O viață nouă pentru biserica ”Sfinții Voievozi Mihail și Gavril” din Valea Călinești

# De Sfintele Sărbători Pascale poți contribui și tu la renașterea monumentului istoric

După ani de frământări, biserica din Călinești-Vale începe să arate așa cum s-a dorit. Lăcașul, monument istoric, este așezat în partea centrală a satului Valea Călinești, pe un platou situat în stânga pârâului Râncăciov.

Biserica este ridicată, așa cum rezultă din pisania veche, la 1735. Tradiția vorbește și despre existența, anterior, a unei biserici mici din lemn, care a adăpostit slujbele din sat înaintea acesteia.

Biserica construită din 1735 este grav avariată de cutremurul din 14 octombrie 1802.

 

După cutremurul din 1802, biserica este renovată. Cade, însă, pradă următorului cutremur, cel din 1838, când suferă avarii majore. Lăcașul de cult este reclădit, la 1848, pe temelia veche.

 

În 1931, bisericii i se face o renovare generală, ocazie cu care i se adaugă un pridvor de lemn, lucrat în stil românesc, și un cafas tot din lemn, pentru cor, în interior, deasupra intrării.

În anul 1931, cu prilejul renovării generale, se acoperă și pictura originală de la 1848 în frescă cu alta, fără valoare, în ulei.  Epopeea bisericii nu se termină aici, pentru că, în anul 1984, dorindu-se renovarea și spălarea picturii, se descoperă pictura originală de la 1848, care a fost scoasă la iveală, însă aceasta este deteriorată/afumată/înnegrită de curgerea anilor și fumul lumânărilor.

Preoții care slujesc aici, Vasile Iancu (din 2014) și Cătălin Manolescu (din 2000) au început demersurile necesare unor ample operațiuni de renovare.

Pr. Vasile Iancu: ”Sfânta noastră biserică, monument istoric de clasă B, este într-o continuă schimbare, într-o continuă primenire. În ultimii ani, am reușit să realizăm subzidirea și hidroizolarea temeliei, precum și adăugarea unui pridvor nou, prin contribuția enoriașilor și aportul Departamentului de Stat pentru Culte. A urmat acoperișul, ce a necesitat lucrări ample de suprazidire, turnare de centuri, refacere a părții de lemn, refacere a turlei. Lucrările se văd, sunt făcute cu firme acreditate de Comisia Monumentelor Istorice. S-au făcut lucrări de o calitate înaltă, care vor dura pentru multe generații de acum încolo. Ne așteaptă, însă, o nouă încercare: acoperirea lăcașului cu o tablă de calitate superioară, prevăzută în proiect, tablă garantată pentru decenii, care, însă, ne depășește, deocamdată, puterile financiare. Sunt convins că Dumnezeu nu ne va lăsa în acest stadiu și, alături de oameni, va lucra în noi și pentru noi.”

Haideți să încercăm și noi, după puteri, să ajutăm la renașterea unui monument încărcat de istorie. Un lăcaș în care au intrat, poate, părinții și bunicii noștri, un monument care a consemnat mii de momente de bucurie dar și de tristețe, un loc ce nu trebuie să dispară. Progresul se vede, însă mai sunt pași importanți de făcut. Orice relații se pot obține de la parohul Vasile Iancu, tel. 0747.899.724.

Vom reveni.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea