Păguboasa parcare... inexistentă din spatele Mall-ului Trivale

# Municipalitatea pierde din contractul cu Wini Imobili 126.800 de euro. Cine se face vinovat? Mall-ul Trivale, inaugurat de Winni Imobili în 2010, n-are nici până acum parcare, deşi ar fi trebuit să beneficieze de o asemenea dotare încă de la deschidere. Un amănunt peste care Consiliul Local Piteşti pare să treacă mult prea uşor, cum la fel de uşor pare să

treacă şi peste contravaloarea exagerată a costurilor de reproiectare a parcării, o cheltuială care, în cele din urmă, face ca Primăria Piteşti să nu mai primească 126.000 de euro (plus TVA) din suma care i s-ar cuveni în baza concesionării terenului pe care Wini Imobili se angajează să ridice parcarea.
Într-un scenariu de bun simţ, inaugurarea Mall-ului Trivale, în toamna anului 2010, aşteptată cu entuziasm de piteşteni, ar fi trebuit să se facă simultan cu cea a parcării promise de investitor. O parcare despre care tot auzim vorbindu-se de aproape doi ani şi a cărei construcţie nici măcar n-a început. Un mic detaliu într-un  proiect asupra căruia planează o serie de suspiciuni.
“În momentul în care cei de la Wini Imobili şi-au luat autorizaţia pentru extinderea Mall-ului Trivale, conform schiţei de autorizare se angajau să construiască şi o parcare cu aproximativ 100 de locuri. În şedinţa de Consiliu Local din momentul aprobării PUD (Planul de Urbanism de Detaliu) am cerut să se specifice că cele două procese verbale, cel de recepţie a extinderii clădirii şi cel de recepţie a parcării nu vor fi separate, pentru ca recepţia mall-ului să se facă simultan cu cea a parcării. Dacă se proceda aşa, n-ar fi putut să inaugureze Mall-ul Trivale fără parcare. Bineînţeles că nu s-a ţinut cont de acest lucru, motiv pentru care avem extinderea, dar n-avm parcarea!”, explică Ştefan Ciocănel (foto), consilier local (PDL)
“În Consiliul Local  Piteşti nu contează că vii cu o idee perfect argumentată, cum e cea privitoare la obligativitatea realizării unei parcări odată cu inaugurarea mall-ului, pentru că jocurile se fac altfel. Bineînţeles că se votează politic, cred că nimeni nu se mai îndoieşte de asta. Din 23 de consilieri locali, 14 sunt de la PSD, 3 de la PNL și 6 de la PDL şi, probabil, n-a existat interesul ca  recepţia lucrării de extindere să fie legată de recepţia parcării!”,  adaugă fostul consilier local Mariean Neacşu.
Inaugurarea, fără parcare, a Mall-ului Trivale nu este decât una dintre neregulile care au reuşit să treacă de Consiliul Local. Pentru că nu avea la dispoziţie întreaga suprafaţă necesară pentru realizarea parcării multietajate pe care se angajase s-o realizeze, S.C. Wini Imobili primeşte de la Primăria Piteşti dreptul de concesiune asupra unui suprafeţe de 612,75 mp, în spatele mall-ului. În schimb,Wini Imobili se angajează să vireze Primăriei contravaloarea venitului net lunar provenit din gestionarea a 30 de locuri de parcare.
Numai că se constată că 71 din cei 612,75 mp prevăzuţi în contractul de concesiune  nu sunt chiar ai Primăriei Piteşti, pentru că se suprapun cu o altă proprietate, aparţinând lui Constantin Istrătescu, motiv pentru care pe 19 octombrie 1011, Wini Imobili înainteză Primăriei Piteşti o adresă în care expune situaţia şi în arată că, din acest motiv, nu va mai vira  Primăriei Piteşti venitul pentru 30 de locuri de parcare, aşa cum se convenise iniţial, ci doar pentru 20.
Mai mult, în respectiva adresă se specifică că este nevoie de o reproiectare a parcării, generată de reducerea suprafeţei de teren concesionate. Perfect justificat, numai că Wini Imobili vine cu nişte costuri uriaşe pentru respectiva reproiectare: 126.000 de euro, bani pe care societatea comercială pretinde să şi-i recupereze! Cum? Nimic mai simplu. Cade la înţelegere cu autorităţile locale! 
Prin HCL 401/27.10.2011, societatea comercială ajunge să fie  exceptată de la plata venitului net aferent locurilor de parcare  în limita celor 126. 800 de euro plus TVA!
“Totul e cusut cu aţă albă. În primul rând pentru că adresa repectivă este înregistrată la Primărie pe 19 octombrie (4429/19.10.2011), însă  raportul  pentru măsurile ce urmau a fi luate era deja întocmit şi vizat cu o zi înainte, pe 18 octombrie 2011. Există documente doveditoare în acest sens! În al doilea rând, Primăria pierde 126.800 de euro prin exceptarea Wini Imobili de la obligaţia de plată a sumelor datorate pentru gestionarea locurilor de parcare până la coincidenţa acestora cu cei 126.800 de euro, aşa cum se arată în Hotărîrea de Consiliu Local.  Mai mult, se reduce cu zece numărul de locuri de parcare luate în calcul la stabilirea venitului pe care Wini Imobili îl datorează  Primăriei Piteşti. De semnalat e graba cu care Primăria a vine în întâmpinarea Wini Imobili pentru plata unei redevenţe mai mici,  de 5059 lei/lună faţă de 5730 lei/lună, iniţial(...). Şi, totuşi, deşi păguboasă pentru Municipalitate, Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată!”, explică fostul consilier local  Mariean  Neacşu (actualmente membru PP-DD).

 

Cine e de vină?

Una peste alta, cele 126.800 de euro „cheltuite” de Wini Imobili cu reproiectarea parcării sunt asumate de Primărie. Nimeni nu e tras la răspundere, iar Municipalitatea plăteşte oalele sparte prin cadastrarea incorectă care a dus la această reproiectare cu grave consecinţe de ordin material.
„Dacă la mijloc nu e altceva, Primăria dă dovadă de incompetenţă, cel puţin prin faptul că nu are specialişti în cadastru şi patrimoniu. Oare, despre reprezentanţii Direcţiei Tehnice de Urbanism din cadrul Primăriei se poate spune că şi-au făcut treaba? Toate aceste pierderi sunt cauzate de superficialitatea cu care se lucrează în Primărie. Şi costul uriaş al reproiectării ridică semne de întrebare. Oare nu existau elemente ale proiectului iniţial care să poată fi  refolosite, astfel încât să nu se ajungă la această sumă astronomică?! ” se întreabă fostul consilier local Marian Neacşu

Urmează o altă extindere a Mall-ului Trivale

În aprilie, anul curent, Municipalitatea îi mai concesionează SC Wini Imobili un alt teren, de 210 mp (iniţial, 249 mp) în vederea realizării unei platforme de acces secundar la parcarea supraterană multietajată şi, mai ales,...inexistentă. 
Un alt detaliu, pentru că firma în cauză are planuri mari ce vizează o nouă extindere!
În luna mai a acestui an, Consiliul Local adoptă o altă hotărâre, (HCL 174/23.05.2012) ‘privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu, pentru extinderea Magazinului Trivale cu o construccţie S+P+4-5 (parcaje, spaţii comerciale, cinematografe, spaţii de agrement)”
Dacă se va aplica reţeta precedentă, cu siguranţă vom avea şi cinematografe, şi spaţii comerciale, şi spaţii de agrement, iar cu puţin noroc, poate, poate vom avea şi parcare!

Ce spun reprezentanţii Primăriei?

Emilian Nechita, seful Serviciului Tehnic şi de Urbanism din cadrul Primăriei Piteşti, deşi admite că serviciul de cadastru din cadrul Primăriei  Piteşti este răspunzător de datele eronate cu privire la suprafaţa ce putea fi concesionată, în fond, cei  126.800 de euro  n-ar trebui consideraţi o pierdere pentru  Primăria Piteşti.
Vom reveni cu amănunte care să demonstreze ”interesul” celor din primărie pentru binele piteștenilor. Și, mai ales, pentru binele anumitor firme din Pitești.
Fostul consilier local Marian Neacşu aminteşte şi de o altă anomalie pe care a semnalat-o în urmă cu mai mulţi ani, când pe masa consilierilor locali a ajuns un alt proiect dubios. Este vorba despre  cel privind aprobarea studiului de fezabilitate al parcării supraterane de la Biserica  Mavrodolu. Valoarea din primul proiect de hotărâre ajungea la uriaşa sumă de 19.883.378 lei, ( peste 14.000 de euro/locul de parcare), în condiţiile în care, spune fostul consilier, în majoritatea oraşelor se practica un  tarif de  6500 de euro/ locul de parcare.
“Am reuşit atunci, după lungi discuţii în Consiliul Local, să-i conving să mai  reducă din această valoare, ajungându-se, ulterior, la 10.889.474 lei, ceea ce tot mult reprezintă. Dar, aşa e la noi, se cheltuie cât mai mult din bugetul local!”, spune Mariean Neacşu (foto).
Material realizat de Cristina STANCU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea