Centrul de Pelerinaj "Sfânta Filoteea", administrat de un preot afacerist şi politician

# Centrul de Pelerinaj "Sfânta Filoteea" a fost transformat de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului într-o agenţie de turism # Preotul Ciprian Vuţan, afacerist şi politician, este responsabil de activitatea de turism a arhiepiscopiei. Faptul că Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului face afaceri pe toate planurile este deja binecunoscut. După un hotel-restaurant, numit Casa Pelerinului, o fabrică de pâine, balastieră şi staţie de asfalt, a urmat şi o agenţie e turism. Ceeea ce se dorea a fi un centru de pelerinaj, a devenit în scurt timp o agenţie de turism.

Arhiepiscopia şi Parohia te plimbă la Paralia

La iniţiativa şi cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, la începutul lunii aprilie 2009 a luat fiinţă Centrul de Pelerinaj "Sfânta Filoteea" al Episcopiei Argeşului şi Muscelului. Sediul acestui centru se află în cadrul Parohiei "Sfântul Mucenic Pantelimon" din Piteşti, strada George Stephănescu, nr. 1B (în spatele Spitalului Judeţean Argeş), iar responsabilul cu această activitate a fost desemnat P.C. Preot Ciprian Vuţan.
La mai puţin de o jumătate de an de la înfiinţare Centrul de Pelerinaj a devenit S.C. Centrul de Pelerinaj "Sfânta Filoteea" SRL intră în piaţa de turism sub numele de scenă Basarab Travel . Acţionarii agenţiei sunt Episcopia Argeşului şi Muscelului care are 90% din acţiuni şi Parohia Sfântul Pantelimon Piteşti cu 10% .
Cu toate actele în regulă, firma gata înfiinţată, licenţele de turism luate, cu niciun angajat înregistrat la ITM, agenţia se apucă de treabă şi postează pe site-ul arhiepiscopiei oferte pentru pelerinaje în Grecia şi Israel. Deşi ne-a atras atenţia şi preţul la care sunt oferite pelerinajele, care este cu peste 100 euro mai mare decât pelerinajele oferite de alte agenţii ale arhiepiscopiilor din ţară, curios ni s-a părut faptul că şi bacşişurile pentru şoferi sunt mai mari la Argeş decât la Bucureşti. Dar să nu fim ranchiunoşi şi să ne uităm la bietul preot care se ocupă cu această activitate, că doar nu bagă domnia sa în buzunar cei 5 euro luaţi în plus de la fiecare pelerin. Poate nu are agenţia cadre pregătite temeinic în turism, şi preotul nu ştie să negocieze… la bacşiş.

Preotul Ciprian Vuţan este şi un bun afacerist?

Preotul Ciprian Vuţan, cel care este responsabil cu acestă activitate de turism, mai avea şi o mică afacere în curtea soacrei sale, în comuna Drăganu. După 5 ani de activitate a societăţii SC Byzantin Icons SRL, ani în care nu a avut niciun angajat, deşi nu ştim cum reuşea domnia sa să fie şi la slujbe, să se ocupe şi de pelerinaje, să vadă de societatea la care era unic acţionar, ajunge la finele anului 2010 cu societatea pe pierdere cu 613.304 lei. Acest lucru nu lasă preotul nepăsător şi acesta decide să-şi mai ia doi asociaţi, să schimbe numele societăţii şi să mute şi sediul acesteia la Bucureşti, Bd. Unirii, nr.68, bl. K2 , sc. 1, et 7, ap.26, adresă la care sunt înregistrate mai multe firme, iar unul dintre asociaţii preotului mai intră în aceeaşi perioadă ca asociat în mai multe societăţi comerciale, la care deţine şi funcţia de administrator, funcţie de care are parte şi la firma Byzantin Icons Strategy SRL. Dacă afacerea proprie nu a mers ca unsă, cu turismul a stat mai bine părintele Ciprian. Deşi nu a fost niciun angajat nici pe această societate comercială, preotul nostru, împreună cu şefii săi de la arhiepiscopie, au reuşit să aducă acestă sociatate pe profit, ajungând la finele anului 2010 la un profit de 9.455 lei.

Afacerile merg prost, dar casa nouă a preotului Vuţan e tare arătoasă

Chiar dacă afacerile preotului nostru au mers destul e prost şi este şi foarte tânăr, anul acesta împlinind 35 de ani, acesta se mută în casă nouă. Are o casă frumoasă, la marginea pădurii Trivale, şi cum preotul nostru este un bun credincios, a ales şi o stradă cu un nume pe măsură, Strada Episcop Grigore Leu. Şi cum orice casă nouă are nevoie de o mână de bărbat, zilnic în curtea părintelui se află cineva la muncă. Nea Victoraş, vecinul preotului, vecinul de la bloc, se ocupă de treburi prin curte. Zilnic acesta stă în curtea preotului şi are grijă ca în momentul în care ajunge părintele acasă să fie toate puse la punct, că e om bun, spune nea Victoraş. “E om bun părintele. Când e cald şi mai face şi dânsul un grătar, îmi mai dă şi mie o friptură, o bere, un pahar de vin. Mă plăteşte cu ziua, că mai vin să mai aranjez pe aici prin curte. Vrea să se mute părintele în aprilie. Acu mai cară la haine, le aranjează, că doamna vrea să le aibă pe toate puse la punct când se mută aici”, ne spune nenea Victoraş.

Părintele afacerist face şi politică

Nenea Victoraş, ca orice om dornic de vorbă, a început să ne mai povestească despre preotul nostru: “E deştept părintele. Citeşte toată ziua, acum învaţă că dă un examen. Se duce la biserică, vine acasă şi începe să înveţe. Dumneavoastră sunteţi doamna cu care vorbea părintele la telefon dimineaţă? Îl căutaţi să-i daţi banii? Aaaa, nu sunteţi dumneavoastră. L-a sunat o doamnă dimineaţă şi a întrebat-o părintele când vine cu banii. Am crezut că sunteţi dumneavoastră.” Din vorbă în vorbă am aflat că părintele face şi politică, dar nenea Victoraş nu a ştiut să ne spună cu ce partid cochetează preotul Ciprian.
Liliana COSTACHE

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea