Crăciun de pomină pentru inculpații din dosarul ”Cheresteaua”

# Pe 20 decembrie s-ar putea da decizia finală!

Dosarul „Cheresteaua”, unul din cele mai longevive dosare penale din Argeș, a ajuns la final, la Curtea de Apel Pitești.  Pe 20 decembrie, în preajma Crăciunului, instanța ar putea să dea hotărârea definitivă în cauză.  Amintim că mai mulți inculpați au primit, în acest caz, pedepse cu executare la Tribunalul Argeș. La instanța de fond s-a lăsat cu mai multe condamnări. Ion Andrei, zis și „Brânză”, patronul firmei Andris, a primit o pedeapsă de 7 ani și 6 luni închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de comiterea infracţiunilor de participaţie improprie, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier național, de evaziune fiscală în formă continuată și de spălare a banilor, în forma continuată.

În timp ce șeful de district Gheorghe Mihai și pădurarul Vasile Uță au primit câte 4 ani de închisoare cu executare, fiind condamnați pentru complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere, fără drept, de arbori din fondul forestier naţional.

 

Au mai fost cinci inculpați care au primit pedepse de închisoare cu suspendare, trei (dintre care două societăți comerciale) au primit amenzi penale, iar alte cinci persoane au fost achitate.  Printre cei care au primit pedepse de închisoare cu suspendare s-au aflat și cei doi băieți ai lui „Brânză”, Ionuț Daniel Andrei și Liviu Gheorghiță Andrei (câte 4 ani închisoare, cu suspendare), dar și tatăl acestuia, Gheorghe Andrei (3 ani de închisoare cu suspendare).

Despăgubiri și confiscări de peste 10 milioane de lei pentru Ion Andrei și Andris SRL

Precizăm că Tribunalul Argeș a obligat, în solidar, inculpați Andrei Ion și SC Andris SRL la plata sumei de 2.546.990 lei către partea civilă - ANAF – AJFP Argeș, reprezentând obligația fiscală principală datorată, precum și la plata sumelor reprezentând obligații fiscale accesorii aferente obligației fiscale principale datorate, în limita sumei de 1.216.973 lei. De asemenea, aceeași instanță a admis în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, Direcția Silvică Argeș și a obligat, în solidar, inculpații Andrei Ion și SC Andris SRL, la plata către partea civilă a sumei de 1.119.631,9 lei, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale. Tribunalul Argeș a dispus și confiscarea specială de la inculpata SC ANDRIS SRL a echivalentului în lei a cantității de 19.248 metri cubi, respectiv a sumei de 3.272.160 lei, iar de la inculpata SC IONI LIV FOREST SRL a cantității de 19.488 m.c. masa lemnoasă. De asemenea, a fost dispusă confiscarea specială prin echivalent, de la inculpatul Andrei Ion, de bunuri mobile, bunuri immobile și sume de bani, până la concurența sumei de 1.097.648,1 lei, respectiv a sumei de 1.145.770 lei.

În total, despăgubirile și confiscările pentru Ion Andrei și SC Andris SRL sunt de peste 10 milioane de lei. Rămâne de văzut dacă hotărârea instanței va rămâne definitivă, pe 20 decembrie fiind stabilită pronunțarea în cauză, la Curtea de Apel Pitești.

Curtea de Apel Pitești le-a respins inculpaților cererile privind efectuarea de noi expertize în cauză

Apelul în dosarul „Cheresteaua” a început în aprilie 2022, la Curtea de Apel Pitești. După ce dosarul i-a fost repartizat judecătorului Ioan Fundătureanu, o parte dintre inculpați, prin avocat, au cerut înlocuirea magistratului din completul de judecată. Nu au avut, însă, succes, cererea de recuzare fiind respinsă. Iată că, după 10 termene de judecată, dosarul a rămas în pronunțare. Interesant este faptul că instanța le-a respins inculpaților toate cererile privind efectuarea de noi expertize în cauză. Rând pe rând au fost respinse următoarele: proba privind efectuarea unei expertize judiciare în specialitatea fiscalitate, proba cu o nouă expertiză contabilă,  cererea de refacere a raportului de expertiză tehnică judiciară – specialitatea silvicultură sau cea privind efectuarea unui supliment de expertiză, inclusiv cele privind reaudierea unor experți sau a unor martori.

Amintim că în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș se vorbește despre „un veritabil dezastru ecologic”. Peste 19.000 metri cubi de arborii sănătoși ar fi fost marcați, în fals, ca produse accidentale I. Anchetatorii au stabilit în dosar un volum total de masă lemnoasă tăiat fără drept de 25.834,07 metri cubi.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea