Petre Țuțea, comemorat la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș

„Definiția mea este Petre Țuțea - românul. Că de n-aș fi român, n-aș fi nimic. Sunt român prin vocație. Tot ce gândesc devine românesc. Am apărat interesele României în mod  eroic, nu diplomatic. Prin iubire și suferință.”

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat, în data de 28 noiembrie 2022, evenimentul cultural „Comuna Boteni – istorie și cultură”, în cadrul căruia a fost comemorat marele eseist, publicist și filosof român Petre Țuțea (6 octombrie 1902-3 decembrie 1991), personalitate locală remarcabilă a comunei Boteni. Activitatea face parte din proiectul “Pași în lumea culturii și a creației”, pe care Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”Argeș îl derulează împreună cu Școala Gimnazială „Petre Țutea” din Boteni, proiect în cadrul căruia elevii participă la bibliotecă la manifestări cultural-educative, dezbateri, expoziții, îmbogățindu-și astfel universul cunoașterii, pătrunzând în tainele lecturii și ale bibliotecii.

 

Gânditor original, considerat un “geniu al oralităţii”, deopotrivă sincer şi declamativ, Petre Țuțea s-a bucurat de recunoaşterea contemporanilor. În timpul lui Ion Antonescu a fost director în Ministerul Economiei. După instaurarea regimului comunist a căzut în dizgraţie şi a avut de suferit represalii drastice, fiind anchetat, bătut şi întemniţat timp de 13 ani (1948-1953 şi 1956-1964). O frază rostită de el în închisoare a rămas celebră: “Fraţilor, dacă murim aici în lanţuri şi în haine vărgate nu noi facem cinste Poporului Român, ci Poporul Român ne-a făcut onoarea să murim pentru el!”

 

În cadrul acestei întruniri, invitat special, domnul George Badea, profesor de filosofie la Liceul Teoretic “Ion Mihalache“ din Topoloveni, afirma că: “Petre Țuțea, născut la Boteni, județul Argeș, n-a plecat nicicând și niciunde din spiritualitatea neamului românesc pe care l-a iubit ca nimeni altul. A iubit această țară fără limite de orice natură, crezând cu sfințenie că neamul românesc are nevoie în decursul istoriei sale de personalități marcante care să-i determine traiectoria ascendentă, de aceea s-a situat și se va afla veșnic între Dumnezeu și neamul său “. Domnul profesor, a propus o lecție despre ceea ce înseamnă această preocupare aleasă a filosofiei în general, realizând un dialog firesc cu elevii – urmași ai marelui filosof, fără să neglijeze patriotismul lui de netăgăduit. Într-un mod original, s-a realizat un paralelism deloc forțat între Socrate (în centrul filosofiei căruia a fost Omul) și Petre Țuțea, românul, ce a iubit nespus de mult semenii săi, plătind pentru aceasta cu 13 ani de temniță. Au fost marcate cele trei puncte definitorii ale personalității lui Petre Țuțea: Patriotul, Filosoful și nu în ultimul rând Omul. Elevilor le-a fost prezentată o nouă viziune, o nouă paradigmă asupra existenței filosofului român, care a ajuns în chip firesc, fără să facă vreun efort în acest sens, un Socrate al românilor, dând dovada unei oratorii firești, care nici măcar nu poate fi mimată. În Petre Țuțea au lucrat în chip Dumnezeiesc cele patru virtuți clasice ale Antichității, și anume: Înțelepciunea, Curajul, Cumpătarea și Echitatea, mai presus decât orice dorindu-și să fie Om.

De asemenea, s-au referit la viața și opera filosofului Petre Țuțea, cadrele didactice Cristina Pietrăreanu, Ionela Cojocaru, Adelina Nuțescu, Cătălin Diaconu și elevi ai Școlii Gimnaziale „Petre Țuțea” din Boteni. Prin eseuri proprii și citate deosebite din opera autorului, copiii și-au exprimat  gândurile și emoțiile, sensibilitatea, talentul și creativitatea, fiecare transmițând  propriul mesaj, și nevoia nemărginită a omului de lectură, ea oferindu-ne o perspectivă diferită asupra vieții, ajutându-ne să ne dezvoltăm propriile capacități și să stabilim noi orizonturi de meditație și de reflecție.

De menționat este faptul că, în cadrul Căminului Cultural din Boteni funcționează muzeul „Ion Chelcea”, unde este amenajat un spațiu dedicat marelui filosof, fiu de onoare al comunei Boteni.

Petre Țuțea va dăinui ca un reper al culturii naționale, gânditor român de excepție și promotor al valorilor spirituale creștine.

Drd. Cristina Baciu, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” ArgeșPrima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea