprilie 2022, omul de afaceri argeșean a primit şapte ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În urma faptelor sale, inculpatul a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 13.102.191 lei. „Mitu Chinezu” este urmărit internaţional din anul 2015, pentru ispăşirea unei pedepse de şase ani şi patru luni cu închisoarea. Atunci, inculpatul a fugit din ţară înainte de a fi dată decizia definitivă de Curtea de Apel Pitești. În această lună se împlinesc șapte ani de când bărbatul a fost dat în urmărire internaţională.

Prejudiciu de peste 13 milioane de lei

În dosarul în care a primit 7 ani de închisoare, Mitu Chinezu este acuzat că în calitate de administrator de drept sau de fapt la cinci societăți comerciale, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2010 și 31 decembrie 2013, „pe de o parte a înregistrat în evidența contabilă a societăților pe care le-a administrat relații comerciale care nu reflectă realitatea în scopul diminuării bazei impozabile și totodată nu a înregistrat în contabilitate, nu a declarat relații comerciale și nu a virat obligațiile fiscale, prejudiciind bugetul consolidat la statului cu suma totală de 13.102.191 lei”, se arată în dosarul de la Curtea de Apel Pitești. Pe parcursul judecății, inculpatul nu a fost prezent la niciun termen de judecată, fiind judecat în lipsă.

„S-a dovedit în cauză că inculpatul, în calitate de administrator în drept şi în fapt al societăţilor mai sus precizate, a omis cu intenţie, să evidenţieze în actele contabile ori în alte documente legale toate operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, aşa încât sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală, atât pe latură obiectivă, cât şi pe latură subiectivă. De asemenea, s-a apreciat dovedit că inculpatul a evidenţiat în documentele legale cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale”, se arată în motivarea instanței.

Instanța a dispus luarea măsurii sechestrului asupra tuturor bunurilor, prezente şi viitoare, deţinute de inculpat

De menționat că partea civilă statul român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a fost nemulțumit de prejudiciul stabilit de instanță în cauză, cerând o sumă mult mai mare. ANAF a declarat apel, doar că instanța de judecată a concluzionat că prejudiciul de 13.102.191 lei a fost stabilit corect. Cu toate acestea, Curtea de Apel Pitești a desființat, în parte, sentinţa penală şi a dispus: „luarea măsurii sechestrului asiguratoriu asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, deţinute de inculpatul Mitu Constantin şi a măsurii popririi asiguratorii asupra sumelor de bani datorate de către terţi acestuia, până la concurenţa sumei de 13.102.191 lei, la care se adaugă sumele reprezentând obligaţii fiscale accesorii datorate, în condiţiile Codului de procedură fiscală, până la data plăţii efective”.

„Mitu Chinezu” a fost obligat, în 2015, la plata a 15 milioane de lei

„Mitu Chinezu” a fugit din țară, în 2015, chiar înainte de a fi dată decizia definitivă în dosarul în care era acuzat de evaziune fiscală și spălarea banilor. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au trimis în judecată, în anul 2012, cinci administratori şi patroni ai unor firme din Piteşti, Slatina, Mioveni şi Târgovişte, acuzaţi că au solicitat rambursări ilegale de TVA de 10 milioane de euro. Printre aceştia s-a numărat şi Constantin Mitu. Procurorii au susţiut că în perioada 2003 – 2004 Constantin Mitu și ceilalți inculpați s-au asociat în vederea obţinerii unor sume consistente de bani de la bugetul de stat prin folosirea firmelor pe care le conduceau, pe care după încasarea sumelor le-au falimentat şi înstrăinat. Aceştia au indus în eroare autorităţile financiar – fiscale, solicitând rambursări ilegale de TVA. În anul 2015, Curtea de Apel Piteşti i-a condamnat definitiv la închisoare pe toţi inculpații din dosar. Constantin Mitu a primit cea mai mare pedeapsă, respectiv 6 ani şi 4 luni. Conform DNA, inculpatul Mitu Constantin a fost obligat de instanță la plata, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC L. C. F. SA MIOVENI,  sumei totală de 14.993.543 lei plus accesorii aferente debitului până la plata integrală a acestuia, din care 5.432.443 lei reprezentând taxe și impozite sustrase de la plata către bugetul consolidat al statului (corespunzător infracțiunii de evaziune fiscală) și 9.561.100 lei reprezentând suma disimulată (corespunzător infracțiunii de spălare de bani).

Presa locală a scris despre „Mitu Chinezu” că s-ar ascunde în Transnistria, organele statului ştiind despre aceste lucruri. Dar nu se poate lua nicio măsură împotriva lui pentru că Transnistria nu este recunoscută ca țară decât de un număr foarte redus de state. Mai mult, la sfârșitul anului trecut, omul de afaceri a dat chiar un interviu pentru săptămânalul „Gherila” în care se victimiza spunând „că nu a avut parte de o anchetă corectă”.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea