De ce nu este judecat Dobrinoiu în stare de libertate? (III)

# Magistratul Tribunalului care, anterior, decidea eliberarea lui Dobrinoiu, acum s-a opus. Curtea de Apel Pitești – Secția Penală – spaima inculpaților din România, raiul procurorilor.Se pare că fostul șef al Direcției Silvice își va căuta dreptatea la C.E.D.O. Tot mai multe lucruri necurate se întâmplă în dosarul în care este judecat fostul șef al Direcției Silvice Argeș, Ion Dobrinoiu. În urmă cu aproape două săptămâni, la Tribunalul Argeș, s-a judecat cererea acestuia de eliberare sub control judiciar. În mod cu totul și cu totul ciudat, același magistrat care anterior a decis eliberarea lui Dobrinoiu, acum s-a opus acesteia. Avocații au făcut recurs la Curtea de Apel Pitești, recurs respins de secția penală. Același lucru s-a întâmplat, în mod de asemenea ciudat (chiar de căzut pe gânduri!!!), cu toate cele douăsprezece cazuri judecate de aceeași secție în ședințele care au avut loc luni și miercuri. Se pare că procurorii fac legea la Pitești, judecătorii devenind un fel de ”yes”-mani ai primilor. Și nu face bine nimănui, în niciun caz unei justiții imparțiale...

Cercetarea penală a lui Ion Dobrinoiu s-a încheiat. Procurorii D.N.A. au înaintat, acum peste o lună, dosarul către Tribunalul Argeș. Procesul a început, probele sunt deja în dosar, martorii au fost audiați. Așa cum am scris și în numerele trecute ale publicației noastre, nimeni nu știe de ce Dobrinoiu nu este judecat, în momentul de față, în libertate. Curtea de Apel Pitești – secția penală - persistă în neaplicarea deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în materia recursului în interesul legii, exemplu fiind Decizia nr. 17 din 17 octombrie 2011, în care se menționează că se pot elibera sub control judiciar sau pe cauțiune toți cetățenii după terminarea urmăririi penale și cînd temeiurile arestării preventive au încetat – așa cum este și cazul lui Dobrinoiu Ion, al cărui dosar a fost trimis în judecată de cinci săptămâni. Acesta și Păun Victor au fost audiați iar instituția eliberării sub control judiciar prevede anumite interdicții, printre care și aceea  de a nu lua legătura cu martorii ce urmează a fi audiați, în caz contrar arestatul agravându-și situația.
Aceste hotărâri sunt definitive și obligatorii pentru instanțele naționale.

Magistrați ai Secției Penale a Curții de Apel Pitești au fost cercetați de C.S.M. pentru neaplicarea deciziilor legale

Judecătorii  Secției Penale a Curții de Apel sunt obligați să aplice această Decizie care este în favoarea arestaților preventiv și în lumina legislației drepturilor omului, act normativ care, ca valoare juridică, are supremație față de legislația națională. Însă refuză să o facă. Ne întrebăm de ce. Este lipsă de profesionalism? Există o mentalitate învechită, sau este un ordin? Sau sunt toate acestea și s-a hotărât, de la bun început, cât trebuie să stea în arest preventiv cetățeanul Dobrinoiu Ion? Oare C.S.M. –ul cunoaște modul în care aplică legea judecătorii Secției Penale ai Curții de Apel Pitești? Au mai fost cercetați magistrați ai secției penale de către C.S.M. pentru neaplicarea deciziilor în interesul legii, hotărâri care sunt definitive și obligatorii. Ce să creadă un cetățean român și european care este judecat de Curtea de Apel Pitești – Secția Penală atunci când nu i se aplică o hotărâre definitivă și obligatorie pronunțată de Instanța Supremă și este ținut în arest preventiv, iar în motivarea instanțelor naționale apar fraze ca ”există supoziții” și nu ”probe” – cum cere procedura penală.

Prezumția de nevinovăție este călcată, constant, în picioare

Sunt încălcate principiile prezumției de nevinovăție, a judecării unui om în stare de libertate – ca regulă, și principiul umanismului (și nu al barbarismului) – care stă la baza dreptului penal român. Procedurile de care beneficiază un arestat preventiv în Penitenciarul Colibași, proceduri pe care probabil că judecătorii pomeniți mai sus nu le cunosc, sunt degradante și cu totul periculoase pentru un om bolnav. Posibilitatea unui tratament medicamentos și a unui regim alimentar pentru un arestat preventiv, așa cum este cazul lui Ion Dobrinoiu, care necesită o îngrijire aparte, având în vedere bolile de care suferă, sunt cu totul insuficiente pentru menținerea unui nivel de sănătate minim.  Ca titlu de exemplu, pentru a-și lua tratamentul, acesta trebuie să facă cereri la conducerea Spitalului Penitenciar și, după două-trei săptămâni, dacă tratamentul se aprobă, să poată fi luată medicația, membrii familiei sau apropiații neavând dreptul să îi aducă medicamentele de care are nevoie. Ne întrebăm : se încalcă drepturile omului, domnilor judecători, în cayul Dobrinoiu? Contează, pentru dumneavoastră, ca Dobrinoiu să poată beneficia de tratamentul necesar, sau deja l-aţi condamnat la moarte? Nu este pentru prima dată când justiţia română, după Decembrie 1989, procedează în acest fel, ultimul caz fiind Frumuşanu. Aici, după 20 de ani de ”justiţie” naţională, prin Hotărârea C.E.D.O., părinţii acestuia obţin o hotărâre favorabilă şi 30.000 euro, dar nu şi viaţa fiului lor. Ce magistrat naţional, judecător sau procuror, a răspuns material şi profesional în acest caz, având în vedere Hotărârea CEDO şi legislaţia naţională care precede răspunderea materială şi disciplinară a magistratului? Ce judecător sau procuror vor răspunde şi în cazul Dobrinoiu, după pronunţarea CEDO?
La înfățișarea de la Tribunalul Argeș, Ion Dobrinoiu a fost ținut, până după orele prânzului, în picioare, pe holurile instituției. Se pare că procurorul DNA nu reușise să ajungă în timp util... La Curtea de Apel, săptămâna trecută, aceeași situație nepermisă. Un om, bolnav cronic, lăsat să aștepte în duba poliției, până îi vine rândul, nu se știe exact când. Au beneficiat de ”întâietate” infractori din aproape tot spectrul Codului Penal. Înjositor, dezumanizant. Și aproape de o condamnare la șubrezirea sănătății fizice și psihice pentru un om deja bolnav...

La Curtea de Apel Piteşti - Secţia Penală, este cum spun procurorii. De ce se mai judecă oare?

Săptămâna trecută, la avizierul instituției, au fost afișate în total douăsprezece cauze penale, astfel:
- Luni: 7 dosare
- Miercuri: 5 dosare
În toate acestea, completul Curţii de Apel Piteşti - secţia penală a dat dreptate Parchetului, D.N.A. sau D.I.I.C.O.T. prin respingerea recursurilor arestaţilor sau admiterea recursurilor procurorilor atunci când arestaţii câştigaseră la Tribunal, instanţă care are mai mult curaj şi admite şi cererile primilor.
Se distruge astfel orice urmă de echilibru, atunci când toate cererile oamenilor sunt respinse iar Parchetul este perfect şi câştigă toate cele 12 dosare. Propunem ca minutele să fie semnate de procurori în locul judecătorilor, pentru că, aşa cum am arătat mai sus, în 12 dosare aceştia au avut procent de reuşită 100% şi propunem ca aceştia să „conducă” şi ţara, pentru o reuşită de 100%. Unde mai este controlul judecătorului faţă de actele procurorului?
Vom reveni cu  noi amănunte în numerele următoare despre cum se face justiţie „penală” la Curtea de Apel Piteşti.
Lucian GHERGUȘ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea