Guvernul a plafonat, miercurea trecută, preţul la lemnele de foc

# Ori încalci legea, ori… ordonanța! În Argeș se prevede o criză a lemnelor la iarnă # Școlile din sudul județului, cu încălzire pe lemne, ar putea fi, la iarnă, închise

Guvernul a adoptat, miercurea trecută,  decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. „Am decis ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2000 de lei la peleţi”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.

„… De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens, am decis ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2000 de lei la peleţi”, a anunţat după şedinţa de guvern Nicolae Ciucă. El a precizat  că preţurile includ TVA.

Doar că… prețul este plafonat, nu subvenționat. Vânzătorii nu vor primi nimic din partea guvernanților. Furnizorii care au cumpărat lemne de foc și peleți la prețuri peste cele reglementate de Guvern nu își vor permite să vândă în pierdere. Nici nu au voie, legea contabilității interzicând să vinzi sub prețul de achiziție. Dar, dacă nu vinzi, încalci ordonanța și ești bun de plată!

Școlile din sudul Argeșului, cu încălzire pe lemne, ar putea fi, la iarnă, închise

Românii care locuiesc în zona de câmpie și care se încălzesc pe lemne nu vor avea la dispoziție destule cantități pentru a trece iarna cu bine, iar școlile de la sate și din micile orașe, care sunt încălzite tot cu lemn, ar putea rămâne în frig, a declarat Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, pentru Libertatea. „ Lemnul brut din pădurea de la munte trebuie să treacă printr-un depozit, să fie despicat, apoi transportat și stocat din nou într-un mic depozit la câmpie. Niciodată la câmpie nu a fost prețul la fel ca la munte, mereu e un cost de 250 de lei pe metrul cub în plus. Instituțiile statului or să fie primele care o să fie blocate de măsură. Acestea cumpără pe SEAP. Nu o să le dea nimeni cu acest preț de 400 de lei. Școlile o să fie primele afectate. Or să se trezească că e nevoie să modifice ordonanța”, estimează reprezentantul industriei.

Nici sătenii nu s-au aprovizionat în totalitate, pentru iarna care bate la ușă, cu lemne. Mulți cumpără în funcție de banii încasați de la o lună la alta. Doar că… s-ar putea ca lemnele să dispară de la comercializare în perioada următoare.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea