Daniel Dragomir a explicat de ce Primăria Pitești se află sub ameninţarea popririi conturilor

După ce la penultima conferinţă de presă a Alianței pentru Argeș și Muscel, Daniel Dragomir a anunţat că Primăria Piteşti are toate “şansele” să se aleagă cu blocarea conturilor pentru datoriile pe care fosta S.C. Termoficare 2000 SA le-ar avea de mai mulţi ani către creditori (85 de milioane de lei, din care 17 sunt penalități), recent, candidatul Alianţei a  prezentat şi documentele în baza cărora şi-a formulat opinia.
Dragomir a explicat cum Primăria Piteşti a ajuns să datoreze cea mai mare parte a bugetului său pe anul în curs către creditori cu ajutorul unor inginerii prin care firma falimentară a fost înlocuită cu una nouă.
Potrivit lui Daniel Dragomir, primarul a semnat o ipotecă pe un spațiu al s.c. Termoficare 2000 S.A, în favoarea unuia dintre creditori.
În Contractul de Ipotecă înregistrat la Registrul de Carte Funciară, încheiat pe 30 ianuarie 2009 între creditorul ipotecar EGL Gaz & Power Romania şi Municipiul Piteşti (în calitate de garant), reprezentat de Tudor Pendiuc,se arată că la data de 31 decembrie 2008, creditorul ipotecar deţinea o creanţă certă, lichidă şi exigibilă  împotriva s.c. Termoficare 2000 S.A. în sumă toatală de 85,5 milioane lei, din care penalităţi în valoare de 17 milioane lei. În scopul garantării plăţii acestei datorii, Primăria a semnat o ipotecă, deşi, spune Daniel Dragomir, nu avea dreptul  să  facă acest lucru. 
Pe 24 martie 2009 se deschidea  procedura de insolvenţă împotriva Termoficării, iar pe 30 iunie 2009  Termoficarea intra în faliment.
Candidatul Alianţei pentru Argeş şi Muscel a explicat şi ce alte inginerii au avut loc înainte şi după cele două momente.  Înainte de  întrarea Termoficării în procedura de insolvenţă, Consiliul Local al Municipiului Piteşti adoptă HCL nr 82/26.02.2009 prin care modifică şi completează o altă hotarare (HCL 109/26.03.2003) în sensul că se renunţă la majorarea capitalului social  al Termoficării şi se face o  defalcare a  bunurilor preluate de la sc Termoelectrica S.A.

Protocoale lovite de nulitate

Urmează încheierea  între Termoficare şi Consiliul Loacal Piteşti a nu mai puţin de 6 protocoale de predare a unor bunuri (protocoale datate astfel: 15.07.2009, 17.07.2009, 22.07.2009, 22.07.2009, 31.07.2009 şi 18.08.2009). Numai că, potrivit legii, toate actele, operaţinile şi plăţile efectuate de debitor ulteripor deschiderii procedurii de insolvenţă sunt nule.
Practic, bunurile respective, făcând parte din averea debitorului, nu puteau fi înstrăinate după data deschiderii procedurii de insolvenţă, mai ales că, anterior, acestuia i se ridicase dreptul de administrare. Pe 7 decembrie 2010 Tribunalul Comercial Argeş constată  nulitatea absolută a celor 6 protocoale de predare-primire.
Potrivit lui Daniel Dragomir, lucrurile s-au complicat  pentru Consiliul Local care, acum, în calitate de acţionar devine bun de  plată pentru  datoriile istorice ale s.c  Termoficare 2000 S.A.
Dacă Municipalitatea va pierde procesul prin care creditorii cer cele 85 de milioane de lei, va fi nevoită să achite datoriile, în caz contrar urmând să se pună sechestru pe bunurile sale.

Ce spune primarul?

Tudor Pendiuc, primarul Municipiului Pitești, cataloghează drept o inepție ideea că Primăria ar trebui să plătească pentru datoriile societății respective.  "Este vorba despre o obsesie a unora. Nu este vorba de niciun fel de datorie a Primăriei, ci de datoria la masa credală a SC Termoficare 2000 S.A. Ceea ce aud în stânga şi-n dreapta este pură închipuire.(...) Este  o datorie de prin anii '90, ca urmare a subvernţiei nevenite (n.r. de la Guvern) până în anul 2000 şi mai târziu. Consiliul Local a aprobat şi achitat partea de subvenţie care ne-a revenit.", explică Tudor Pendiuc, care consideră că în declaraţiile lui Daniel Dragomir este vorba despre interese politice.
"Lumea ştie că e campanie electorală (..). Să ne înţelegem, SC Termoficare 2000 S.A a fost sub autoritatea Consiliului Local Piteşti , nu a Primăriei. AGA a fost formată din Întreg Consiliul Local; Consiliul Local a ales Consiliul de Administraţie  care şi-a numit directorul. Din Consiliu au făcut parte reprezentanţi ai tututror partidelor politice prezente în CL, inclusiv ai celor care acum sunt viteji şi abia aşteaptă ca Primăria să intre în Apocalipsă", declară Tudor Pendiuc.    Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea