În ce condiții poate fi anulat buletinul de vot

# Cititorii întreabă, avocatul răspunde. În primul rând, alegătorii se prezintă la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea și unde sunt înscriși în copia de pe listele electorale permanente, în copia de pe listele electorale complementare sau în lista suplimentară întocmită de primar, având asupra lor un document valabil care să le ateste identitatea. După verificarea identității, membrii BSV (biroul electoral al secției de votare) vor încredința alegătorului buletinul de votare însoțit de ștampila cu mențiunea „Votat”. Atât candidații cât și alegătorii au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot – conform Legii nr.67/2004 – caz în care președintele BSV va stabili identitatea persoanei prin orice mijloace. Dacă se dovedește a fi adevărată contestația, alegătorul va fi oprit de la vot și se vor sesiza organele de poliție. Votul este secret, iar prezența oricărei alte persoane în cabină alături de alegător este interzisă. Dacă totuși alegătorul nu poate vota singur, poate chema în cabina de votare o altă persoană aleasă de el pentru a-l ajuta în acest sens. Persoana respectiv ănu poate fi unul dintre candidații din circumscripția respectivă.
Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage anularea votului dacă secretul votului este asigurat. În schimb, dacă buletinul de vot se deschide în așa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează și se dă alegătorului o singură dată un alt buletin de vot. Aceasta se specifică și în procesul-verbal al operațiunilor de votare. Buletinul de vot va fi anulat și în cazul în care ștampila "Votat" a fost aplicată în mai multe patrulatere sau nu a fost aplicată pe niciunul dintre ele. De asemenea, votul poate fi anulat și atunci când buletinul nu poartă ștampila de control a secției de votare sau când are un alt model decât buletinul de vot aprobat legal.
Conform legii, președintele BSV poate lua măsuri dacă un alegător petrece prea mult timp, nejustificat, în cabina de vot.
La ieșirea din cabina de vot, alegătorul va restitui ștampila cu mențiunea "votat" membrilor BSV, care vor aplica ștampila și pe documentul de identitate, menționând data scrutinului.

Avocat Gherzan Cătălin
Drept penal. Drept civil. Înregistrare mărci.
Recuperare debite. Recuperare taxa poluare.
Înmatriculare fără plata taxei de poluare...

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea