Operațiunea Căpușa, o “diversiune de sustragere a banilor de la Bugetul Local”?!...

# Fostul consilier local Mariean Neacșu dezvăluie cum se fac jocurile la Primăria Pitești # Tudor Pendiuc: ”Eu atât am de spus:  Consiliul Local și primarul Piteştiului  au respectat întotdeauna legea”. Mariean Neacșu arată că pomparea de către Consiliul Local Pitești către Coral Impex SRL a unor noi sume pentru omorârea căpușelor este anormală și păguboasă pentru Municipalitate, în condițiile în care firma în cauză este deja obligată, printr-un contract anterior, să se ocupe de dezinsecția orașului.

Povestea contractelor cu SC Coral Impex SRL pare cusută  cu ață albă în condițiile în care, la Pitești, este nevoie de două contracte: unul care prevede dezinsecția spațiilor publice, și un altul, special pentru exterminarea căpușelor, asta pentru că, în opinia unora, căpușele nu s-ar încadra la categoria ...insecte.
Mai întâi, pe 25 ianuarie 2011, Primăria Pitești concesionează activitatea de deratizare, dezisecție și dezinfecție firmei  Coral Impex SRL, cu sediul în Ploiești, jud Prahova, câștigătoarea licitației organizată în acest sens, deși contractului în cauză îi lipsesc o serie de elemente. Contractul avea să intre în vigoare pe 10 februarie 2011.
Pe 8 februarie 2011, Consiliul Local adoptă o hotărâre de modificare și completare a contractului de concesiune  a activităților de deratizare, dezinfecție și dezinsecție în care se arată că valoarea inițială a contractului este de 4.940.723,1 lei, potrivit obiectivelor și suprafețelor  precizate în oferta financiară și că resprectivele suprafețe se pot modifica.
“N-a existat nicio fișă tehnică sau toxicologică ce să fie anexată la contract sau la hotarăre. N-aveam de unde să știm cât de eficiente sunt substanțele folosite de firma aceasta, dacă omoară sau...îngrașă gândacii sau împotriva căror insecte e ea eficientă. În plus, nu se preciza nicăieri cum se va face recepția lucrării, cum puteam afla dacă produsul folosit de ei este cel indicat sau dacă s-a folosit întocmai concentrația indicată. Eu, personal, știam că e nevoie de toate aceste precizări pentru că am lucrat în domeniu. O serie de semne de întrebare au făcut ca, la vremea aceea, câțiva consilieri locali să votăm împotriva respectivei hotărâri. Hotărârea a fost, însă, adoptată, cum era de așteptat, pentru că aveau majoritatea, în condițiile în care, din 23 de consilieri locali, 14 sunt de la PSD, 3 de la PNL și 6 de la PDL.", explică Mariean Neacșu care, în martie 2012, a plecat din Consiliul Local Pitești, după ce și-a dat demisia din PDL, pentru a deveni membru PP-DD.
Pe 23 februarie 2011, Consiliul Local adoptă o altă hotărâre de modificare a precedentei, în care se fac unele precizări legate de prestarea activităților de deratizare, dezinsecție și dezinfecție în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, iar pe 24 martie se adoptă o altă hotărâre privind aprobarea programului  de execuție, cantitativ și valoric al activităților respective pentru anul 2011. Contravaloarea acestor servicii  este, potrivit anexei la HCL 130/24.03.2011, de aproape un miliard (988.144,62 lei).

 

Substanțe neavizate

În martie 2012 este adoptată o altă hotărâre de Consiliu Local care introduce o substanță nouă.
“Ni se bagă sub nas o reducere a  tarifului  practicat de SC Coral IMPEX SRL, de la  0,0360 lei/MP la  0,0353 lei/MP! O reducere infimă, de 0,0007 lei/mp, prin înlocuirea substanței Facorat cu  raticidul Verat block. Implicit, au fost schimbate și stațiile de  intoxicare în care se amplasa raticidul. N-a existat niciun aviz sanitar, toxicologic sau de mediu. Am făcut aceste observații în ședința de Consiliu Local, am avut chiar dispute cu primarul și viceprimarul, dar fără rezultat”, explică fostul consilier.
Pe 9 mai 2012 se adoptă o altă hotărâre privind aprobarea încheierii unui contract de servicii suplimentare la serviciile de deratizare, dezinfecție și dezinsecție  prevăzute în contractul semnat anterior. În expunerea de motive se arată că se are în vedere necesitatea eliminării  riscului răspândirii acestei insecte-parazit, căpușa.
La ce tarif se va efectua dezinsecţia pe suprafața de 2.646.310 mp reprezentând parcurile, malurile de ape, spațiile verzi stradale și din cartiere,  rămâne de văzut.  O comisie constituită prin dispoziția primarului Tudor Pendiuc va negocia acest tarif cu SC Coral Impex SRL până la următoarea ședință de Consiliu Local.
,,Cert este că, indiferent la cât vor negocia tariful, el va fi  aprobat de Consiliul Local, pentru că majoritatea le aparține celor de la USL. Este o suplimentare nejustificată a serviciilor care trebuiau incluse în contractul din 2011. Prin introducerea acestui contract de servicii suplimentare se tratează cu superficialitate cheltuirea banului public. Sunt costuri  suplimentare care nu se justifică. Consider că este vorba mai degrabă de o diversiune menită să sustragă bani de la Bugetul Local, mai ales în această perioadă agitată”, spune Mariean Neacșu.

160.000 de lei în plus, pentru exterminarea căpușelor

“În cei 4,9 milioane de lei din contractul inițial cu SC Coral Impex SRL nu erau prinse și căpușele. Pentru căpușe se aplică un tratament specific. Din acest motiv, alocăm, acum, din fondul de rezervă, 1,6 mld lei vechi (n.r.160.000 lei) pentru a rezolva problema căpușelor. Ce era să facem, să lăsăm oamenii să fie mușcați în continuare? Modul în care s-a procedat este perfect legal. Nu doar noi am procedat așa, ci toate marile orașe. (…) Eu înțeleg perfect ce se întâmplă. În această perioadă există o sensibilitate sporită privind administrația locală, iar unii pe care până acum nu i-a auzit nimeni, încearcă să se facă auziți. Eu atât am de spus:  Consiliul Local și Primarul Piteştiului  au respectat întotdeauna legea.”, declară primarul municipiului Pitești, Tudor Pendiuc.
Cristina STANCU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea