Până când va mai rămâne Centrul Cultural Piteşti sub ocupaţie?

Păstrăm încă vie în memorie ziua istorică în care primarul-nostru-cel-de-toate zilele a împlinit patru cincinale de primăreală.
Ca nişte secvenţe dintr-un vis recurent, pe dinaintea ochilor încă ne trec imagini din filmuleţul propagandistic în care era vorba de „măreţele” realizări ale Epocii de ... (aici autorul îşi caută cuvintele care să cuprindă dimensiunea timpului prezent, trecut şi viitor, dar nu reuşeşte, aşa că se lasă păgubaş!).
Cum filmuleţul nu vorbea decât despre Simfonia lalelelor şi despre Fântâna cea cântător curgătoare, ne luăm şi noi greaua misiune de a scrie, în câteva umile rânduri, despre această Simfonie, dat fiind că laleaua are, în mentalul colectiv al Primarului, cel puţin aceeaşi dimensiune cosmică cu  Simfonia Destinului a lui Ludwig van.

„Casa Cărţii SRL”

Când spunem Simfonia Lalelelor, spunem Centrul Cultural.
În spaţiul expoziţional de la Casa Cărţii se întâmplă, o dată pe an, concentrarea tuturor energiilor cosmice florale şi, timp de trei zile, cetăţenii abandonează stadiul animal, pentru a redescoperi armonia specifică stadiului vegetal, în care mulţi se încăpăţânează să rămână până anul următor. Au fost semnalate în repetate rânduri cazuri în care un număr însemnat de cetăţeni au trăit în această stare chiar şi patru ani şi aceasta mai multe cicluri electorale la rând.
Dar să revenim la Centrul Cultural.
Câteodată, aici se mai întâmplă şi alte lucruri, cum ar fi Târgul de haine şi de îmbrăcăminte.
Când nu au loc astfel de activităţi comerciale, se mai strecoară şi câte o expoziţie de desen, pictură sau grafică.
În rest, spaţiul expoziţional rămâne gol şi netocmit, precum Pământul în primele clipe ale Creaţiei.

Centrul Cultural trebuie să aparţină EXCLUSIV culturii!

La Centrul Cultural din Piteşti, nu e vorbă, se întâmplă activităţi culturale. Acolo se editează revistele literare „Argeş” şi „Cafeneaua literară”, revista de istorie „Restituiri”, acolo se organizează cursurile de dans, de pictură, de teatru şi de care or mai fi ele. Acolo se întâmplă şi lansările de carte, care au loc cu o frecvenţă aproape săptămânală.
Dar toate aceste activităţi se concentrază în spaţiul a două săli: Ars Nova şi Simpozion.
De-a lungul timpului au fost numeroase propuneri şi proiecte privind exploatarea funcţională a spaţiului existent la Centrul Cultural. Vorbim aici de trei niveluri, totalizând o suprafaţă de peste două mii cinci sute de metri pătraţi!
S-a propus amenajarea unui spaţiu expoziţional permanent destinat artiştilor plastici din oraşul nostru.
S-a propus amenajarea unei redacţii decente pentru cele două reviste literare, care să permită oamenilor de litere un cadru de întâlnire civilizat.
Dacă ţinem cont că pe suprafaţa fostului Muzeu al Literaturii, care exista la etajul doi al Centrului Cultural, s-au amenajat toate birourile Filarmonicii, gândiţi-vă ce s-ar fi putut face prin compartimentarea a peste două mii de metri pătraţi!
În loc ca viaţa culturală, şi aşa destul de anostă, din oraşul nostru să fie susţinută în mod civilizat, Centrul Cultural rămâne, în cea mai mare parte obiectul, dezonorant spunem noi, al unor activităţi comerciale pentru a căror desfăşurare se pot oricând găsi soluţii alternative.
Poate că cei îndreptăţiţi să regândească această situaţie total nefirească îşi vor aduce aminte de episodul din Noul Testament, în care Mântuitorul a condamnat folosirea Templului ca spaţiu comercial!
Remus Ştefan

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea