Evenimentul primăverii în Argeș - Simfonia Lalelelor

În zilele trecute Piteștiul a strălucit, așa cum strălucește un buchet, mare, de flori. Simfonia Lalelelor 46!

Ediția acestui an a stat sub semnul jubileului - „Pitești, de 50 de ani, Orașul lalelelor”, în primăvara lui 2023 împlinindu-se o jumătate de secol de la înflorirea primelor lalele plantate în spațiul public de către municipalitate!

În Parcul Lunca Argeșului au putut fi admirate mii de lalele înflorite, în toate culorile, peste 30 de specii diferite.

Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești, o gazdă inimoasă și muncitoare, alături de întreaga sa echipă, a dat startul ediției din acest an a Simfoniei Lalelelor. Oaspeți de seamă au fost prezenți: Excelența Sa Han Chunlin, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Larisa Lăcustă și Robert Glință, campioni la înot, deputați și senatori, miniștri secretari de stat.

Ca în fiecare an, centrul orașului a fost străbătut de florile noastre, de copii. O noutate a fost participarea bebelușilor. Parada a fost deschisă de câțiva bebeluși în cărucioare, aduși de mămici. Au urmat preșcolarii, elevii și liceenii de la unitățile de învățământ din Pitești, fiecare cu podoabe din flori, pălării, pelerine colorate, baloane, steaguri, pancarte cu numele școlii de unde provin etc. Parada a fost închisă cu o interesantă reprezentanție de dans.

# Ilarie Isac, Valeriu Nicolescu, Petre Popa – printre cei care au orchestrat apariția Simfoniei Lalelelor

În deschiderea acestei ediții, primarul Cristian Gentea a anunțat că urmează să îi acorde titlul de cetățean de onoare inginerului Ilarie Isac, părintele „Simfoniei Lalelelor” și președintele Societății Naționale a Pomicultorilor din România, pentru că a pus bazele festivalului de la Pitești.

Și Ion Mînzînă, în discursul său, a făcut referire la persoanele care au făcut posibilă ca această manifestare să rămână vie de-a lungul anilor.

“Simfonia lalelelor este expoziţia dendro-floricolă cea mai cunoscută din România și, din fericire, cunoscută chiar și la nivel internațional. Se cuvine să amintim aici și numele celor care au făcut posibilă manifestarea – inginerul Gheorghe Popa, fost inginer şef al Administraţiei Serelor, Pepinierelor şi Parcurilor Piteşti (1966-1979), prof. univ. dr. Petre Popa, istoric, fost viceprimar al municipiului Piteşti (1968-1979), Alexandru Popa, fost director al Administraţiei Serelor, Pepinierelor şi Parcurilor Piteşti (1970-1990), arhitect Nicolae Ernst, fost arhitect-şef al Primăriei municipiului Piteşti (1977-1993), Valeriu Nicolescu, fost primar al municipiului Piteşti (octombrie 1974 – aprilie 1982), și nu în ultimul rând, numele “părintelui” simfoniei, dr. ing. Ilarie Isac, cercetător principal la I.C.P.P. Mărăcineni-Piteşti, fost director al Trustului Pomiculturii (1977-1981 şi 1986-1990), cel care a avut ideea organizării “Simfoniei Lalelelor” și care anul acesta a împlinit 90 de ani. În ultimii ani expoziția a căpătat o altă amploare, iar Parcul Lunca Argeșului este menit pentru a găzdui această expoziție. Știm că floarea reflectă trei lucruri – iubirea, bucuria şi pacea, dar și că doar oamenii buni iubesc florile, iar piteștenii și argeșenii, din fericire, indiferent de vârstă, iubesc florile, fie că vorbim de lalele, zambile, narcise sau trandafiri!”, a spus Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș.

# Trei zile de concerte, de flori, de bucurie!

Prima zi a Simfoniei s-a încheiat cu un concert extraordinar al Filarmonicii din Pitești, în Parcul Lunca Argeșului, invitați fiind soprana Oana Șerban și tenorul Andrei Petre, dirijor Alexandru Ilie.

Sâmbătă, din nou, florile au fost în prim plan pe durata întregii zile. Ateliere de creație floristică, alături de copii – florile părinților – au încântat publicul. Seara a venit cu un spectacol extraordinar – prezentator Dan Negru: – în deschidere: recital Vescan; – concert – Ștefan Bănică Junior.

Duminică, o serie întreagă de interpreți și dansatori au venit să încânte publicul. Vedeta întregului weekend a fost, însă, laleaua, o floare superbă, asociată cu Capitala județului Argeș. Vizitatorii din parcul Lunca Argeșului au primit și lalele cu bulbi pentru a le planta în grădinile lor! Municipalitatea a oferit 15.000 de lalele cu bulbi, acesta fiind al treilea an în care piteștenii și vizitatorii festivalului au parte de o astfel de surpriză. Un gest apreciat de iubitorii florilor, ce a devenit o tradiție de suflet!

Primăria a asigurat transportul gratuit al vizitatorilor în toate cele trei zile. Un eveniment minunat, gândit, până în cele mai mici detalii, de primarul Cristian Gentea, alături de întreaga sa echipă din primărie. Felicitări!

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea