Statul român încearcă să recupereze o parte din prejudiciul din dosarul Cheresteaua II

 

# Proces cu miză de peste 4 milioane de lei la Tribunalul Argeș!

Celebrul dosar Cheresteaua II s-a închis, faptele din acesta fiind clasate recent, prin noua legislație adoptată. Sumele vehiculate sunt enorme și, iată, statul român încearcă, în instanță, să recupereze câte ceva. În cazul de față, este vorba de circa 4 milioane de lei suma calculată ca evaziune fiscală. În dosarul „Cheresteaua 2”, în care au fost implicați frații Ion și Gheorghe Ghilencea, de la SC Doi Brazi SRL din Pietroşani, s-a stabilit în sarcina suspecților un prejudiciu adus bugetului de stat în cuantum total de 22.810.372 lei. Prejudiciul este compus din valoarea materialului lemnos exploatat fără autorizații de exploatare plus valoarea materialului lemnos exploatat în baza autorizațiilor de exploatare emise ilegal, dar și cel aferent săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

Dosarul „Cheresteaua 2” își are originea încă din anul 2011, atunci când organele de cercetare penală din cadrul IPJ Arges - Serviciul de Investigare a Fraudelor s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și tăiere ilegală de arbori. S-a constatat că: „numiții Ghilencea Gheorghe, asociat unic în cadrul S.C. DOI BRAZI VERZI SR.L., si Ghilencea lon, în calitate de administrator, exploatează si prelucrează material lemnos provenit din tăieri ilegale de păduri situate în zona de competență a Ocolului Silvic Vidraru, pe care îl comercializează sub forma de cherestea în târguri săptămânale și către depozite din jud. Ilfov și mun. Bucuresti. O mare parte din vânzările acestui material lemnos nu este înregistrată în evidențele contabile ale S.C. DOI BRAZI VERZI S.R.L, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului”, se arată în informarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, care este semnată de către prim-procurorul Laurențiu Palaghiea.

În urma cercetărilor au fost identificați și alți suspecți: „Din probatoriul administrat până în prezent, s-a configurat bănuiala rezonabilă conform căreia, suspecții Ghilencea Gheorghe și Ghilencea Ion, cu intenție și în scopul desfășurării obiectului de activitate al S.C. DOI BRAZI VERZI S.R.L., în perioada 01.01.2008-22.08.2012, au determinat pe suspecții Șițaru Ion, Șițaru Ionuț, Șițaru Petrișor și Șițaru Gheorghe, în calitate de reprezentanți ai SC TRANS ALPIN PIETROȘANI 2004 SRL, să taie fără drept și fără a deține autorizații de exploatare masă lemnoasă din suprafețele de pădure aflate în proprietatea celor doi suspecți, aflate în administrarea Ocolului Silvic Privat Valea Oltului și situate în unitățile de producție U.P. IV Păpău-Trupul Groape, U.P. III Cernat-Trupul Basa, U.P. III Cernat-Trupul Cernat, U.P. V Valea Rea-Trupul Furfuescu (toate aflate pe raza Ocolului Silvic Domnești) și U.P. V Jepi (aflată pe raza Ocolului Silvic Mușătești)”, se arată în informarea menționată.

Procurorii susțin că s-ar fi produs un adevărat dezastru ecologic în pădurile din Argeș: „În sarcina suspecților Ghilencea Gheorghe, Ghilencea Ion și S.C. DOI BRAZI VERZI S.R.L. s-a reținut un prejudiciu total, rezultat în urma săvârșirii activităților infracționale, în valoare de 18.692.180 lei, aferent cantității de 109.954 m³ masă lemnoasă, prejudiciu compus din valoarea materialului lemnos exploatat fără autorizații de exploatare plus valoarea materialului lemnos exploatat în baza autorizațiilor de exploatare emise ilegal”. De asemenea, prejudiciul aferent săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală este în cuantum de 4.118.192,48 lei. Așadar, procurorii au stabilit în sarcina suspecților un prejudiciu cumulat adus bugetului de stat în cuantum de 22.810.372 lei.

Faptele s-au prescris, acum se încearcă recuperarea prejudiciului

Odată cu finalizarea expertizelor silvice și contabile dispuse, aducerea la cunoștința suspecților a concluziilor acestora, respingerea obiecțiunilor formulate la rapoartele de expertiză, urmărirea penală putea fi considerată încheiată, următorul pas procedural fiind punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată a inculpaților.

Odată însă cu pronunțarea Deciziei nr. 358/26.05.2022 a Curții Constituționale și a Deciziei nr. 67/25.10.2022 pronunțată de ÎCCJ, trimiterea în judecată a inculpaților devine imposibilă, în cauză impunându-se analizarea cazului care împiedică punerea în mișcare și exercitare a acțiunii penale prevăzut de art. 16 alin. 1 lit. f C.pr.pen,. respectiv - prescripția răspunderii penale.

Iată că statul român încearcă, acum, în instanță, să recupereze sumele pierdute. Procesul deschis la Tribunalul Argeș vizează suma rezultată din evaziunea fiscală, care este de peste 4 milioane de lei.

Nu s-a stabilit, încă, un prim termen în dosar.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea