Șofer condamnat la 16 ani de închisoare după ce a omorât o avocată într-un accident

O avocată din Cluj și copilul ei, în vârstă de 2 ani, au murit, pe 18 august 2020, într-un accident petrecut pe autostrada A1 București – Pitești, în apropiere de ieșirea de la Carrefour. Mașina condusă de soțul avocatei a izbit, în plin, un TIR care întorcea în mijlocul drumului, blocând benzile de mers.

La peste doi ani de la tragedie, șoferul vinovat a fost condamnat, la Tribunalul Argeș. Cătălin Costachioaia, șoferul TIR-ului, a primit 16 ani de închisoare cu executare. Bărbatul a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat. Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

„...condamnă pe inculpatul C.C la pedeapsa de 16 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat prevăzută de art. 188 alin. 1 Cod penal rap. art. 189 alin. 1 lit. f Cod penal, ce se va executa în condiţiile art.60 Cod penal, respectiv în regim de detenţie. În baza dispoziţiilor prevăzute de art.67 alin.(2) C.pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a) - dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b) - dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, i) - dreptul de a conduce orice fel de autovehicule, pe o durată de 5 ani, după executarea pedepsei principale. În temeiul dispoziţiilor prevăzute de art. 65 alin. 1 C pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a), b) şi i) din Codul Penal, pe perioada executării pedepsei principale. În temeiul dispoziţiilor prevăzute de art. 404 alin. 4 lit. a) C.proc .pen. rap. la art. 72 alin.1 C.pen. deduce din pedeapsa principală durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu a inculpatului, începând cu data de 18.08.2020 şi până la data de 17.09.2021, inclusiv. În baza dispoziţiilor prevăzute de art. 399 alin.1 C.proc.pen. menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpat. (...) Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare...”, se arată în hotărârea instanței argeșene.

Destine frânte!

Tragedia a avut loc pe 18 august 2020, în jurul orei 1.00, pe A1, la kilometrul 106, în apropiere de ieșirea de la Carrefour. Costel C., un șofer profesionist, din judeţul Suceava, conducea un TIR cu remorcă. Acesta ar fi ratat ieșirea către Pitești și a decis să întoarcă autovehiculul în mijlocul drumului, pe contrasens. O decizie fatală care a dus în cele din urmă la pierderea a două vieți nevinovate. În momentul în care TIR-ul bloca benzile, pe sensul de mers către București a venit o altă mașină, al cărui șofer a observat mult prea târziu că drumul era blocat. Ca să evite coliziunea, acesta a tras de volan și a izbit glisiera ce desparte cele două sensuri. Autoturismul a fost proiectat înapoi pe șosea și a lovit violent remorca, intrând sub ea. Mașina a fost distrusă pe partea dreaptă. Din păcate, atât soția conducătorului auto, cât și fetița acestora, în vârstă de doi ani, au murit în urma impactului. Avocata Anamaria Diana Gușan, din cadrul Baroului Cluj, în vârstă de 25 de ani, și fiica ei au fost victimele tragicului accident provocat de șoferul TIR-ului. Ionuț, soțul avocatei și tatăl fetiței, a scăpat cu viață în urma impactului, având câteva leziuni ușoare. A rămas însă fără familia sa, o traumă care îl va bântui pentru tot restul vieţii.

Șoferul vinovat ar fi fentat regulile privind timpii de odihnă

Șoferul vinovat a fost reținut imediat după producerea accidentului. Cazul a fost preluat, inițial, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. Anchetatorii au constatat că autovehicul pe care îl conducea avea mai multe nereguli. S-a descoperit că TIR-ul avea un magnet instalat pe tahograf. Acest lucru îl ajuta să păcălească timpii obligatorii de odihnă şi viteză pe care trebuie să le respecte. Acesta ar fi fost și motivul pentru care șoferul autocamionului a efectuat manevra de întoarcere, după ce ar fi aflat, prin stație, că un echipaj al poliției făcea controale în zonă. Inculpatul a fost arestat preventiv și apoi arestat la domiciliu, timp de aproximativ un an. În acest moment, față de bărbat este dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

Cătălin Costachioaia a fost trimis în judecată la șase luni de la producerea accidentului, în decembrie 2020, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat. Acesta a fost condamnat săptămâna trecută, pe 6 octombrie 2022, la 16 ani de închisoare, cu executare.

Daune morale pentru pierderea soției și a copilului

Dacă hotărârea Tribunalului Argeș va rămâne definitivă, soțul avocatei și un membru al familiei vor primi despăgubiri de sute de mii de euro.

„...admite în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile G.I şi C.F.A şi obligă partea responsabilă civilmente Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, cu sediul în Mun. Bucureşti..., să plătească părţii civile G.I ...., suma de 44.500 lei cu titlu de daune materiale şi suma de 250.000 euro cu titlu de daune morale şi părţii civile C.F.A .......suma de 100.000 euro despăgubiri, cu titlu de daune morale”, se mai arată în hotărârea instanței argeșene.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea