De peste doi ani, baie la lighean

# Locatarii blocului D2 din Războieni  n-au mai  primit apă caldă din primăvara lui 2010, iar unora le-a fost sistată şi apa rece. Asociaţia de proprietari Independenţei (blocul D2) din Războieni a intrat pe lista neagră a furnizorului local de agent termic  încă din martie 2010.  De mai bine de doi ani, locatarii  rămaşi branşaţi la sistemul de termoficare n-au mai văzut  strop de apă caldă la robinet, iar iarna, nici vorbă de căldură! Reprezentanţii asociaţiei de proprietari spun că Termo Calor Confort e vinovată că i-a adus în lumea a treia şi că tot furnizorul de agent termic se face responsabil, prin idiferenţă, de degradarea imobilului. Mai grav e că unele familii au rămas chiar şi fără apă rece, iar singura lor sursă de supravieţuire sunt izvoarele din cartier.
Coşmarul Asociaţiei de proprietari Independenţei - blocul D2 - din Războieni  a început în primăvara anului 2010, deşi nici până atunci lucrurile stăteau cu mult mai bine. Restanţele uriaşe la întreţinere au dus la sistarea furnizării utilităţilor, inclusiv a agentului termic. Timp de două ierni, din cele 319 familii care locuiesc în blocul nimănui, 250 (cele rămase racordate la furnizorul local de agent termic) au tremurat în apartamente, asta pentru că n-au avut inspiraţia sau banii să se debranşeze la timp. Şi nimeni nu le garantează că-n iarna viitoare lucrurile vor sta mai bine. 
Până una-alta, oamenii zic mersi că au scăpat de ger, iar faptul că  apa caldă nu mai ajunge de-atâta amar de vreme la robinetele lor, nu li se mai pare o nenorocire decât  atunci când iarna bate la uşă.  Grav este că o parte dintre cei care s-au trezit băgaţi în acest coşmar nici măcar nu sunt rău-platnici. Trag doar ponoasele  pentru vecinii lor care  n-au avut cu ce sau n-au vrut să-şi plătască datoriile. Merg la zi cu întreţinerea, doar, doar, la un moment-dat, lucrurile vor intra pe făgaşul normal şi vor simţi şi ei că că locuiesc la bloc.
“Sunt mai multe categorii de proprietari: cei care plătesc şi cei care nu plătesc. Cei din urmă, fie sunt plecaţi din ţară, fie sunt amărâţi şi n-au cu ce să achite datoriile ori profită de faptul că s-a schimbat conducerea asociaţiei si speră să li se şteargă datoriile. Ideea e că cei bun-platnici suferă de pe urma celor rău-platnici. ”, explică Ion Duca, noul administrator al blocului D2 din Războieni,  cel care a preluat asociaţia la începutul acestui an.
Pe vremea SC Termoficare 2000 SA, asociaţia acumulase  restanţe de peste 600 de mii de lei şi a tot mers cu datorii până când  conducerea actualei SC Termo Calor Confort SA a decis să nu-i mai furnizeze nici căldură şi nici apă caldă.
“Atunci când  s-a trecut de la Termoficare 2000 S.A. la Serviciul Public de Termoficare, reprezentanţii asociaţiei  au venit la noi  susţinând că, fiind vorba de un nou furnizor, nu li se mai pot pretinde restanţele de pe vechea societate comercială.. Au pornit de la zero datorii, dar cu timpul au făcut alte restanţe. După transformarea serviciului în  SC Termo Calor Confort SA, la 15 septembrie 2010, au avut aceleaşi pretenţii. Numai că nu s-a mai putut, pentru  că acum au fost preluate şi activele şi pasivele fostului serviciu. Aşa că au tot acumulat restanţe.”, explica  Sorin Apostoliceanu, şeful serviciului Furnizare din cadrul SC Termo Calor  Confort s.a., cel care de săpămâna trecută a devenit şi consilier local.

Facturarea individuală ar mai rezolva din probleme

Între timp, asociaţia şi-a mai plătit din restanţe. Cumulat, datoriile  blocului către furnizorii de utilităţi se ridică la cca. 70.000 de lei, cu tot cu penalităţi. Aproape jumătate din aceste restanţe sunt către Termo Calor Confort.  Cei bun-platnici speră că vor reuşi, într-n final, să treacă la mult-promisa facturare individuală care, teoretic, ii va scuti de probleme.
“ Ne-au promis că trecem la facturarea individuală, am completat hârtii peste hârtii şi…nimic. Probabil au interesul să se acumuleze penalităţi şi să ne târască prin instanţe, altfel nu-mi explic de ce nu se rezolvă lucrurile. Ei nu văd în ce stare de deteriorare a ajuns blocul ăsta? Pe timpul iernii, unele camere au fost încălzite cu aeroterme, cu reşouri ori calorifere electrice, altele nu. La o diferență de temperatură de peste 6 -7 grade Celsius între camere,  pereții mucegăiesc! De aici s-a ajuns la degradarea blocului atât la interior cât şi la exterior. Dacă se grăbeau puţin şi se trecea la facturarea individuală, blocul nu mai arăta aşa“, spune unul dintre locatari.

Termocalor, acuzată de dezinteres

Fostul administrator al blocului confirmă că demersuri pentru  trecerea la facturarea individuală s-au făcut, dar spune că n-a existat cooperare din partea furnizorului de agent termic. 
“Oamenii au semnat documentele, dar cei de la Termo Calor nu le-au mai luat în calcul pentru că nu i-a mai interesat, altfel nu se ajungea în situația asta”,  declară  Florea Lungu,  fostul președinte al Asociației de proprietari Independenţei.

Daţi în judecată pentru restanţe

Pe de altă parte, conducerea Termo Calor spune că demersurile asociaţiei pentru trecerea la facturarea individuală n-au fost niciodată duse până la capăt.  “Noi am dat această asociaţie în judecată şi aşteptăm să ne recuperăm debitele, aşa cum am procedat  şi cu alte asociaţii, Într-adevăr şi-au mai plătit din restanţe, dar mai au încă datorii”, spune Sorin Apostoliceanu (foto).
Cert este că până când nu vor ajunge la zi cu facturile, cele 250 de familii nu vor primi strop de apă caldă şi nici nu vor putea trece la facturarea individuală a agentului termic, aşa cum s-a procedat în cazul apei reci.
Cu excepţa  câtorva  proprietari, cei care locuiesc în blocul cu probleme şi-au montat în anii trecuţi, branşamente individuale pentru apa rece.
“Au cheltuit între 1400 şi 1800 de lei/apartament pentru aceste branşamente individuale, însă altfel riscau să li se taie şi apa rece, aşa cum s-a întâmplat  în cazul celor 20 de familii cu probleme financiare, care se văd, acum, nevoite să care zilnic, de la izvoarele din cartier, apă pentru  spălat sau pentru gătit. Sperăm că până la urmă, Primăria Piteşti va suporte în cazul lor, aşa cum ni s-a promis, cheltuielile cu branşamentele individuale şi poate o soluţie  similară se va găsi şi pentru Termo Calor Confort. Cel puţin în cazul familiilor cu situaţii materiale precare! Altfel, nu văd cum ar putea fi rezolvată situaţia”, spune Ion Duca, noul administrator al  blocului D2 din Războieni.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea