Muzeul Goleşti a fost gazda Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice

 

 

La Muzeul Goleşti s-a desfăşurat, între 8-9 decembrie, cea de-a 51–a Sesiune Naţională de Comunicări Ştiinţifice, la care au participat manageri şi specialişti din muzee din toată ţara. În cadrul sesiunii s-au prezentat noutăţi din domeniile conservare, restaurare patrimoniu, istorie, pedagogie muzeală şi etno-horticultură. La eveniment au fost prezenți manageri a opt muzee din țară, printre care amintim Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, al cărei manager, Ramona Mocanu, este și președintele Asociației Managerilor de Muzee din România, Muzeul Național Bran, al cărui manager, Mihail Gorgoi este consilier al ministrului Culturii Lucian Romașcanu, care a debutat la Muzeul Golești și a fost profesor pentru mulți muzeografi, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (manager Gabriel Rustoiu), Muzeul Județean Buzău (manager Daniel Costache), Muzeul Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu (manager Gabriel Dumitru), Muzeul Brăilei „Carol I” (manager Costin Croitoru), Muzeul Municipal Câmpulung Muscel (manager Alexandru Oprea), Muzeul Brăilei „Carol I” (manager Costin Emilian Croitoru) și desigur, Muzeul Județean Argeș, prin managerul Cornel Popescu.

 

Au fost peste 60 de lucrări prezentate de muzeografi, care au vizat două paliere: istorie și etnografie, respectiv conservare și restaurare. Printre cei care au prezentat lucrări s-a numărat și Gabriel Rustoiu, care are la activ descoperiri arheologice de excepție.

Prezent la deschiderea Sesiunii, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a subliniat importanța cercetării în activitatea muzeelor. "Este un eveniment important care se desfășoară la noi ținând cont că este a 51-a ediție, o continuitate care ne obligă și pe viitor. Muzeul Golești este un muzeu cu valențe istorice deosebite. Este un reper pentru noi, cei de la Consiliul Județean, și încercăm să desfășurăm aici cât mai multe activități, inclusiv pe zona de cercetare care la nivel național este într-un con de umbră și subfinanțată. Noi încercăm, cum sunt convins că se încearcă și la fiecare dintre dvs pe plan local și județean, să sprijin activitatea și acest gen de evenimente importante în activitatea dvs. Vreau să felicit organizatorii pentru continuitate, iar dvs pentru că ați venit aici, în cel mai frumos județ al țării", a spus Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședintele Consiliul Județean Argeș.

La Muzeul Golești au avut loc și trei inaugurări: este vorba despre un complex de trei case cu gospodării (Ograda Bunicilor, unde copiii pot participa la ateliere și chiar să învețe să gătească), expoziția Bolniță amenajată în beciul conacului și, o premieră națională, casa băcănie și cârciuma Paloș, (comuna Cața), din Brașov.

"Noi am încercat să ținem activitatea de cercetare la cel mai înalt nivel, atât pe zona etnografiei, istoriei, și mai nou pe conservare-restaurare de când avem un laborator modern pe trei domenii. Mă bucur să vă avem oaspeți, vă mulțumesc pentru participarea la această sesiune", a transmis Iustin Dejanu, manager Muzeul Golești.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea