Un Raport al Curții de Conturi demolează activitatea Primăriei Merișani

# Aproape șapte tone de motorină ”arse” în 2011 de mașinile instituției, consum echivalent cu al Prefecturii Argeș. Lucrări de construcții fictive, fără contract, însă... achitate. Odată cu schimbarea conducătorilor a numeroase localități din județ, încep să iasă la iveală nereguli și chiar furturi grosolane ”comise” de foștii edili. Acte ascunse, lucrări de construcții executate numai pe jumătate sau de-a dreptul fictive, plăți făcute pentru nimic, împroprietăriri abuzive. Este și cazul Primăriei Merișani unde, din trei sectoare controlate recent au rezultat, la fiecare în parte, încălcări ale legii.
O sesizare venită la Camera de Conturi Argeș a stat la baza controlului desfășurat, în perioada 28-31.05.a.c., la Primăria Merișani.  Au fost vizate trei domenii de activitate, și anume:
1. verificarea lucrărilor de investiții și reparații capitale efectuate de ordonatorul de credite în anul 2011
2. verificarea consumului de carburanți
3. verificarea modului de operare în registrele fiscale a încasărilor din impozite și taxe.
Interesant este faptul că, în acest caz, controlul a fost efectuat chiar înainte de alegerile locale din vară, de pe 10 iunie. Alegeri care au dus la pierderea fotoliului de primar în cazul lui Mihail Dumitrescu și înaintarea în grad a celui care a fost viceprimar până atunci, Marius Luigi Ionescu.
Prima neregulă constatată a fost cea a unei lucrări fictive, sau cel puțin neexecutate până la data efecturării controlului, lucrare care nu avea nici măcar încheiat un contract de execuție. Lucrarea era însă plătită. Este vorba de executarea unui zid de sprijin la Școala Vâlcele, lucrarea pentru care Primăria Merișani a achitat cu O.P. constructorului S.C. Profile Gas Construct S.R.L. din Târgoviște suma de 10.000 lei noi pe baza unei facturi emise de acesta, fără contract, fără existența oricărei documentații cu privire la lucrarea respectivă și, mai ales, fără ca lucrarea să fie executată până la data efectuării controlului. Buba era, de fapt, evidențiată și într-un proces verbal de constatare al unei comisii constituite printr-o Dispoziție a viceprimarului (Dispoziția nr. 311 din data de 30.05.2012)

Plimbări îndelungi cu Loganurile din dotarea Primăriei. Și tone întregi de motorină consumate ilegal

Problema descoperită mai sus este umbrită realmente de alta, mai arzătoare, fie și la propriu, pentru că este vorba de tone întregi de carburant ”ars” ilegal. De ce? Ei bine, pentru că Primăria Merișani a consumat aproape 7000 de litri de motorină în cursul anului 2011, deși limita legală era de numai 900. Mai exact, în O.G. nr. 80/2001 este specificat faptul că norma de consum carburant admisă pentru autoritățile publice locale este de 75 de litri pe lună pentru un autovehicul. Adică 900 de litri pe an. Aceeași ordonanță prevede că un asemenea for poate avea în dotare un singur autoturism de serviciu.
În fapt, lucrurile au stat cu totul altfel (sau au mers, depinde cum privim problema). Dată fiind existanța pe teritoriul comunei a unor obiective aparținând Uzinelor Dacia Renault, aceștia din urmă au dat în folosință, cu titlu gratuit, două autoturisme marca Logan Primăriei Merișani. Problema este că, la sfârșitul anului, în conturile instituției au apărut cheltuieli cu carburantul de peste 370 milioane lei vechi, adică circa 6787 de litri de motorină. Consum, de altfel, echivalent cu cel anual al Prefecturii Argeș care – ATENȚIE – are în subordine și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
După un calcul simplu, raportat la zilele lucrătoare ale unui an calendaristic, se ajunge la o cotă de aproape 13 litri de motorină/zi/autoturism, ceea ce înseamnă că fiecare din cele două mașini au făcut cam 200 de kilometri pe zi. Chiar, unde ai putea să faci 400 de km. pe zi, cumulat, în interes de serviciu?...
Factorii de răspundere din interiorul Primăriei au motivat că, de fapt, o parte din combustibilii achiziționați au fost folosiți pentru tăierea lemnelor la școlile din comună. Afirmație care nu prea a convins pe nimeni, mai ales că nu a putut fi evidențiată în niciun fel de documente o astfel de lucrare. Chiar și așa, specialiștii chemați în control au strâmbat din nas. De ce? Pentru că, cu un litru de benzină, pot fi tăiați câțiva metri cubi de masă lemnoasă. Ori, în cazul de față este vorba de o depășire de aproape șase tone de combustibil. Ce lemne, domnule, câte?...

O chitanță la plătitor, o chitanță la Primărie și banii... la casier

În cadrul aceluiași control a fost verificată și activitatea câtorva lucrători ai Primăriei în sarcina cărora ar fi fost reținute, anterior, nereguli. Astfel, în cazul lui Alexe Constantin, în sarcina căruia contabilul instituției reținuse un minus de peste 8.000 de lei, s-a constatat faptul că suma, de fapt, s-a regăsit printre depunerile de numerar la trezoreria Pitești. Au fost, de asemenea, verificate prin sondaj un număr de 120 de chitanțe de încasare (dintr-un total de 302), negăsindu-se nereguli.
Un caz aparte l-a constituit cel al lui Ionescu Marin. În ziarul local au fost publicați restanțierii (persoane fizice și juridice) la plata impozitelor și taxelor locale precum și sumele efective pe care aceștia le datorau. Numai că... surpriză. La Primărie s-au prezentat un număr de 18 asemenea restanțieri, cu chitanțe în original, care atestau faptul că ei  plătiseră, în totalitate, sumele respective. Suma totală lipsă, în cuantum de 3251 lei noi, a fost recuperată de la respectivul încasator, Ionescu Marin. De asemenea, în sarcina aceleiași persoane au fost reținute un număr de 10 chitanțe ale căror sume nu corespundeau. Mai exact, suma ce apărea pe chitanța emisă contribuabilului era alta față de suma de pe al doilea exemplar al documentului de încasare. Deja – evident – câteva trimiteri direct la Codul Penal în vigoare.
După cum am specificat și la începutul materialului, controlul a vizat numai trei direcții principale. Ei bine acum, după ce fostul primar a plecat cu bagajele din instituție, probabil că activitatea sa va fi cercetată mai pe îndelete. Suntem și noi curioși ce surprize le rezervă viitorul ”urmașilor”  lui Marin Ionescu. Și, desigur, vi le vom dezvălui, pe măsura apariției lor, și dumneavoastră.
Alex SILVESTRU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea