”Curtea Domnească de Argeş – capitală a turismului românesc”, proiect controversat şi poate... chiar nefinanţat

Costinel Vasilescu: “Eu aflu de la dumneavostră, de la presă, mai multe informaţii. Aici la primărie s-a format o clică şi eu nu am acces la informaţii.” # Nepoata (foto) lui Nini Diaconu are legături strânse cu firma care a câştigat proiectul. În vara anului 2010, toată lumea vorbea despre proiectul ”Curtea Domnească de Argeş – capitală a turismului românesc”. Valoarea totală a acestui proiect este de 975.312,00 lei, din care eligibilă 819.590,00 lei, restul fiind contribuţia beneficiarului. Toată lumea era interesată de derularea proiectului, mai ales că se promova această

frumoasă zonă care a fost uitată de majoritatea celor care au condus până acum, dar şi pentru că această promovare se făcea cu bani europeni. “Vin banii pentru proiectul de turism”, erau cuvintele care se auzeau pe la toate colţurile. Proiectul a început cu stângul, fiind contestate şi paracontestate licitaţiile. A urmat o promovare la Târgul Internaţional de Turism de la Romexpo, unde reprezentanţii primăriei, în frunte cu nepoata primarului Diaconu s-au prezentat cu pliante făcute la imprimantă. Mai merită menţionat că proiectul care este realizat de firma European Project Consulting, societate pentru care deputatul PSD Mircea Drăghici a fost bănuit că ar avea o implicare în conducerea ei.

Proiectul s-a terminat, banii nu s-au luat

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de un an, iar în luna august 2011 Primăria Municipiului Curtea de Argeş încheie proiectul “Curtea Domnească de Argeş – capitală a turismului românesc”, în cadrul unei conferinţe de presă în data de 26.08.2011. Deşi proiectul este terminat de şase luni, până la momentul actual nu s-a primit niciun ban pentru derularea acestuia. Cei aproape 12 miliarde lei vechi au fost plătiţi în întregime din bugetul local, fără a primi nici măcar o tranşă din banii europeni. Ni s-a părut cam mare perioada, ştiind că verificarea actelor se face în maxim 60 de zile. Am pus mâna pe telefon şi am încercat să aflăm mai multe de la primarul Nini Diaconu. Cum acesta nu era disponibil l-am sunat pe viceprimarul Costinel Vasilescu. Iată ce ne spune acesta:
# Domnule Vasilescu vă rugăm să ne lămuriţi şi pe noi cum staţi cu proiectul ”Curtea Domnească de Argeş – capitală a turismului românesc”.
Costinel Vasilescu: La ce vă referiţi? Proiectul s-a terminat.
# Am vrea să ştim cum staţi cu încasarea banilor europeni. Avem o informaţie că aveţi ceva probleme cu încasarea banilor şi vrem să ne lămuriţi dumneavoastră.
C.V: Nu ştiu ce să vă spun. Mă sperie ce îmi spuneţi, şi vă spun asta că m-a mai sunat un ziarist astăzi şi mi-a pus aceeaşi întrebare. Eu aflu mai multe de la dumneavostră, de la presă. Aici la primărie s-a format o clică şi eu nu am acces la informaţii. Ori îmi spun că nu ştiu, ori îmi spun că nu pot să-mi spună. Aşa că nu vă pot ajuta cu această informaţie.
# Dar aveţi idee dacă informaţia noastră este corectă că toţi cei aproape 12 miliarde sunt achitaţi din bugetul local?
C.V: Nu ştiu nici asta, dar nu m-ar mira, că la firma care a câştigat licitaţia lucrează, sau chiar este asociată nepoata primarului. Dar dacă sunt achitaţi toţi banii şi vom avea o problemă cu rambursarea, atunci e de rău.
***
Cum domnul Vasilescu nu a putut să ne lămurească am mai insistat la domnul primar. Primarul, vizibil deranjat de întrebarea nostră, ne răspunde doar la ce vrea domnia sa:
# Bună ziua domnule primar? Puteţi vorbi doă minute?
Nini Diaconu: Da. Spuneţi.
# V-am sunat în legătură cu proiectul “Curtea Domnească de Argeş – capitală a turismului românesc”.
Nini Diaconu: Aşa.
# Avem o informaţie că aveţi ceva probleme cu rambursarea banilor pentru acest proiect. Plata e făcută integral din bugetul primăriei?
Nini Diaconu: Cererile de rambursare sunt trimise toate. Văd că nu aveţi ce scrie şi nici nu ştiţi cum se face treabă. Toate plăţile se fac înainte şi apoi se primesc banii.
# Dar aveţi cererile de rambursare făcute cam de mult. Nu vă îngrijorează această întârziere? Aveţi ceva semnale că nu ar fi ceva în regulă? Câte cereri de rambursare aveţi făcute pe acest proiect?
Nini Diaconu: Nu am niciun semnal. La revedere. Bună ziua.
***
Ne-a lămurit aproape buştean domnul primar, aşa că mergem mai departe la un expert. Iată ce ne declară Liviu Muşat, diectorul ADR Sud Muntenia: “Proiectul de la Curtea de Argeş nu se derulează prin noi, dar de la Ministerul Turismului, unde m-am interesat pentru dumneavostră, am aflat că sunt trei cereri de rambursare pe acest proiect. Dacă este aşa cum aveţi dumneavoastră informaţia că au depăşit cele 60 de zile, e posibil să fie ceva nelămuriri. Nu ştiu să vă dau mai multe informaţii”.
În acest caz nu avem decât să aşteptăm şi să vedem dacă banii vor veni sau nu. Vom reveni în momentul în care aflăm finalizarea, şi sperăm că şi finanţarea acestui proiect.
Liliana COSTACHE

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea