Primarul Cristian Gentea a prezentat cazul unui tânăr dependent de droguri

 

# Fii cool, nu fi penal!

Proiectul „Fii Avocat în Școala ta” continuă în Argeș! Săptămâna trecută, în jur de 400 de elevi din județ au participat, la Filarmonica Pitești, la conferința-dezbatere „Drogul, calea spre infern”, organizată de către Baroul Argeș în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș.

La eveniment a luat parte și prof.univ. dr. Cătălin Țone, șef Serviciu Antidrog București, autorul cărții "Marijuana, drumul spre Iad ", un volum care reflectă drama tinerilor distruși de dependența “albă”. Tema abordată a fost una extrem de serioasă pentru că realitatea ”morții albe” este amenințătoare în rândul tinerilor.

 

Șeful Serviciului Antidrog București i-a propus primarului Gentea să facă un centru de reabilitare la Pitești

La dezbatere au fost prezenți actorii cei mai importanți în prevenirea consumului de orice fel de substanță: magistrați, avocați, autorități locale și profesori. Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești, a atras atenția asupra acestei probleme, venind cu un exemplu concret în acest sens.

Tema pe care o abordați este una extrem de serioasă pentru că realitatea morții albe este într-adevăr o amenințare pentru tinerii noștri. Noi nu mai putem nega existența acestui flagel sau subevalua riscurile mojore la care sunt expuși, în general, adolescenții. Consumul individual de droguri, traficanții, violența nu reprezintă altceva decât o evoluție alterată a tinereții pentru cei care au căzut în această patimă. Cu urmări inimaginabile și vă rog să mă credeți că știu foarte bine despre ce vorbesc. Am în grijă, să zic așa, o familie cu posibilități modeste al cărui copil tocmai a terminat unul dintre liceele din Pitești. Am încercat să-i ajut tot timpul. Chiar a ajuns campion național la un sport individual. Din păcate, nu vă imaginați cum este astăzi în urma consumului de droguri. Nici un efort de timp sau alte resurse pentru autorități și pentru societatea civilă nu trebuie să fie prea mari atunci când este vorba să îi protejăm pe cei tineri. Trebuie să căutăm împreună să găsim soluții pentru a diminua efectele negative și pentru a face prevenție. Felicit orice acțiune concretă în vederea stopării consumului de droguri și vă asigur de toată susținerea mea”, a precizat primarul Cristian Gentea.

Tânărul despre care vă vorbesc este foarte violent și în familie. Părinții se plâng la mine. Chem poliția! Poliția vine! Iar tânărul se comportă atât de frumos cu poliția încât se închină și ei. (...) Acest tânăr, chiar dacă este foarte violent, are momente când doar de mine ascultă. L-am internat de două ori...”, a mai adăugat Cristian Gentea

Comisarul şef de poliţie Cătălin Ţone, şeful Serviciului Antidrog din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, i-a propus primarului Cristian Gentea să realizeze la Pitești un centru de reabilitare.

Am înțeles că sunteți campion la atrageri de fonduri europene. Am înțeles că ați dublat bugetul. Poate facem la Pitești un centru. Să-l punem în picioare și să ajutăm tinerii pentru că vom avea foarte mulți clienți”, a precizat Cătălin Țone, în timpul dezbaterii.

Cătălin Țone este omul care a coordonat cu succes cele mai importante operațiuni de destrămare a rețelelor de traficanți de stupefiante. A scris mai multe lucrări despre efectele substanțelor psihoactive și dependența de acestea. Cea mai nouă carte, intitulată ”Marijuana, zborul spre iad”, este povestea reală a unui tânăr pe care drogurile l-au adus la un pas de moarte. Volumul a fost prezentat în cadrul întâlnirii de la Pitești.

# Luminița Ioana, decanul Baroului Argeș: „Am mers într-o clasă și cei cărora le vorbeam știau mai multe despre droguri decât știam eu ca avocat”

Dezbaterea a fost moderată de av. Dragoș Nicolescu - Coordonatorul Proiectului din Baroul Argeș și de av. Luminița Ioana - Coordonatorul Departamentului de Educație Juridică din U.N B.R. Evenimentul desfășurat la Pitești a fost unul interactiv. Au fost prezentate cazuri concrete de tineri care și-au distrus viața, dar și pe-a celor din jurul lor, în urma consumului de droguri. În cadrul dezbaterii, Andrei Ștefan, președintele Asociației Teen Challenge România, un tânăr care anterior a fost consumator de droguri, a atras atenția tinerilor din sală cu privire la riscurile la care sunt supuși. De asemenea, povestea spusă de o mamă îndurerată de drama fiicei sale, o adolescentă dependentă de droguri, a creat o emoție puternică în sală.

Fii Avocat în Școala Ta este un proiect de responsabilitate și responsabilizare socială. Am avut o primă ediție a acestui proiect în anul trecut școlar. În cadrul acestei ediții am avut o temă: . Una dintre teme era despre droguri. Vă mărturisesc din propria mea experiență, m-am aflat în situația de a merge într-o clasă și cei cărora le vorbeam știau mai multe despre droguri decât știam eu ca avocat! Mi s-a întâmplat apoi ca avocat să am client pe care să-l apăr, ca fiind consumator și traficant de droguri, și eu să știu destul de puține despre droguri.”, a precizat Luminița Ioana.

Avocatul Dragoș Nicolescu a încheiat dezbaterea adresând o întrebare elevilor: „V-ați întrebat vreodată, din punct de vedere social, cum să rezolvați problema? Ce puteți faceți voi, ce putem face noi când aflăm despre o persoană că are de a face cu droguri. Întoarcem privirea? Haideți să vă spun un secret! Nu este o boală, nu se ia! Nu trebuie să fugim de acea persoană, din contră, trebuie ajutată!Trebuie semnalat celor care au autoritate în domeniu această chestiune. E una dintre obligațiile cetățenești ale fiecăruia. (...) Ca o ultimă concluzie, țineți minte: cei care au de a face cu drogurile ajung în fața justiției! De ce să lăsăm o persoană oarbă să aibă viața noastră în mâinile ei? Pentru că justiția este oarbă! Țineți mine lucrul acesta și reflectați la el!”.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea