Prodănel contestă incompatibilitatea invocată de ANI

# Consilierul local spune că se va adresa Curţii de Apel, iar în cazul în care nu va avea câştig de cauză îşi va da demisia din Consiliul Local. Luna trecută, Agenţia Naţională de Integritate i-a declarat  în incompatibilaitate pe doi dintre consilierii locali ai municipiului Piteşti,  Iulian Corbu şi Adrian Mihai Prodănel. Dacă fostul consilier Iulian Corbu nu comentează decizia ANI, Adrian Prodănel, care a prins un nou mandat în CL Piteşti, spune că se va adresa instanţei pentru clarificarea problemei.
În urma procedurilor de evaluare demarate în primăvara acestui an şi derulate la nivelul întregii ţări, Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală, precum și al incompatibilităților, în cazul a 78 de consilieri județeni și consilieri locali (din 190 vizaţi).
Printre cei care, potrivit ANI, au încălcat legea se află şi consilierii locali piteşteni Adrian Mihai Prodănel şi Iulian Corbu.
Pe scurt, în mandatul 2008-2012, Adrian Prodănel s-ar fi aflat în situaţie de incompatibilitate pentru un act adiţional la un contract de furnizare produse din material plastic, în cuantum de 44.344 lei, încheiat anterior validării mandatului 2008-2012, cu o instituţie subordonată Consiliului Local Piteşti.
Tot în opinia ANI,  regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală a fost încălcat şi în urma emiterii către o instituţie din subordinea CL Piteşti a 10 facturi pentru furnizarea de produse din  material plastic, în cuantum de 70.603 lei,.

Ce spune Legea?

Potrivit Legii nr. 176/2010, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

Interdicţii de a mai ocupa o funcții publice timp de trei ani

Tot Legea mai spune că fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese sau al incompatibilității constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, “ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective”, aşa cum se arată într-un comunicat emis de ANI.

Prodănel se va adresa Curţii de Apel

Adrian Mihai Prodănel, fost şi actual consilier local, contestă evaluarea ANI.
“Eu, Adrian Prodănel, nu am încheiat niciun act cu nicio autoritate locală şi cu nicio instituţie subordonată Consiliului Local. Este vorba despre prelungirea, în 2008, a  unui  contract  încheiat în  2007 de o firmă a unui membru al familiei. Atât!” explică Adrian Prodănel.
Pe de altă parte, potrivit art. 2531 din Codul Penal al României, “conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II, inclusiv”.
Referitor la cele 10 facturi pentru furnizarea de produse din  material plastic, în cuantum de 70.603 lei, invocate de ANI, consilierul local spune că nu ştie la ce anume se referă acestea. Mai departe, consilierul local aşteaptă o hotărâre a instanţei. “Variantele sunt două: o să contest această decizie la Curtea de Apel, iar dacă nu mi se va da dreptate o să-mi dau demisia din Consiliul Local!”, a declarat, pentru Atitudine în Argeş, Adrian Prodănel.

Iulian Corbu: “N-am fost înştiinţat oficial vizavi de constatarea ANI”

Potrivit  constatărilor Agenției  Naționale de Integritate, fostul consilier Local Iulian Corbu a intrat în incompatibilitate în perioada mandatului 2008-2012 după ce ar fi încheiat un contract de prestări servicii ECDL în cuantum de 25.080 lei, cu o instituţie subordonată Consiliului Local Piteşti.
„Nu am ce să comentez pentru că nu am primit niciun document de la Agenția Națională de Integritate prin care să mi se comunice că, în cazul meu, s-ar fi constatat  încălcarea regimului juridic al conflictului de interese și al incompatibilităților. Am aflat din alte surse despre acest comunicat pe care nici nu l-am citit. Deocamdată, aştept să primesc o hârtie ofcială ca să văd despre ce este vorba!”, a declarat, miercuri, fostul consilier local Iulian Corbu, mărturisind că este plecat din ţară.
Pentru că, deocamdată, raportul ANI nu este definitiv, constatările sale pot fi atacate în justiţie de oricare din cei 78 de consilieri judeţeni sau locali incriminaţi.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea