Curtea de Conturi avertizează: România riscă noi sancţiuni din cauza gropilor de gunoi neconforme

Curtea de Conturi a desfăşurat, în perioada 10 ianuarie-30 mai 2022, o misiune de audit de conformitate cu tema „Evaluarea riscului de infringement împotriva României privind gropile de gunoi din marile oraşe”, pentru perioada 2015-2021, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Administraţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu, Administraţia Fondului pentru Mediu, şapte unităţi administrativ-teritoriale judeţene şi locale (Argeş, Bihor, Braşov, Constanţa, Iaşi, Neamţ şi Municipiul Bucureşti) şi Agenţii judeţene pentru protecţia mediului. A fost vizat și județul Argeș.

 

Misiunea de audit a vizat evaluarea riscului de declanșare a unei proceduri de infringement împotriva României privind depozitele de deșeuri din marile orașe și identificarea factorilor care amplifică condițiile de producere a acestui risc. S-a constatat că autorităţile au acţionat insuficient şi au monitorizat deficitar activitatea de management al deşeurilor.

 

„Deşi în decursul timpului au existat posibilităţi de atragere a fondurilor europene pentru realizarea unor Sisteme de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), autorităţile locale nu au reuşit construirea unui astfel de sistem în toate judeţele. Uniunea Europeană a finanţat, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, activităţi de închidere a depozitelor neconforme, însă Administraţia Fondului pentru Mediu nu a accesat programul de finanţare respectiv şi, astfel, s-a ajuns la situaţia în care acestea au fost închise prin utilizarea resurselor financiare din bugetul statului. În prezent, administratorii depozitelor de deşeuri au obligaţia de constituire a fondului pentru închidere şi urmărire postînchidere, însă legislaţia nu stabileşte un cuantum valoric al acestuia, ci tot administratorul, prin proiectul de închidere. În cazul nerespectării acestei obligaţii, sancţiunile sunt relativ reduse comparativ cu costurile de închidere, astfel că pot deveni convenabile”, se arată într-o sinteză a raportului Curţii de Conturi.

Conform acesteia, sistemele integrate de management al deşeurilor sunt funcţionale în mai puţin de o treime (29%) din unităţile administrativ-teritoriale evaluate (judeţele Argeş, Bihor), majoritatea (71%) neavând încă un sistem integrat de management al deşeurilor (Braşov, Municipiul Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Neamţ).

De exemplu, la groapa de gunoi de la Albota, Curtea de Conturi, în raportul public pe anul 2021, a constatat următoarele: „Deși există tratarea la fața locului a materialelor separate din surse, nu există o stație de tratare mecano-biologică pentru tratarea prealabilă a deșeurilor. Cu toate acestea există o anumită separare manuală a deșeurilor reciclabile. Fracțiunea biodegradabilă separată de materiile separate de sursă este compostabilă, însă materialul biodegradabil din deșeurile municipale solide nepericuloase netratate nu este biostabilizat înainte de depozitarea în depozitele de deșeuri”.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea