Primăria Stolnici a câștigat, definitiv, procesul cu AFIR

S-a terminat procesul dintre Primăria Stolnici și Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Pe 21 martie, administrația locală a câștigat procesul al cărui miză era suma de 150.000 de lei. Recursul făcut de AFIR a fost respins ca nefondat de către Curtea de Apel Pitești.

Amintim că, în anul 2017, Primăria Stolnici a încheiat cu AFIR un contract în urma căruia a obținut o finanţare nerambursabila pentru proiectul „Modernizare drum comunal DC 139”. Au fost derulate procedurile specifice încheierii unui contract de achiziţie publică, iar în anul 2018 contractul a fost atribuit unei firme. Fiecare document sau acțiune întreprinsă a fost verificată și avizată de AFIR, tranșele de plată fiind acordate conform prevederilor impuse prin contractul de finanţare și a eligibilităţii cheltuielilor efectuate.

Contractul a fost dus la bun sfârșit, fiind încheiate procesele verbale de recepţie la terminarea lucrărilor în cursul anului 2019.

 

Până aici, toate bune și frumoase! Doar că în urma unui audit al Comisiei Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) au fost constatate abateri la desfăşurarea procedurilor de achiziţie publică. Iar AFIR s-a apucat să aplice măsuri sau sancţiuni, după caz. Nu au fost găsite nereguli la modul de implementare a proiectului, dar s-a constatat că evaluarea ofertelor s-ar fi realizat cu „încălcarea principiilor transparenţei şi al tratamentului egal”.

Echipa de control a propus Primăriei Stolnici aplicarea unei corecţii financiare de 5% din valoarea contractului de execuţie. Mai exact suma de 150.191 lei.

UAT Stolnici a cerut anularea corecţiei financiare, însă contestația a fost respinsă de AFIR. S-a ajuns, astfel, la proces, comuna Stolnici chemând în judecată atât Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, cât și Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 3 Sud Muntenia. Iar instanțele de judecată i-au dat, rând pe rând, câștig de cauză Primăriei Stolnici. Hotărârea este definitivă!

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea