UPIT a sărbătorit 60 de ani de existență! Și viitorul sună bine: toate drumurile duc spre o Universitate Națională

 

 

Și a fost Gala UPIT 60, la Filarmonica Pitești! Moment aniversar la care au luat parte, alături de comunitatea academică argeșeană, invitați de marcă.  Rând pe rând, au luat cuvântul Gigel Paraschiv - secretar de stat la ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu - fost ministru al Educației și președintele Consiliului Național al Rectorilor, Tudor Prisecaru – secretar de stat la Ministerul Cercetării, Mihnea Costoiu - rectorul Universității Politehnica București, Anton Hadăr – președinte Federației Naționale Sindicale Alma Mater, Valentin Popa – rectorul Universității din Suceava, Carol Schnakovszky – rectorul Universității din Bacău și mulții alții. Au fost prezenți și au vorbit despre importanța universității pentru mediul argeșean Cristian Gentea – primarul Piteștiului, prefectul Radu Perianu, Adrian Bughiu - vicepreședintele CJ Argeș și Dumitru Tudosoiu, inspectorul școlar general al județului. Un discurs aparte, plin de replici speciale și tâlcuri, l-a avut și ÎPS Calinic.

 

S-a sărbătorit slujba frumosului și a binelui – EDUCAȚIA, după cum au precizat prezentatorii evenimentului, prorectorul Adrian Sămărescu și actrița Tily Niculae. În cei 60 de ani de învățământ universitar la Pitești, după o socoteală aritmetică simplă, Dumitru Chirleșan a constatat că a trăit 31 de ani în această universitate. A fost un drum frumos, de la asistentul venit în 1991, la actualul rector al universității.

„Ne bucurăm cu toții că indiferent ce vremuri au trecut peste noi în cei 60 de ani existență, suntem aici împreună, suntem cu zâmbetele pe față, ceea ce denotă mulțumirea sufletească de a ne fi făcut treaba bună. Dovadă sunt întâi și întâi acele zeci de mii de suflete care la ora actuală își duc corăbiile prin valurile vieții având undeva în buzunarul din spate sau în mapa profesională cel puțin o diplomă a Universității din Pitești.Existența a atâtor absolvenți cu care ne mândrim și care au dus numele acestei Universități în toate colțurile lumii, începând din colțul statului Washington, în vârful Americii, în Alaska, până în partea cealaltă, în Japonia, veți găsi absolvenți ai Universității din Pitești”, a precizat Dumitru Chirleșan. În concluzie, la 60 de ani de existență, rectorul consideră universitatea ca fiind „o doamnă bine” și care „trebuie iubită ca atare”.

# Unirea face puterea! Toate drumurile duc spre o Universitate Națională

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost cel care a dat startul discuțiilor legate de construirea unei Universități Naționale. Este știut faptul că între Universitatea din Pitești și Universitatea Politehnica din București sunt de mai mult timp astfel de negocieri. De altfel, Universitatea Politehnica din București a fost prezentă la sărbătoarea de la UPIT prin rectorul Mihnea Costoiu, prin Tudor Prisecaru - președintele Senatului Politehnica, cât și prin vicepreședintele Senatului – Anton Hadăr.

„Sunt foarte bucuros să constat că promisiunea făcută de domnul rector Dumitru Chirleșan, sub deviza stabilitate și dezvoltare durabilă, face sens. Sunteți la jumătatea mandatului și sunt absolut convins că prin recentele decizii,despre care le-am auzit, veți avea o dezvoltare durabilă. Văd aici, și poate nu e o întâmplare, că Universitatea Politehnică din București a venit și cu rector, și cu președintele senatului. Sunt convins că aveți maturitatea și înțelepciunea să duceți la bun sfârșit aceste decizii”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

La rândul său, rectorul Mihnea Costoiu a confirmat această fuziune și crearea unei Universități Naționale.

„Această zi nu este doar o zi de mare aniversare, dar și o zi de mare angajament. (...) Aș vrea să îi mulțumesc, domnului rector, pentru extraordinara capacitate de dialog și prin faptul că a reușit, pas cu pas, să construiască punți între Universitatea din Pitești și foarte multe alte centre, între oamenii de aici și foarte multe comunități și nu în ultimul rând, între noi. Vreau să vă mulțumesc pentru decizia pe care ați luat-o. Revin la angajament. Angajamentul nostru este ca la Pitești să existe, să rămână și să se dezvolte învățământul superior din România. (...) Suntem convinși că vom serba împreună, mulți ani de aici încolo, învățământul superior la Pitești. La mulți ani!”, a precizat rectorul Universității Politehnica.

# Chirleșan: „Nu va fi nici Universitatea din Pitești, nici Universitatea Politehnica, va fi însă cea mai tare universitate din România”

„Le mulțumesc mult colegilor din Politehnica. Nu am făcut mult tapaj pe tema proiectelor nostre de viitor. Am încercat să fim serioși până când lucrurile se împlinesc și să nu venim cu gogoși sau cu lucruri deformate față de realitate. Într-adevăr avem în față un proiect interesant, în care vom achiesa cu toții la ideea că unirea face puterea și că dacă Universitatea din Pitești înțelege că a venit momentul unei construcții de nivel național, la fel înțelege și Universitatea Politehnica din București. Nu va fi nici Universitatea din Pitești, nici Universitatea Politehnica , va fi însă cea mai tare universitate din România, zicem noi”, a mai adăugat rectorul Dumitru Chirleșan.

# ÎPS Calinic: „Politehnica de la București are și minte, are și obraz”

Despre negocierile dintre UPIT și Universitatea Politehnica a făcut referire, în discursul său, și ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

„Politehnica de la București are și minte, are și obraz. Aici la Pitești e o chestiune pe tehnică, este Uzina, este o istorie veche, de 60 de ani. Așadar, este foarte interesant. Consider această comuniune între Politehnica din București și Universitatea din Pitești ca fiind un lucru foarte bun, esențial, de calitate, extraordinar. După ce se vor așeza lucrurile veți vedea cât de important este acest lucru.”, a spus ÎPS Calinic.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea