Pe 31 ianuarie se pun bazele Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București

Fuziunea dintre Universitatea Politehnica din București (UPB) și Universitatea din Pitești (UPIT) a fost aprobată în Senatul celor două instituții. Marți, 31 ianuarie, se va semna, în mod oficial, de către rectorii Mihnea Costoiu și Dumitru Chirleșan, precum și de președinții de Senat ai celor două universități, contractul de fuziune.

Acest lucru va aduce la apariția unei noi instituții: “Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București” (UNSTPB). Aceasta urmează să fie înființată printr-o lege specială în Parlament. Va fi prima alianță de acest fel din țara noastră. De asemenea, alte 5 universități sunt în așteptare pentru a adera la această confederație.

„Marți, 31 ianuarie, va fi data istorică, în care în mod oficial se va semna contractul de fuziune, care a fost aprobat de Senatul nostru și de Senatul lor. Până marți, echipele noastre lucrează la anexe. (...) Marți vom fi la Politehnică în jurul orei 12.00. Vom semna contractul de fuziune. (...) Contractul, cu anexele lui și cu normele de întâmpinare din partea noastră, a celor două universități, se duce la Ministerul Educației, la Direcția pentru Învățământ Superior prin care noi vom solicita o lege de înființare. Guvernul va trimite în Parlament această întâmpinare prin care se solicită emiterea unei legi de înființare a Universității Naționale Știință și Tehnologie Politehnica București. De acum încolo mingea e în terenul parlamentarilor. Noi privim cu mult optimism și spunem că până în vară vom avea instituția înființată”, a precizat Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești.

În urma acestei decizii se va pierde identitatea Universității din Pitești, dar se face un pas către topul mondial al universităților.

„Într-adevăr am pierdut identitatea Universitatea din Pitești, dar când pui această identitate lângă brandul Politehnica București, care are 200 ani vechime și care are o cu totul altă identitate de oricare dintre piețele educaționale, accepți o asemenea pierdere. Trebuie să judeci pragmatic, ce pierd, ce câștig!”, a mai susținut Chirleșan.

# Niciun membru al Senatului Universității Politehnica nu a votat împotriva fuziunii

Înainte de a fi semnat contractul de fuziune prin comasare/contopire a Universității din Pitești și a Universității Politehnica din București, precizăm că acesta a fost aprobat, pe 18 ianuarie, de către Senatul UPIT cu un număr de 39 de voturi ”pentru”, 1 vot ”împotrivă” și 4 ”abțineri”, din totalul celor 44 de persoane prezente. Același lucru a avut loc și la Politehnica, pe 26 ianuarie, unde membrii senatului au fost și mai fermi, decizia fiind aprobată cu 111 voturi ”pentru”, 4 ”abțineri”, niciun vot ”împotrivă”, iar alte două persoane nu și-au exprimat votul.

Pentru viitoarea UNSTPB, legea educației prevede un rector, un consiliu de administrație și un Senat, dar acest lucru va fi posibil cel mai devreme în 2024, după ce se vor termina procedurile de fuziune și li se va expira mandatul actualilor rectori şi echipelor de conducere .

„În anul academic 2023-2024 vom începe în structură hibridă de tranziție, în sensul că va exista o Universitate Națională, cele două centre universitare dar în care nu se schimbă facultăți, departamente, nimic. În toamnă se intră în procedură de alegeri. În octombrie- noiembrie 2023 intrăm în alegeri de drept la nivel de UNSTPB”, a mai precizat Dumitru Chirleșan.

# Chirleșan: „Vom avea solicitări de adeziune din partea a minim cinci centre universitare”

Alte cinci centre universitare sunt așteptate să adere la această Universitate Națională. „După ce trece legea de înființare vom avea solicitări de adeziune din partea a minim cinci centre universitare. Nu mă apuc eu să le nominalizez. Să lăsăm pe fiecare să-și definească singur drumul, nu să ne apucăm noi să aruncăm informații la înaintare. Dar vă asigur că măcar cinci sunt în așteptare, să vadă cum merge”, a mai adăugat rectorul UPIT.

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea