13 argeșeni - trimiși în judecată în dosarul „traficului cu alcool”

Un număr de 13 persoane au fost trimise în judecată, la sfârșitul anului 2022, după ce anchetatorii au constat că fiecare dintre ei au deținut în cursul anului 2021 cantități mari de alcool etilic, peste limita de 40 de litri stabilită de codul fiscal pentru a departaja răspunderea penală de cea contravențională. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de „deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri”.

Totul a început în octombrie 2021, atunci când organele de poliţie din cadrul I.P.J. Argeş - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la împrejurările în care, începând cu luna august 2021, mai multe persoane fizice ar fi desfășurat pe raza județului Argeș operațiuni de achiziționare, transport, deținere, prelucrare și vânzare alcool etilic și produse intermediare cu încălcarea prevederilor legale referitoare, printre altele, la autorizarea și plata unor taxe către bugetul de stat.

S-a constatat că mai multe persoane ar fi achiziționat cantități foarte mari de alcool etilic, de la alţi furnizori decât antrepozitarii autorizaţi pentru producție, pe care le transportă cu autovehicule personale sau care aparțin societăților comerciale la care își desfășoară activitatea, la domiciliile personale sau ale unor rude apropiate. Ulterior, o parte din alcoolul etilic deținut în afara antrepozitului fiscal autorizat este comercializat către persoane, iar cealaltă parte este supus unui proces de prelucrare fiind transformate în băuturi intermediare, prin folosirea unor substanțe pentru transformarea în băuturi alcoolice care pot fi comercializate en-detail, sens în care aceștia, folosesc, printre altele: arome și coloranți, apă dedurizată, produsele finite fiind comercializate cu încălcarea prevederilor legale.

În decembrie 2021, în cauză au fost efectuate un număr de 22 de percheziţii domiciliare, iar la unele din aceste polițiștii au descoperit aproximativ 10.000 de litri de alcool alături de alte bunuri și obiecte de interes.

Ancheta a vizat activitatea infracțională a 14 persoane bănuite, din care una era persoană juridică. Din cercetări s-a stabilit că în perioada ianuarie – decembrie 2021, persoanele în cauză ar fi deținut la adresele de domiciliu, precum și la adresele unor terțe persoane, din Pitești, Căteasca și Poiana Lacului, ar fi produs și/sau achiziționat, în total, cantități însemnate de alcool etilic.

Ancheta a continuat, iar în noiembrie 2022, la un an distanță, au fost reținute în cauză, pentru 24 de ore, patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, suspectaţi că ar fi comercializat ilegal alcool etilic pe care, ulterior, l-au transformat în diverse băuturi spirtoase şi l-au vândut. Deși cercetările au fost demarate încă din 2021, dosarul a bătut pasul pe loc până când au sosit rezultatele de laborator la probele trimise de anchetatori.  În cele din urmă, la sfârșitul lunii decembrie 2022, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților. De menționat că o parte dintre aceștia au plătit deja prejudiciul în cauză. ANAF, prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești, s-a constituit parte civilă în dosar.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea