Atac al unui urs într-o gospodărie din Câmpulung! Cum au intervenit autoritățile

S-a întors ursul la Câmpulung! Un exemplar de urs brun a intrat, în data de 21 noiembrie,  într-o gospodărie, aflată la ieșirea din municipiu, pe Valea Unchiașului, unde a distrus cotețul porcilor. La fața locului au fost prezenți primarul Elena Lasconi, jandarmi, polițiști, un echipaj SMURD și un inspector al Gărzii Forestiere.  Din fericire, nu s-a întâmplat nimic grav, animalul fiind îndepărtat în pădure.

S-a constatat, însă, că primarul municipiului Câmpulung nu încheiase un contract de prestări servicii, pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun, cu gestionarul fondului de vânătoare, respectiv cu AJVPS Argeș, conform OUG 81/2021. Dacă situația ar fi fost mai gravă, putea avea loc o tragedie.

Acțiunea echipei de intervenție, constituită la Câmpulung, a fost explicată pe larg de Garda Forestieră Ploiești. 

„În data de 21.11.2022, în jurul  orei 20.45, inspectorul desemnat să facă parte din echipa de intervenție constituită conform OUG 81/2021 la nivelul localității Câmpulung Muscel, s-a deplasat în punctul Valea Unchiului pentru a efectua, împreună cu ceilalți membrii ai echipei de intervenție, măsurile specifice de îndepărtare a exemplarului de urs brun semnalat în zonă prin apel la numărul de urgență 112.

Zona respectivă se află situată pe raza fondului cinegetic nr. 19 Câmpulung, gestionat de AJVPS Argeș.

La fața locului, într-o gospodărie situată la marginea localității, limitrof fondului forestier, fără împrejmuire, fusese semnalată prezența unui exemplar de urs brun în zona amenajată pentru creșterea animalelor domestice. La momentul sosirii inspectorului gărzii forestiere, animalulul se retrăsese în pădure. S-au continuat acțiunile de îndepărtare prin mijloace specifice, alături de echipajul de jandarmi, iar când s-a constatat că pericolul a fost îndepărtat și nivelul de risc este redus, s-au întocmit documentele specifice. Cu această ocazie a fost comunicat doamnei primar Elena Lasconi, prezentă la fața locului, necesitatea încheierii unui contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun, cu gestionarul fondului de vânătoare, respectiv cu AJVPS Argeș, așa cum prevede textul Ordonanței de urgență mai sus amintită. Garda forestieră Ploiești continuă acțiunile de monitorizare a respectării prevederilor OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combarea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.”, se arată într-o informare emisă de Garda Forestieră Ploiești și semnată de inspectorul șef Viorel Mihălcioiu.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea