Primăria Pitești a strâns bani, în ultimii trei ani, pentru anul electoral 2012?

# 190 miliarde lei vechi, necheltuiți în anii anteriori, și-au găsit, brusc, utilizare  # Oficialii instituției explică, într-un document oficial, de ce nu au fost cheltuite până acum aceste sume uriașe. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe noul buget al municipiului Pitești, buget adoptat în data de 2 februarie a.c. în ședință extraordinară de Consiliu Local, că numeroase voci s-au ridicat, nelămurite. Confuzia a fost iscată de sumele astronomice – sume din ce în ce mai mari – rămase necheltuite de la un an la altul. Este vorba de, nici mai mult nici mai puțin de 190 miliarde de lei vechi, adică 19.000.000 lei noi sau peste 4.350.000 de euro. Indiferent de moneda în care ar fi calculată, suma este, într-adevăr, enormă. Iar acum, brsc, după ani și ani de capitalizare – din diverse motive – conducerea a hotărât că banii trebuie cheltuiți până la ultimul. Faptul că este an electoral nu are, probabil, nicio influență, este vorba numai de binele cetățeanului din municipiu, nu-i așa?

Scurt istoric, sau cum se adună câteva milioane de euro la buget

Ei bine, la nivelul anului 2009 se adunase un excedent de 3080 mii lei, excedent din anii anteriori. S-a decis ca suma să fie destinată umplerii unor eventuale ”goluri temporare de casă” . La sfârșitul anului 2009, suma rămasă neutilizată se ridica deja la 6240 mii lei. Suma s-a reportat și pentru anul următor, după cum se observă, din ce în ce mai mare.
La finele lui 2010 putem deja vorbi despre bani mulți. Pentru că excedentul înregistrat la sfârșitul lui 2010 era de 12.645.000 lei, adică aproape 3 milioane de euro!!! Banii nu au fost cheltuiți – motivează autoritățile – datorită eșecului înregistrat în negocierile duse pentru achiziționarea Casei Căsătoriilor și datorită unor economii serioase făcute de instituție. Instituție care a încercat, din răsputeri, să toace efectiv întreaga sumă anul trecut. Ghinion curat însă, pentru că (ghici, ghicitoarea mea) nu a reușit. Știm doar cu toții cât de greu este să cheltui un ban în ziua de azi.
Oameni buni, așa cum Făt Frumos a crescut într-un an cât alții în șapte, la fel s-a întâmplat și cu sumele rămase necheltuite din contul încăpător al Primăriei Pitești. Așa încât, datorită unor economii fabuloase, cât și datorită neînceperii unor obiective de investiții, spun domniile lor, excedentul înregistrat la finele anului trecut era tocmai de 19.089.000 lei noi, adică peste 4.350.000 euro.

Totul sau nimic anul acesta, pentru binele cetățeanului…votant

Cârmuitorii nu au mai putut suporta stresul indus de milioanele de euro care zăceau în cont și, disperați, au început să caute soluții. Și au și găsit, aprobând în ultima ședință – extraordinară, din toate punctele de vedere – de Consiliu Local, un buget al anului 2012 cu venituri totale previzionate în sumă de 281.724.000 lei noi și cheltuieli totale previzionate în sumă de 297.000.000 lei noi, deci un deficit de peste 15.800.000 lei. De asemenea, se re-aprobă cheltuirea sumei de 3.200.000 lei pentru acoperirea temporară a acelorași goluri de casă. Iată cum, în urma unor eforturi deosebite, s-a găsit soluția pentru cheltuirea milioanelor de euro rămași zăcând în conturile Primăriei.  Întrebările nelămuriților au fost numai câteva. Spre exemplu, unii oameni s-au întrebat de ce nu au fost folosiți banii pentru păstrarea prețului la giga-calorie. Alții s-au întrebat de ce nu au fost făcute investiții atât de necesare orașului, cum ar fi construcția centralelor de cartier, extinderea rețelelor de utilități ș.a.m.d. Și toți, chiar toți s-au întrebat de ce s-au găsit tocmai acum, în anul electoral 2012, obiectivele de investiții atât de absente în anii trecuți. Oameni răi… Laurențiu STOICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea