Comuna Stolnici a fost gazda celei de-a XXXIII-a ediţii a „Festivalului Căluşului Argeşean”

Joi, de Înălțarea Domnului, a avut loc, la Stolnici, o nouă ediţie a Festivalului Căluşului Argeşean. La eveniment au luat parte formaţii de dans din judeţul nostru, dar şi din judeţul Olt, fiind o adevărată sărbătoare. Sufletul acestui eveniment a fost, ca de fiecare dată, primarul Sevastian Pupăză Roşu, cel care anual face toate demersurile necesare pentru a păstra tradiţia şi a organiza acest minunat obicei.

Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a fost prezent în mijlocul cetățenilor alături de vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu și de administratorul public al județului, Cristian Puiu. La eveniment au fost prezenți și subprefectul Bogdan Minciunescu și primari din localitățile limitrofe.

”Vin de fiecare dată cu mare plăcere la dumneavoastră. Festivalului Călușului Argeșean i se potrivește acest slogan cu Argeșul pe primul loc, pentru că este cel mai frumos dans popular românesc. Să nu uităm că acest dans, călușul, împreună cu lăutarii de la Pădureți, au făcut istorie. Este un dans al războinicilor și în același timp un dans al iubirii și al vieții noastre de zi cu zi. Este un dans al iubiri de tradiții, de românism și de speranță în viitor. Iată, mai avem un moment excepțional, pentru că premiem cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, o adevărată probă de rezistență să rămâi o familie fidelă 50 de ani în zilele de astăzi. Le urez ca și sărbătoarea de 75 de ani să o facem tot aici. Sper ca Dumnezeu să își aplece privire asupra noastră, a celor care vrem să ne petrecem viețile în liniște și în pace” - Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.

 

Sevastian Roșu Pupăză: ”Acest dans a ajuns să capteze tot mai multe lume și în special tinerii”

Dumnezeu a îngăduit o zi plină de soare, pentru a-i lăsa pe săteni să se bucure de ziua comunei lor. Cu acest prilej, primarul Sevastian Pupăză a invitat pe scenă și a premiat – cu ajutorul președintelui CJ Argeș - cuplurile care au aniversat 50 de ani de căsnicie, adresându-le urări de înțelegere și viață lungă. Cuplurile au primit atât o plachetă, cât și flori și un mic premiu în bani. La sfârșitul festivității, Consiliul Județean Argeș, prin președintele Ion Mînzînă, i-a dăruit primarului din Stolnici o plachetă de recunoaștere a întregii activități. Pe scenă, lângă Mînzînă, au mai urcat primarii din Lunca Corbului, Săpata, Vedea, Hârsești, deputatul Aurel Bălășoiu și alții.

”La primele festivaluri erau doar trei ansambluri de călușari: Stolnici, Hârsești și Costești. Mă bucur că în timp, acest dans care face parte din patrimoniul UNESCO, a ajuns să capteze tot mai multe lume și în special tinerii. Și avem ocazia să vedem foarte mulți tineri îmbrăcați în costume populare care dansează călușul și cred că acesta este marele merit al acestui festival. Îi mulțumesc președintelui Ion Mînzînă că este alături de noi, mulțumesc Consiliului Județean că ne sprijină în permanență în proiectele pe care le avem de dezvoltare a comunei noastre” - Sevastian Roșu Pupăză, primar Stolnici.

Pe scenă au urcat cete de călușari din Bîrla, Hârsești, Lunca Corbului, Costești și, desigur, Stolnici, precum și invitați din județul Olt. Nu au lipsit nici programele artistice oferite de Doina Argeșului, ansamblu al Centrului Județean de Cultură și Argeș Argeș și artiști populari. Ca de obicei, ploile au ocolit comuna – mulți spunând că vremea este și după sufletul oamenilor de aici. O sărbătoare frumoasă, ca de fiecare dată!

Întregul eveniment s-a terminat cu un spectaculos foc de artificii.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea