Primăria Băiculești, raiul (vacanțelor) cursurilor plătite din bugetul local

 

# Hai la munte și la mare... și la cursuri de formare... și mai puțin la asfaltare!

Moda cursurilor de perfecționare, la munte sau la mare, în țară sau în străinatate, pe bani publici, mulți, a prins foarte bine în administrația publică din Argeș. Că tot a venit vara și s-a făcut frumos la mare și la munte, Primăria Băiculești s-a gândit să își trimită angajații să se perfecționeze. Să vedeți pe unde, și pe ce bani, vă cruciți!

O fac, pentru că legea le permite, fiind slab alcătuită. O lege care ar fi trebuit să ridice nivelul de pregătire al angajaților din instituțiile publice, garantându-le accesul la cursuri de formare profesională, a fost pervertită într-o uriașă afacere turistică. Organizate de firme private, cursurile la mare și la munte sunt preferatele angajaților din primării. Fenomenul a scăpat de sub control și ele reprezintă, de fapt, concedii suportate din bani publici. Aceste practici au început în 2009, pe fondul unor reorganizări instituționale haotice, și au luat amploare în ultimii ani. Pe site-urile firmelor care oferă cursuri de formare profesională, informațiile despre programele educaționale sunt succinte. Se pune însă un accent deosebit pe partea turistică: poze cu camerele de hotel, facilități asigurate (piscină, jacuzzi, șezlonguri pe plajă) și orele de masă.

Și de ce nu s-ar perfecționa și specialiștii Primăriei Băiculești acolo unde trebuie? Adică în domenii de larg interes, în mijlocul sezonului estival, la hoteluri cu multe stele, la munte și la mare. Eh, mai ales la mare…

1. Bibliotecara de la Băiculești va participa, în luna iunie, la cursuri de ”arhivare, biblioteconomie, secretariat și managementul documentelor”. Cursul costă 990 lei, însă serviciile hoteliere – Hotel President – Băile Felix (patru stele, piscine, spa etc.) – costă 4350 lei

2. Inspectorul financiar contabil de la Băiculești se va perfecționa în ”contabilitate bugetară, CFP, taxe, impozite locale și executare silită”. Cursul costă 990, primăria plătește și restul. S-au luat servicii hoteliere la Hotel Malibu, în Mamaia Sud, între 25.06 și 02.07 (patru stele, pe plajă, epa etc.). Pentru serviciile hoteliere, primăria oferă 4690 lei.

3. Secretarul general al Comunei Băiculești, Serghie Ion, se perfecționează în ”codul administrativ actualizat”. Într-o perioadă în care alții merg la mare, la soare, pe banii lor, domnul secretar muncește la Complex Mediteranean din Mamaia Nord, în perioada 16.07-23.07 (7 nopâi). Cursurile costă 990, serviciile hoteliere, în schimb, costă 5490 lei. Tot din banii primăriei. Domnul secretar își ia și, probabil, nepoții minori, de 10 și 11 ani. Tot la Complex Mediteranean din Mamaia...

4. Referentul financiar contabil, ca și inspectorul se specialitate, se va forma în ”contabilitate bugetară, CFP, taxe și impozite locale”. Inspectorul se duce, însă, la formare la Malibu, în Mamaia, iar referentul merge la Slănic Prahova, la Hotel Perla (patru stele, spa, piscină cu apă dulce, bazin salin etc.). Cursurile costă 990 lei, serviciile hoteliere costă 4490 lei. Totul se plătește de Primărie.

5. E rândul domnului primar Dragnea Niculaie să se specializeze. Domnul Dragnea va participa la cursurile de ”accesarea fondurilor structurale și de coeziune europene”. Greu la cursuri, pe căldură, în toiul verii. Noroc, mare noroc, cu faptul că aceste cursuri se țin la PHOENICIA BLUE VIEW din Olimp (patru stele, redeschis în 2020, pe malul mării, plajă privată, 4 piscine etc.). Cursurile domnului primar costă tot cât ale muritorilor de rând, adică 990 lei. Serviciile hoteliere (6 nopți, full sezon, între 30.07 și 06.08), se duc la 5450 lei. Plătește Primăria Băiculești, nu e problemă.

6. Inspectorul de resurse umane va participa, desigur, la cursul de ”resure umane și salarizare bugetară”. Tot pe căldură mare.... de fapt, exact în aceleași coordonate ca și domnul primar. ACELEAȘI COORDONATE... dar alt curs. Și cursul doamnei inspector de resurse umane se va desfășura la Pheonicia Blue View, tot în perioada 30.07-06.08 (6 nopți), cursul costă 990, iar serviciile hoteliere, ca și la primar, 5450 lei. Doamna inspector dorește să ia, cu dânsa, și un copil mic.

7. Mai există, la Băiculești, un inspector financiar-contabil (ca și la poziția nr. 2). Acesta din urmă, însă, nu face cursuri la Hotel Malibu, în Mamaia, ca primul, ci tocmai la... Olimp. Phoenicia Blue View este resortul preferat, ca și cel ales de primar, fix în aceeași perioadă (30.07-06.08), cursul este de ”contabilitate în sistemul bugetar și utilizare eficientă a Forexebug (un portal al Ministerului Finanțelor. Cursul costă tot 990 lei, serviciile hoteliere (cazare și masă) costă tot 5450 lei. Și această doamnă inspector intenționează să își ia și copiii la mare, doi la număr.

8. Și inspectorul de la registratură se duce la cursruri (ne-am plictisit!!!) tot la mare, tot la Olimp, tot la Phoenicia Blue View Resort, tot în perioada 30 iulie-6 august, la cursuri de ”comunicare eficientă instituțională”, cursurile costă tot 990 lei, cazarea și păpica costă tot 5450 lei. Un fleac pentru Primăria Băiculești. I-au ciuruit!...

9. Inspectorul asistent de la Registrul agricol se duce, la mare (la cursuri, întâmplător ținute la mare!) abia în august, între 9 și 15 ale lunii. Nu, nu se mai duce la Olimp. Domnul de la Regoistrul agricol se duce la Mamaia, laHotel Majestic. Taxa de curs este de 990 lei, restul cheltuielilor decontate de primărie este de 4740 lei. La mare, la soare...

10. Există, la Băiculești, și un consilier de achiziții publice. Și acesta trebuie să participe la un curs, de ”manager de proiect”, la Hotel New Egreta, din Tulcea, lângă Dunăre. Cursurile se întind în perioada 21-27 august, costă 990 lei – cursul și 5390 – cazarea și masa, vine la hotel și copilul.

11. În sfârșit, ultimul (dar nu cel din urmă!) se duce, la specializare, pe banii generoși ai Primăriei Băiculești, inspectorul de specialitate SVSU, cursul este de ”managementul situațiilor de urgență, sănătate și securitate în muncă”. Chiar sună bine. Cursul nu este mai scump decât altele, 990 lei. Cazarea, însă, cu mese, se face la Vox Maris Grand Resort, din Costinești, în perioada 27.08-03.09 (7 nopți) și costă 5510 lei.

Totalul este de neuitat. Primăria Băiculești plătește, în total, suma de 10.980 ron fără TVA pentru cursuri și suma de 56.460 fără TVA pentru cazare și masă, în plin sezon (de cursuri, desigur), la mare și la munte. Nimic ilegal, că legea permite. Doar utilitățile noastre cele de toate zilele probabil că mai au de așteptat... venirea de la cursuri!

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea