Omul de afaceri Nicolae Ivănescu – condamnat definitiv

#  I-a fost anulat permisul de conducere

# Inculpatul va presta și muncă în folosul comunității

Dosarul în care afaceristul Nicolae („Nenea”) Ivănescu a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă a ajuns la final! Pe 7 aprilie, Curtea de Apel Pitești l-a condamnat definitiv la 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendare. Instanța a respins apelul lui Ivănescu și a majorat de la 25.000 euro la 30.000 euro daunele morale la care a fost obligată apelanta parte responsabilă civilmente - SC Euroins România Asigurare Reasigurare SA - faţă de două dintre părţile civile din cauză.

Amintim că pe 14 aprilie 2023 se împlineau opt ani de la accidentul auto, în urma căruia Ivănescu a lovit cu autoturismul un pieton, în zona Pieţei Ceair. La început a părut un accident uşor, iar pietonul a refuzat transportul la spital pentru un control amănunţit. Pe parcursul aceleași zile, după câteva ore, situația victimei s-a agravat, fiind adus de urgență la spital. Bărbatul a murit la 10 zile de la producerea accidentului.

 

# Muncă în folosul comunității la Primăria Pitești sau la Muzeul Județean

Curtea de Apel Pitești a menținut hotărârea dată de Judecătoria Pitești și l-a condamnat pe Nicolae Ivănescu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală admite apelurile declarate de părţile civile P. I. şi P. A. L. prin reprezentant legal P. I., împotriva sentinţei penale nr. 254/18.02.2021 pronunţată de Judecătoria Piteşti în dosarul nr. 8902/280/2019, îndreptată prin Încheierea din data de 22.04.2021. Desfiinţează în parte sentinţa penală şi rejudecând: Majorează de la 25.000 euro la 30.000 euro daunele morale la care a fost obligată apelanta parte responsabilă civilmente faţă de fiecare dintre părţile civile. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu contravin prezentei. În baza art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Ivănescu Nicolae şi de partea responsabilă civilmente SC Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., împotriva aceleiaşi sentinţe”, se arată în decizia instanței.

Hotărârea Curții de Apel Pitești a avut și un prim efect: inculpatului i-a fost anulat permisul de conducere. Rămâne de văzut, conform legii, dacă acesta va mai putea să își mai redobândească permisul! De asemenea, lui Ivănescu i-a fost interzis, ca pedeapsă complementară, și dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a sentinței. Inculpatul va presta și o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Piteşti sau la Muzeului Judeţean Argeş.

# Ce despăgubiri va primi familia victimei

Curtea de Apel Pitești a admis apelurile declarate de rudele persoanei care a murit în urma accidentului auto. Partea responsabilă civilmente - SC Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA - va trebui să plătească familiei victimei 10.050 cheltuieli judiciare, 12.000 lei daune materiale și 60.000 de euro daune morale, dar și suma de 19.667,97 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, reprezentând cheltuieli ocazionate de serviciile de asistenţă medicală acordate persoanei vătămate. Rămâne de văzut cum vor recupera părțile civile drepturile câștigate în instanța, ținând cont că s-a constatat starea de insolvență a societății Euroins. Cert este că după decizia Autorității de Supraveghere Financiară de a retrage autorizația de funcționare a Euroins ca urmare a intrării în insolvență, s-a stabilit că Fondul de Garantare a Asiguraților va plăti toate drepturile polițelor de asigurări de la această firmă. Rămâne de văzut dacă se va și întâmpla așa!

# Inculpatul a făcut două cereri de recuzare într-o lună

Nicolae Ivănescu a fost trimis în judecată, în iunie 2019, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, pentru ucidere din culpă. Inculpatul a fost la câteva zile distanță de a scăpa de dosarul penal prin prescripția răspunderii penale, mai ales că în această lună se împlineau 8 ani de la săvârșirea faptelor. În martie 2023, „Nenea” a formulat două cereri de recuzare a membrilor completului de judecată care soluționau dosarul său penal, dar acestea au fost respinse, ca nefondate, de fiecare dată, de Curtea de Apel Pitești.

A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea