În loc să se ocupe de treburile importante ale țării, guvernanții se țin de... rahat!

# În Argeș, peste jumătate din gospodării sunt în această situație! # Cei care deţin o fosă septică trebuie să o declare până la 30 octombrie! Altfel, riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Toți românii, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, care dețin „un sistem individual adecvat de epurare” (o fosă septică) au obligația de a se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, proprietarii de fose septice au obligația de înscriere în Registru „în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate”. În cazul celor care aveau o fosă septică sau o stație proprie de epurare la data aprobării hotărârii, termenul de înscriere în registru este de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

 

Iată ce mai prevede Hotărârea de Guvern:

 

Art. 3. – Sistemele individuale adecvate, indiferent de modul de epurare a apelor uzate, vor fi autorizate prin autorizația de construire emisă de autoritatea competentă, cu respectarea prevederilor art.3 alin.(1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 5.

(1) Pentru sistemele individuale adecvate care realizează epurarea apelor uzate și care descarcă apele uzate epurate direct sau indirect în corpurile de apă de suprafață sau subterane, … deținătorii acestor sisteme au obligația obținerii avizului și autorizației de gospodărire a apelor, conform art. 50 alin.(1) din Legea nr. 107/1996, cu modificările și completărilor ulterioare.

(2) Emiterea avizului de gospodărire a apelor prevăzut la alin. (1) se va face pe baza unei documentații care să conțină elementele constructive și performanțele tehnice ale sistemului individual adecvat, parametrii de calitate a apelor uzate epurate, caracteristicile solului și/sau ale corpului de apă de suprafață sau subteran în care sunt descărcate apele uzate.

(3) Autorizația de gospodărire a apelor prevăzută la alin. (1) va include obligațiile deținătorului sistemului de exploatare, condiții de funcționare, monitorizare și raportare a calității apelor epurate descărcate.

Data limită pentru înscriere este 30 octombrie 2022

Cei care nu respectă legea și nu se înscriu în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate până la data de 30 octombrie 2022 riscă amenzi cuprinse între 5,000 și 10,000 de lei, amenzi care se aplică atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

În Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate, persoanele fizice și juridice completează informațiile privind datele personale de identificare, date privind autorizația de mediu în cazul persoanelor juridice, sistemul individual de care beneficiază solicitantul, sursa de alimentare cu apă de care beneficiază, descrierea sistemului de evacuare a apelor uzate menajere de care beneficiază, modul în care se realizează epurarea apelor uzate, descrierea modului în care beneficiarul monitorizează descărcarea apelor uzate și numărul și data contractului încheiat cu societatea de vidanjare.

Verificarea conformării sistemelor individuale adecvate se va realiza de către Garda Națională de Mediu pe baza unui planificării stabilite anual, împreună cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea