Cheltuielile de cazare și masă ale invitaților de la Simfonie au fost bugetate separat

Vine, vine, si-imfonia/și trebuie plătită toată...paranghelia. Consilierii locali ai Piteștiului au votat la foc automat organizarea Simfoniei Lalelelor, în perioada 20-22 aprilie 2012. Odată cu aprobarea organizării a fost aprobat, la același foc automat, și bugetul evenimentului, în sumă totală de 315.000 lei. Sumă preluată – ca și tot restul – de la hotărârea de anul trecut, conform principiului că echipa care merge bine nu trebuie cu niciun chip schimbată.
Problema intervine atunci când curioșii aruncă un ochi pe devizul de cheltuieli, adică pe desfășurător. Cei 50 de delegați sunt cazați la un preț destul de piperat, dacă nu chiar mare-mare, de 150 lei/zi/persoană. În plus, acești invitați au asigurate și cheltuielile de masă, care ajung (pentru aceștia și pentru expozanți) la 32.000 lei.
Ne-am interesat și noi pe la hotelurile cu ștaif, cele din centrul localității, și iată ce am aflat:
Hotel Muntenia: camera dublă: 181 lei, mic dejun inclus. Asta înseamnă cam 90 de lei de persoana cazată;
Hotel Argeș: camera dublă: 210 lei, mic dejun inclus. Pe din două, prețul este de 105 lei;
Hotel Alcadibo: camera dublă costă 215 lei, preț de persoană: 107 lei;
Hotel Victoria: camera dublă costă 270 lei, prețul de persoană fiind 135 lei.
Toate prețurile unităților de cazare menționate au micul dejun inclus.
Oricum am da-o noi, prețul de 150 lei/zi/persoană nu... iese. Poate numai în regimul de cazare single, numai că...niciun hotel nu are 50 de camere single. Deci...

Ilegal sau doar imoral?

Nu știm cum este la alții, dar la noi... grija este enormă pentru nedepășirea pragului psihologic de 15.000 de euro, prag peste care devine obligatorie licitația. Așa se face că cheltuielile cu cazarea se apropie binișor de cei 15.000, pentru că vorbim de 63.000 lei. Cheltuielile cu masa au fost însă bugetate separat, și nu ne explicăm de ce. Adică invitații cazați la un hotel vor lua dejunul și cina la altul? Dacă vor mânca la același hotel – cum este normal și, probabil că așa se și va întâmpla – de ce sumele sunt defalcate?...
TVA-ul pentru cazare este de 9%, iar cel pentru hrană este de 24%, cele două categorii intrând pe CPV-uri diferite. Nu și când este vorba de oferirea unui pachet complet. Cum ar fi să te duci la un all inclusive (cum se pare că este cazul de față) și să găsești defalcată suma în două, că de, așa e CPV-ul?...

Chiar, care... hotel?

Tot întrebându-ne și noi așa, fără rost, am ajuns să ne gândim și la locația propriu-zisă. Pentru că, în afara avantajului material incontestabil, hotelul câștigător al concursului (ups... care concurs?) câștigă mult și în alte zone: prestigiu, crearea unei cote de piață etc. Așa că am strigat în stânga și-n dreapta, să vedem ce unitate de cazare se umple de lalelele lui Pendiuc.
Aura Berechet, director general Muntenia: ”Nu știu absolut nimic. Unității noatre nici măcar nu i s-a cerut o ofertă în acest sens. Tot ce vă pot spune, din experiența anilor trecuți, este faptul că delegații (cei cu cazare de 150 lei/zi/persoană) au fost direcționați către Hotel Victoria, iar expozanții (pentru care este prevăzută o sumă de cazare de 50 lei/zi/persoană) au fost trimiși la noi.
Managerul unui alt mare hotel central s-a ferit să dea declarații în acest sens, opinând că nu este indicat să te pui rău cu edilul urbei și să declari că nu ai avut nicio șansă să primești în cont banii de la Consiliul Local pentru mese și cazări. Ilegal? Poate nu. Dar imoral sigur.
Deci...să fie Victoria?...
A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea